2007. június 28. 07:31

Megegyezés született a koalíciós pártok között a nyugdíjkorhatár emeléséről: eszerint óvatosan, 2010-től évente egy hónapot emelnének a jelenlegi mértéken - írja a Népszabadság.

A két koalíciós párt szerződésének áttekintésekor néhány kérdést átgondoltak a felek, ezek egyike a szociális ellátórendszer jövője. Ennek kapcsán a kormánypártok megegyeztek abban, hogy 2010-től évente egy hónapot emelnének a nyugdíjkorhatáron.

A felek szándéka, hogy csökkentsék a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségeit. Vita van ugyanakkor a tizenharmadik havi nyugdíj kérdését illetően, míg az SZDSZ a pluszhónapot integrálná, és a rászorultság elvét jobban figyelembe véve osztaná el a pénzt, addig a szocialisták ellenzik a tizenharmadik havi nyugdíj beolvasztását, írja a Népszabadság.

Az elmúlt időszakban számos tanulmány látott napvilágot, amely leszögezte, hogy hosszabb távon csak úgy lehet biztosítani az idősek ellátását, ha emelik a nyugdíjkorhatárt, és növelik a kiegészítő biztosítások szerepét. Egy uniós felmérés szerint például a közösség egészében a nyugdíjasok átlagosan majdnem 18 évig kapnak juttatást, a tíz új tagállamban csak kilencig; ugyanakkor Kelet-Közép-Európában várhatóan sokkal nagyobb ütemben emelkedik 2050-ig a nyugdíjasok száma, mint a tizenötökben. Változtatások nélkül így vagy csődbe jut az állami nyugdíjrendszer, vagy elértéktelenednek a juttatások.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.