<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január 1-jével ismét emelkednek az autópálya-matricák árai, ám az eddigi gyakorlattól eltérően nem egységesen. Személyautókra a tíznapos matrica 44, a havi matrica 71 százalékkal fog többe kerülni, mint idén. A D2-es kategória, azaz a kisteherautók esetében az éves matrica ára 49 százalékkal nő. Autósokat kérdeztünk arról, őket hogyan érinti az útdíjak emelkedése, illetve változtatnak-e matricavásárlási szokásaikon. Mint kiderült, van, aki eddig is éves matricát vásárolt, de olyan is akad, aki ezek után gondolkodik el az egész esztendőre érvényes jogosultság megvásárlásán.

Az Mfor korábban kiszámolta, 2022-ben tizenhárom eseti fizetős úthasználattól érte meg a legolcsóbb, tíznapos autópálya-matrica helyett éves úthasználati jogosultságot vásárolni, ám miután jövőre a személyautók éves matricájának ára „csupán” 5, ellenben a tíznaposé 44, a havié pedig 71 százalékkal emelkedik, már akkor is megéri befizetni éves matricára, ha csak kilenc alkalommal kirándul az autós valahová.

Lapunk közérdekű adatigényléséből pedig az derült ki, ha az autósok a jelenlegivel azonos mennyiségben vásárolnák a matricákat 2023-ban is, az 29 százalékos áremelkedésnek felelne meg.