5p

Javuló eredményekről szóló riportot tett közzé a Mol kedd hajnalban. Az olajipari mamut működési cash flow során 276 milliárdos plusz szerepel az első negyedév -99,2 milliárdjához képest. Az eredményjavulás fele az INA hozzájárulásából származik, másik fele pedig a gáztárolás és energia szegmensek növekvő profit hozzájárulása, a javuló külső környezet és a költségcsökkenés következménye.

A Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 23%-kal 159,8 milliárd forintra, míg a speciális tételek nélküli üzleti eredmény 60%-kal 95,4 milliárdra nőtt 2010 második negyedévben az előző negyedévhez képest, áll a Mol jelentésében, amit a BÉT honlapján tett közzé kedd hajnalban.

Az erős üzleti eredményt beárnyékolja a 75,8 milliárdos nem realizált nettó árfolyamveszteség és a magasabb adóráfordítás (24,7 milliárd), aminek következményében a nettó eredmény speciális tételek nélkül -9,4 milliárdot tett ki. Speciális tételekkel számolva az eredmény -37,6 milliárd lett, ami valamivel rosszabb a Concorde -34,2 milliárdos várakozásánál. Ugyanakkor az üzleti eredmény mind speciális tételekkel, mind azok nélkül jelentősen meghaladta a Concorde várakozását. Előbbinél a várakozás 55,5, a tény 59,5, utóbbinál a várakozás 74,5 volt, a tény 95,4 milliárd forint lett.

Az eredmény a Mol mindkét kulcs üzletágban jelentősen javult: az Upstream (kutatás-termelés) eredmény 42%-kal emelkedett a nemzetközi tevékenységből származó magasabb termelés és a magasabb szénhidrogén árak eredményeként, míg a Downstream (finomítás-kereskedelem) 20,8 milliárd forint profitot realizált, kihasználva a marginok kismértékű javulását.

A féléves eredmény számokban

A Csoport nettó árbevétele 2010 első félévében az INA első félévi 342,3 milliárd forint hozzájárulását is figyelembe véve 44%-kal, 1914,6 milliárdra nőtt, jellemzően a finomítói termékeknek a dollár alapú jegyzésárak növekedése következtében beálló magasabb átlagos értékesítési áraknak köszönhetően.

A pénzügyi műveletek nettó eredménye 2010 első félévében 100,7 milliárd forint veszteség volt (2009 azonos időszakában 43,6 milliárd volt a veszteség). Az időszak során 93,1 milliárd forint árfolyamveszteség került elszámolásra, míg 2009 első félévében az elszámolt veszteség 23,9 milliárd volt.

A működési cash flow 2010 első félévében 176,9 milliárd forint nettó pénzbeáramlás volt, miután az első félév -99,2 milliárdos kiáramlása után a második három hónap során 276 milliárd casht termelt a cégcsoport. A forgótőkeigény változásának hatását kiszűrve a működési cash flow 51%-kal nőtt a félév során. 

A Mol  - az EB közelmúltbeli határozata miatt, mely szerint a cégnek 30 milliárd forint bányajáradékot kell visszafizetnie a magyar államnak -a becsült kamatok miatt magasabb értékben 35,8 milliárdnyi céltartalékot képzett.

Üzletágak

A Kutatás-termelés (Upstream) szegmens speciális tételek nélküli üzleti eredménye 2010 első félévében több mint duplájára, 126,4 milliárdra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az INA 73,2 milliárd forintnyi hozzájárulása nélkül, a speciális tételek nélküli üzleti eredmény 8,0 milliárddal (13%) csökkent, köszönhetően a dollárral szemben erősebb forintnak és a magasabb bányajáradéknak.

A Feldolgozás és Kereskedelem (Downstream) szegmens speciális tételek nélküli üzleti eredménye 18 milliárd volt 2010 első félévben, amely magában foglalja az INA 12,6 milliárdos veszteségét is. Az üzleti eredmény, INA nélkül, 33%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest főként az alacsonyabb készlettartási nyereség miatt. Az újrabeszerzési árakkal számolt üzleti eredmény kis mértékben javult a lassan javuló margin környezet és a nyomott kereslet miatt alacsonyabb értékesítési volumen együttes hatására.

A Petrolkémia szegmens üzleti eredménye jelentősen javult és közel fedezeti pontot ért szemben az előző év azonos időszakában realizált 13 milliárdos veszteséggel. A javulás a magasabb termelési és értékesítési volumenek és az emelkedő petrolkémiai margin eredménye.

A Gáz és Energia szegmens egyszeri tételek nélküli üzleti eredménye 54%-kal, 45,9 milliárdra nőtt. A javulás a gáztárolás és energia üzletek eredmény hozzájárulását és a magasabb szállítási volumen miatt magasabb gázszállítás eredményt tükrözi.

Kiskereskedelem

A kiskereskedelmi értékesítés teljes volumene, az INA Csoport hozzájárulása nélkül a kedvezőtlen környezet ellenére is többnyire stabil maradt. A kiskereskedelmi értékesítés volumene Szlovákiában 11,3%-kal nőtt, míg Magyarországon és Romániában 13%-kal, illetve 4 %-kal csökkent. A Mol magyarországi benzin-, a gázolaj-, valamint az autógáz-értékesítése 18%, 8% illetve 5%-kal csökkent, ugyanakkor üzemanyag piaci részesedése a MÁSZ adatai alapján stabil maradt, idén 36, tavaly 36,2 százalékot tett ki.

A cél: évi 210 millió dolláros EBITDA növekedés

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a folyamatosan javuló működési eredmény ellenére, számos téren látnak még lehetőséget a további javulásra.

A Mol-csoport jelenleg 7 országban rendelkezik termeléssel és összesen 15 országban van kutatási potenciálja. A cég számára az elsődleges fókusz a magas megtérülést és gyors cash flow termelést hozó termelésbeállítási projekteken van Szíriában, Közép-Kelet-Európában, Pakisztánban, Kurdisztánban és Oroszországban annak érdekében, hogy emelkedjen a termelés és az üzlet jelentős mértékben járuljon hozzá a csoport EBITDA-hoz.

Emellett a cég fontos feladatának tekinti a Mol kiemelkedő hatékonyságának kiterjesztését az egész Upstream portfolióra. A Feldolgozás és Kereskedelem üzlet tekintetében a Mol-csoport fő célja, hogy 2012-re Európa egyik prémium finomítói csoportjává váljon.

Összességében a csoport évenkénti 210 millió dollár EBITDA javulást célozott meg 2012-re 2009-hez viszonyítva, melynek jelentősebb része az öt finomító és két petrolkémiai üzem egységes, integrált ellátási-lánc keretén belül harmonizáltan működtetéséből származna.

MFOR

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!