3p

A Danubius Hotels Nyrt. az első negyedévben 1,63 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el, bevétele a tavalyi szinten maradt, 7,486 milliárd forintot ért el - közölte a szállodatársaság pénteken a nemzetközi szabvány szerinti (IFRS) konszolidált jelentésében a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az előző év hasonló időszakában 1,74 milliárd forint volt a csoport vesztesége, az árbevétele pedig 7,481 milliárd forintot tett ki. Az év első negyedév mindig a Danubius legrosszabb időszaka - olvasható a jelentésben - az üzemi veszteség ebben az időszakban 2,286 milliárd forint volt a 2010 első negyedévi 2 milliárd forint veszteség után.

A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) mínusz 1,215 milliárd forint volt a bázisidőszaki 933 millió forintos veszteséghez képest. A társaság által kiadott jelentés szerint a magyarországi márciusi bevétel növekedésnek indult a foglaltság és az ár javulásának köszönhetően, de összességében a cseh szállodák bevételének 16 százalékos növekedését ellensúlyozta a magyarországi 4 százalékos csökkenés. Az euróban kimutatott bevétel csekély, 1 százalékos csökkenést mutatott csoport szinten. A csoport foglaltság az első negyedévben 44,8 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 45,1 százalékkal, azonban 2011. márciusban a foglaltság 54 százalék volt, ami 1,2 százalékkal magasabb, mint 2010 márciusában.

A magyarországi szegmens bevétele 2011 első negyedévében 4,2 milliárd forint volt, ami 4 százalékos csökkenés, mivel a szállodák foglaltsága 1,1 százalékponttal, 41,8 százalékról 40,7 százalékra csökkent. Az üzemi veszteség 0,2 milliárd forinttal emelkedett 1,6 milliárd forintra. A cseh szállodák hozzájárulása jelentős, 16 százalékos bevétel növekedés volt. Az üzemelési veszteség 2011 első negyedévében 176 millió forint volt, szemben a tavaly első negyedévi 198 millió forint veszteséggel. A bevételnövekedés fele a forintnál átlagosan 8 százalékkal erősebb korona árfolyamhatásának tulajdonítható, amelynek költségnövelő hatása is volt egyben.

A szlovák szegmens működési vesztesége az első negyedévben 414 millió forint volt, szemben a tavaly első negyedévi 339 millió forinttal a bevételek 3 százalékos csökkenésének következtében. A román szegmens bevétele 9 százalékot emelkedve 218 millió forintot tett ki 2011 első negyedévében, aminek hatására a működési eredmény 72 millió forint veszteség volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 81 millió forint veszteséggel.

A beruházások és befektetések értéke a cseh, szlovák és romániai gyógyászati beruházások következtében 2011 első negyedévében 1,6 milliárd forintot tett ki, szemben a 2010. első negyedévi 0,4 milliárd forinttal. Mivel a Danubius a hatékonyság növelésének elkötelezettje, ami a jelenlegi és a jövőbeni siker záloga, a csoport átlagos létszáma 2011 első negyedévében tovább csökkent, 4396 volt, szemben a tavalyi 4502 munkavállalóval.

A Danubius részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír a pénteki tőzsdenapot 2,02 százalékos emelkedéssel, 3795 forinton zárta. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 4645 forint, a legalacsonyabb 3300 forint volt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!