2p

A meghirdetett mennyiségnél 7,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Az ÁKK 18 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 15 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 61,25 milliárd forintos ajánlatából az ÁKK 18 milliárd forintot fogadott el az előző aukción kialakultnál 7 bázisponttal magasabb, 1,40 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,41 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 78,20 milliárd forint ajánlatából megemelt értékesítéssel, 22,5 milliárd forintot, a meghirdetett összegnél 7,5 milliárddal többet fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 1 bázisponttal alacsonyabb, 2,09 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 2,12 százalék volt.

A 15 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 20,50 milliárd forintból 10 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,96 százalék volt, 67 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Az ÁKK a csütörtöki aukciót megelőzően 2016 októberében értékesített 15 éves kötvényeket. Szerdán a 15 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,94 százalék volt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!