2007. június 28. 07:31

Megegyezés született a koalíciós pártok között a nyugdíjkorhatár emeléséről: eszerint óvatosan, 2010-től évente egy hónapot emelnének a jelenlegi mértéken - írja a Népszabadság.

A két koalíciós párt szerződésének áttekintésekor néhány kérdést átgondoltak a felek, ezek egyike a szociális ellátórendszer jövője. Ennek kapcsán a kormánypártok megegyeztek abban, hogy 2010-től évente egy hónapot emelnének a nyugdíjkorhatáron.

A felek szándéka, hogy csökkentsék a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségeit. Vita van ugyanakkor a tizenharmadik havi nyugdíj kérdését illetően, míg az SZDSZ a pluszhónapot integrálná, és a rászorultság elvét jobban figyelembe véve osztaná el a pénzt, addig a szocialisták ellenzik a tizenharmadik havi nyugdíj beolvasztását, írja a Népszabadság.

Az elmúlt időszakban számos tanulmány látott napvilágot, amely leszögezte, hogy hosszabb távon csak úgy lehet biztosítani az idősek ellátását, ha emelik a nyugdíjkorhatárt, és növelik a kiegészítő biztosítások szerepét. Egy uniós felmérés szerint például a közösség egészében a nyugdíjasok átlagosan majdnem 18 évig kapnak juttatást, a tíz új tagállamban csak kilencig; ugyanakkor Kelet-Közép-Európában várhatóan sokkal nagyobb ütemben emelkedik 2050-ig a nyugdíjasok száma, mint a tizenötökben. Változtatások nélkül így vagy csődbe jut az állami nyugdíjrendszer, vagy elértéktelenednek a juttatások.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.