2010. december 9. 09:40

A pozitív hangulatban semmi akadálya a forint további erősödésének, de a 275 forintos euró még messze van - olvasható a Commerzbank csütörtöki elemzésében. Magyarország leminősítése után a hazai fizetőeszköz hamar visszakapaszkodott, csak a CDS-felárunk nem nagyon tud csökkenni.

EUR/HUF (276,32 – 278,26): Hogy egy klasszikust idézzünk szabadon: „minket leminősítettek, de már elmúlt….”. A forint újra a 276-os szintet ostromolja, a hozamok csökkennek, egyedül a CDS (kockázati felár), nem tudott csökkenni, újra 360 pont fölött van, ami negyedéves csúcs. A végleges harmadik negyedéves GDP adat 1,7 százalék lett (az előzetes 1,6 százalék volt), az októberi kereskedelmi többlet kevesebb lett, mint várták, de így is több mint 400 millió euró pluszt mutat. A hangulat nem rossz, az euró és a dollár elvannak egymással, a „svájci” is elvan, a zloty gyengülgetett, semmi akadálya a további erősödésnek, bár a 275 még messze van.

EUR/USD (1,3222 – 1,3340): Ha csütörtök, akkor Initial Jobless Claims (új munkanélküliségi kérelmek száma), kevesebb új kérelemre számít a piac, így ha esetleg mégis több lesz, akkor elképzelhető némi piaci reakció, bár ez az adat rendszerint nem számít a nehézsúlyú, igazán piacrengető adatok közé. Ilyenekre valószínűleg jövő hétig kell várni: akkor lesz inflációs szám, kiskereskedelmi forgalom, számos ingatlanpiaci mutató, sőt még egy Fed kamatdöntő ülés is. Tegnap (és várhatóan még a héten) azonban viszonylag csendes kereskedés folyt: a dollár némileg gyengült az euróval, sőt másik 14 devizával szemben is. Ennek fő oka a fél éves csúcsra emelkedő amerikai kötvényhozamok, ekkora emelkedés a Lehmann csőd óta nem volt. A tízéves amerikai kötvény hozama jóval három százalék fölé emelkedett, főleg az adókedvezmények két évvel történő meghosszabbítása miatt. Szakértők szerint ez az intézkedés és a QE 2.0 együtt indokolatlanul sok pénzt hagy a rendszerben, ami nemcsak a gazdaságot, de az inflációt is felpörgetheti. (Egy Bloomberg-felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka nem gondolja, hogy a Fed intézkedései segíteni fogják a gazdasági növekedést, 16 százalék szerint pedig az egész Fedet meg kéne szüntetni úgy, ahogy van.) A közös európai kötvénykibocsájtás terve nem nyerte el a németek tetszését, mivel így csak drágábban tudnák magukat finanszírozni, arról nem is beszélve, hogy jelenleg a törvényi háttere sincs meg egy ilyen kibocsátásnak. Így Európában is hasonló folyamatok játszódtak le, mint Amerikában: a német hosszú kötvények hozama is 3 százalék fölé csúszott, és szakértők szerint nem várható rövidtávon enyhülés.

CHF/HUF (211,58 – 213,00): Na végre! Látótávolságon belül a 210-es szint! Az árfolyam elmozdulása, most kivételesen a forint erősödésének köszönhető, az EUR/CHF pár maradt az 1,3050-1,31-es sávban. Nem valószínű, hogy meglesz ma a 210, de ennek a közel 1,5 százalékos erősödésnek is örülni kell.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.