3p

A 2018-as év esése sokaknak meglepő volt, pedig volt rá szerintem egy jó analógia: a 2000-es év.

Akkor egy komoly eszközárbuborék alakult ki (habár valójában csak egy piacon, nem többön, mint most), ám a jegybanki kamatemelések megtörték mind a gazdaság, mind a tőzsde lendületét, annak ellenére, hogy korábban nem látszottak komolyabb problémák a reálgazdaságban.

A helyzet szerintem most is hasonló volt. A jegybanki kamatpolitikák komoly eszközárbuborékot hoztak létre számos piacon  (részvények, kötvények, ingatlanok) a korábbi években, ám amikor a kamatemelések elindultak, illetve (ami talán még fontosabb), hogy a pénznyomtatás pénzvisszaszívássá alakult, akkor egymás után adták meg magukat a piacok: először figyelmeztető jelként Argentína, Törökország, majd sorban a többiek is, végül szokás szerint a legerősebb is beesett: az amerikai részvénypiac. Könnyen lehet, hogy ez - mármint a törölköző bedobása USA-ban - a jelenlegi eső szakasz végét jelenti egyelőre, ám szerintem a forgatókönyv hosszabb távon továbbra is a 2001-2003 közötti időszak, érdemes az akkori periódust tanulmányozni annak, aki nem élte át. Akkor az eszközáresés/Nasdaq buborék kipukkanása után a gazdaságok lelassultak, de nem volt komoly válság, csak kisebb recessziók egyes országokban (természetesen volt török és argentin összeomlás akkor is), ám a túlértékelt piacok leeresztése (valuation compression), plusz a vállalati profitok csökkenése mégis hosszantartó tőkepiaci szenvedést okozott: az S&P a tetejéhez képest kb. felére, a DAX majdnem negyedére esett 3 év alatt.

A kereskedelmi háború és a piacok visszahatása a gazdaságra jelentős, de nem halálos ütés, így hasonlóan az akkori helyzethez most is inkább lassulásra vagy enyhe recesszióra lehet csak számítani, de a pénzvisszaszívás folyamatosan nyomás alatt fogja tartani az eszközpiacokat. Emiatt szerintem a 2019-es sem lesz jó év a befektetőknek.

Ami Magyarországot illeti, itt szerintem nagyjából láttuk a növekedés tetejét, a kínai lassulás szép lassan begyűrűzik hozzánk is (de a lakossági fogyasztás ezt jelentős mértékben ellensúlyozza még jópár negyedéven át): a növekedés 2-3%-ra lassul 2019-2020-ban, felfelé kúszó infláció, és mélyben maradó kamatszint mellett, a forint időnkénti begyengülésével/lecsorgásával párhuzamosan (a nagy kérdés inkább 2021: ha nem lesz EU pénz, és a fogyasztás is kifúj egyszer, akkor mi fogja hajtani a gazdaságot?). Ilyen környezetben sem lesz könnyű reálhozamot csiholni.

https://economics.rabobank.com/publications/2013/september/the-turkish-2000-01-banking-crisis/

https://economics.rabobank.com/publications/2013/august/the-argentine-crisis-20012002-/

https://www.thebalance.com/2001-recession-causes-lengths-stats-4147962

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!