Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A pozitív hangulatban semmi akadálya a forint további erősödésének, de a 275 forintos euró még messze van - olvasható a Commerzbank csütörtöki elemzésében. Magyarország leminősítése után a hazai fizetőeszköz hamar visszakapaszkodott, csak a CDS-felárunk nem nagyon tud csökkenni.

EUR/HUF (276,32 – 278,26): Hogy egy klasszikust idézzünk szabadon: „minket leminősítettek, de már elmúlt….”. A forint újra a 276-os szintet ostromolja, a hozamok csökkennek, egyedül a CDS (kockázati felár), nem tudott csökkenni, újra 360 pont fölött van, ami negyedéves csúcs. A végleges harmadik negyedéves GDP adat 1,7 százalék lett (az előzetes 1,6 százalék volt), az októberi kereskedelmi többlet kevesebb lett, mint várták, de így is több mint 400 millió euró pluszt mutat. A hangulat nem rossz, az euró és a dollár elvannak egymással, a „svájci” is elvan, a zloty gyengülgetett, semmi akadálya a további erősödésnek, bár a 275 még messze van.

EUR/USD (1,3222 – 1,3340): Ha csütörtök, akkor Initial Jobless Claims (új munkanélküliségi kérelmek száma), kevesebb új kérelemre számít a piac, így ha esetleg mégis több lesz, akkor elképzelhető némi piaci reakció, bár ez az adat rendszerint nem számít a nehézsúlyú, igazán piacrengető adatok közé. Ilyenekre valószínűleg jövő hétig kell várni: akkor lesz inflációs szám, kiskereskedelmi forgalom, számos ingatlanpiaci mutató, sőt még egy Fed kamatdöntő ülés is. Tegnap (és várhatóan még a héten) azonban viszonylag csendes kereskedés folyt: a dollár némileg gyengült az euróval, sőt másik 14 devizával szemben is. Ennek fő oka a fél éves csúcsra emelkedő amerikai kötvényhozamok, ekkora emelkedés a Lehmann csőd óta nem volt. A tízéves amerikai kötvény hozama jóval három százalék fölé emelkedett, főleg az adókedvezmények két évvel történő meghosszabbítása miatt. Szakértők szerint ez az intézkedés és a QE 2.0 együtt indokolatlanul sok pénzt hagy a rendszerben, ami nemcsak a gazdaságot, de az inflációt is felpörgetheti. (Egy Bloomberg-felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka nem gondolja, hogy a Fed intézkedései segíteni fogják a gazdasági növekedést, 16 százalék szerint pedig az egész Fedet meg kéne szüntetni úgy, ahogy van.) A közös európai kötvénykibocsájtás terve nem nyerte el a németek tetszését, mivel így csak drágábban tudnák magukat finanszírozni, arról nem is beszélve, hogy jelenleg a törvényi háttere sincs meg egy ilyen kibocsátásnak. Így Európában is hasonló folyamatok játszódtak le, mint Amerikában: a német hosszú kötvények hozama is 3 százalék fölé csúszott, és szakértők szerint nem várható rövidtávon enyhülés.

CHF/HUF (211,58 – 213,00): Na végre! Látótávolságon belül a 210-es szint! Az árfolyam elmozdulása, most kivételesen a forint erősödésének köszönhető, az EUR/CHF pár maradt az 1,3050-1,31-es sávban. Nem valószínű, hogy meglesz ma a 210, de ennek a közel 1,5 százalékos erősödésnek is örülni kell.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.