TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nem okozott meglepetést az Európai Központi Bank (EKB) azzal, hogy 50 bázisponttal 2 százalékra csökkentette az alapkamat szintjét, ugyanis az elemzők erre a döntésre számítottak. Mindez azt jelenti, hogy ötéves mélypontra került az eurózóna kamata, a jegybank ezzel próbálja felpörgetni a recesszióba csúszó gazdaságot.

Csütörtöktől 2 százalék lesz az alapkamat Európában, miután az EKB 50 bázisponttal csökkentette a korábbi kamatszintet. A világ többi nagy jegybankjával összhangban az európai döntéshozók is igyekeznek felpörgetni a gazdaságot a recesszió miatt, ezért van szükség a kamat további vágására.

Az EKB még szeptemberben kezdte csökkentetni a kamatot, azóta összesen négy alkalommal mérsékeltek, így jött le 4,25 százalékról 2 százalékra a ráta.


A hivatalos statisztikák szerint az eurózóna gazdasága tavaly szeptember óta recesszióban van, ezért próbál mindent megtenni a jegybank annak érdekében, hogy élénkítse a gazdasági aktivitást. Ennek egyik eszköze lehet a kamat csökkentése, de a jelek szerint ebből az eszközből lassan kifogy az EKB.

Szintén csütörtökön jelent meg, hogy decemberben az infláció több mint két éves mélypontra esett az eurózónában főleg az energiaárak meredek zuhanása miatt. Ez további teret nyitott a kamat csökkentésére, így a döntés előtt közvetlenül már nem igazán volt kérdéses, mit fog lépni az EKB, esetleg egy ennél is nagyobb vágás okozhatott volna meglepetést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.