4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

"2009 is nagyon nehéz év lesz a lakáspiacon, de az igazán nagy visszaesést 2010-re várjuk" – hangzott el az Otthon Centrum ingatlanközvetítő-hálózat keddi sajtótájékoztatóján, melyen bemutatták a 2008 második felének trendjeit, valamint elemezték az idei és a jövő évben várható folyamatokat is.

A gazdaságban már 2008 tavaszán megjelentek az első válságjelek, azonban az ingatlanpiacra csak ősszel gyűrűzött be a krízis. Októberben több magyar bank is befagyasztotta a svájci frank alapú hiteleket, az év utolsó hónapjaiban egyre nehezebben lehetett hitelhez jutni, nőttek a kamatok, a bankok pedig a megszokottnál nagyobb önerőt kértek az ügyfelektől.


Megoldási javaslatként Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője is a kormányéhoz és a bankokéhoz hasonló ötletekkel állt elő. Ebbe a körbe tartozik például a futamidő meghosszabbítása, a tőkemoratórium, a kamatkedvezmény, a fix törlesztőrészlet kérése forintban, a fizetési halasztás és a devizanem-váltás.

Valkó Dávid szerint a devizahitel-állomány emelkedése nem mindig tükrözi az ingatlanpiaci folyamatokat, mivel a Magyar Nemzeti bank forintban számolja a hitelállományt. "Januárban például 300 milliárd forinttal nőtt a devizahitelek állománya, azonban ennek 97 százaléka a forint gyengülésének volt betudható" - magyarázta.

A tavalyi év utolsó hónapjaiban a lakások esetében megnőtt a szerződéskötési idő, mivel a hitelek szűkülése miatt a vevők inkább előzetes hitelbírálatot kérnek. Valkó Dávid szerint ezt megelőzően szinte bárki kapott hitelt, aki akart, a kérdés csak az volt, melyik banktól.

Drasztikusan eshet a lakásátadások száma

2008-ban a lakásépítés területén még nem látszott a válság a számokban: összességében stagnált az átadott lakások száma. Az év utolsó hónapjaiban viszont már drámai, 10 százalékos zuhanások következtek be – mondta el Valkó Dávid. Igaz, az ország egyes részei nagy különbségeket mutatnak, Budapesten például nőtt az átadott lakások száma – tette hozzá az elemző.

Úgy véli, az átadott új lakások száma 30 százalékkal mérséklődhet idén, de az igazi zuhanásra 2010-ben számítanak. Ezen a piacon egyébként jóval körültekintőbbek lettek a beruházók az utóbbi hónapokban. Gyakran halasztják el a fejlesztéseket, idén például még nem indult jelentős projekt Budapesten. Ennek nyomán az Otthon Centrum szakembere arra számít, hogy 2010-2011-re hiány lesz az újépítésű lakásokból.

"Szintén az új lakások piacára jellemző, hogy nő a vevők alkupozíciója. A beruházók sokszor akciókkal, promóciókkal próbálják értékesíteni a nehezen eladható lakásokat" – tette hozzá Valkó Dávid.

Az igények is megváltoztak 2008 második felében: a válság hatására ismét a másfél-két szobás lakások a legkeresettebbek, emellett egyre fontosabb lett a beruházó megbízhatósága, tőkeereje, illetve a jó ár/érték arány.

Válságban sem nagyon lehet alkudni

A használt lakások piacának egyik legfontosabb jellemzője, hogy az eladók is kivárnak - ha nem sürgős az értékesítés, akkor inkább elhalasztják. A vevők oldalán megnőtt a döntési idő, egyre többen próbálnak alkudni, de az esetek többségében sikertelenül.

"A kevésbé keresett lakásoknál akár 20-30 százalékot is lehet alkudni, azonban a befektetésre is alkalmas ingatlanok esetében maradt az öt-nyolc százalékos pozíció" – ismertette az Otthon Centrum vezető elemzője.

A használt lakások piacán továbbra is a korábbi tendenciák érvényesülnek: nagyok az árkülönbségek a keresett és a nehezen eladható lakások között, földrajzi eltérések is vannak. Azonban 2008 második félévében nőtt az olyan készpénzes vevők száma a piacon, akik hosszútávú befektetési lehetőséget látnak az ingatlanokban.

A használt lakások piacán összességében csökken a kereslet. A vevők egyre kisebb lakásokat keresnek, a korábbival ellentétben háttérbe szorult az érzelmi vonal, vagyis nem az a döntő, hogy valaki "beleszeret egy lakásba"; sokkal fontosabbak az anyagi kondíciók.


Valkó Dávid szerint emellett megnőtt a bérlakások iránti kereslet - ezt az utóbbi hónapokban az Otthon Centrum is érzékelte.

Nem tartanak tömeges hitelbedőléstől

A forint meredek gyengülése miatt az utóbbi hónapokban itthon is egyre több az olyan devizahiteles, aki nem tudja fizetni törlesztőrészleteit. "A nagyobb városokban még nem tapasztalunk kényszereladásokat, az elmaradottabb térségekben már igen" – mondta el Valkó Dávid.

Azokban az országokban, melyeket leginkább érint a hitelválság, tízmilliókra tehető azon tulajdonosok száma, akiknek a lakása már kevesebbet ér, mint amennyi a hitelük. Az Otthon Centrum szakembere szerint itthon nem kell hasonló arányokra számítani, nem várhatóak tömeges hitelbedőlések a nagyvárosokban.

Beke Károly

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!