2007. június 29. 08:46

Amerikában tegnap nem változtatott a Fed, továbbra is 5,25 százalék a kamat, ám év vége felé elkezdődhet az emelés, ami nem túl jó hír a tőzsdék szempontjából.

Egyre inkább üzengetés szintjéra korlátozódik a Mol körüli csata. Veres bejelentette, hogy az állam nem fog venni részvényt, és Gyurcsány sem szeretné, hogy külföldi kézbe kerüljön a cég.
Közben azonban
- a Mol még vett egy kis saját részvényt (A Mol június 28-án 361.081 darab sajátrészvényt vásárolt 28.119 forintos részvényenkénti áron, az OTP Bank és az ING Bank közreműködésével - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken. A tranzakciót követően a társaság 8.929.208 darab "A" sorozatú valamint 578 darab "C" sorozatú részvényt birtokol.)
- az osztrák Bank Austria Creditanstalt AG (BA-CA) a kedden vásárolt 5,94 százaléknyi MOL-részvényt csak átmenetileg tartja tulajdonában.
- Az OMV szexi lett az oroszoknak miután az oszrák cég mellett a magyarból is kapnának egy adagot. Ennek kapcsán újabb sajtópolémia alakult ki.

Nagyjából itt tart most a történet, miközben az elemzők szerint a magyar piac szempontjából döntő hatású, hogy miként alakul a történet vége.

Ami a másik nagy papírt illeti, ott is volt egy kisebb részvényügylet. Az OTP Bank Nyrt a 2007. május 11–i közleményében bejelentett program keretében 2007. június 28-án, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 4.896 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 10.211 forintos átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével.

Ugyancsak csütörtökön az OTP Bank opciós programja keretében 15.000 darab törzsrészvényt hívott le, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 85.000 darabra változott. Ezzel egyidejűleg Vécsei Klára felügyelő bizottsági tag tulajdonában lévő OTP törzsrészvények száma 10.000 darabbal nőtt - áll a közleményben. Így az OTP Bank által kibocsátott részvényből Vécsei Klára részvénytulajdona 13.000 darabra változott.

Az Atlanti-óceán túlpartján a Fed nyíltpiaci bizottsága csütörtökön ugyan továbbra is változatlanul hagyta az amerikai alapkamatot, de a kommentárja megerősítette azokat a piaci elképzeléseket, hogy az év végén vagy a jövő év elején inkább szigorítás, semmint enyhítés lesz a következő mozdulat. Ez pedig könnyen kedvét szegheti a vásárlóknak.

A forint pénteken reggel május eleji szintjére erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót kilenc óra tájban 245,90/246,00 forinton jegyezték a csütörtöki 246,15/35 forint után. Az üzletkötők nem várnak nagy aktivitást a devizapiacon, a reggel közzétett magyar makrogazdasági adatdömping egyelőre hatástalan maradt.

Délutáni update

Az OTP napja volt. A bank részvénye megy fel szépen, valószínűleg a Mol-ból kiszálló alapok a pénzt oda forgatják át.

BUX 143,39 pontos emelkedéssel, 28 929,73 ponton zárt pénteken, 71 milliárd volt a forgalom. Az OTP 10600, a MTelekom 995, a Richter 36700 lett. A kisebb papírok ma stagnáltak, vagy kicsit korrigáltak.

Erősödéssel zárta a hetet a forint pénteken a bankközi devizapiacon. Az eurót fél négy tájban 245,30/40 forinton jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 246,15/35 forinttal. A forint 31 bázisponttal 13,11 százalékra erősödött a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.
Az üzletkötők szerint a regionális piaci mozgást követte a forint. A régióban a cseh korona kivételével erősödtek az árfolyamok. A kereskedők a jövő hétre hasonló forintárfolyamszintet várnak, bár elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az euró jegyzése 245 forint alá süllyed, sőt, a piac akár az idei legerősebb, 244,50 forintos árfolyamot is tesztelheti.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.