2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Január 1-jével ismét emelkednek az autópálya-matricák árai, ám az eddigi gyakorlattól eltérően nem egységesen. Személyautókra a tíznapos matrica 44, a havi matrica 71 százalékkal fog többe kerülni, mint idén. A D2-es kategória, azaz a kisteherautók esetében az éves matrica ára 49 százalékkal nő. Autósokat kérdeztünk arról, őket hogyan érinti az útdíjak emelkedése, illetve változtatnak-e matricavásárlási szokásaikon. Mint kiderült, van, aki eddig is éves matricát vásárolt, de olyan is akad, aki ezek után gondolkodik el az egész esztendőre érvényes jogosultság megvásárlásán.

Az Mfor korábban kiszámolta, 2022-ben tizenhárom eseti fizetős úthasználattól érte meg a legolcsóbb, tíznapos autópálya-matrica helyett éves úthasználati jogosultságot vásárolni, ám miután jövőre a személyautók éves matricájának ára „csupán” 5, ellenben a tíznaposé 44, a havié pedig 71 százalékkal emelkedik, már akkor is megéri befizetni éves matricára, ha csak kilenc alkalommal kirándul az autós valahová.

Lapunk közérdekű adatigényléséből pedig az derült ki, ha az autósok a jelenlegivel azonos mennyiségben vásárolnák a matricákat 2023-ban is, az 29 százalékos áremelkedésnek felelne meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!