<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A Magyar Bankszövetség, tudomásul véve a kárrendezési törvényt, arról biztosította a kormányt, hogy tagintézményei a jogszabály maradéktalan betartásával fogják elősegíteni annak végrehajtását - közölte Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára az MTI-vel azt követően, hogy az igazságügyi miniszter szerdán benyújtotta a parlamentnek az új Quaestor-törvény tervezetét.

A főtitkár kiemelte: a csaló brókerek áldozatainak kárrendezéséről a kormány több fordulóban egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel. A szakmai szervezet továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az egyes rosszhiszemű szereplők által okozott kárért nem tehetőek felelőssé a vétlen pénzintézetek, ezt az Alkotmánybíróság is megerősítette - mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy a taláros testület döntése nyomán szükségessé vált új törvény előkészítése során a Magyar Bankszövetség tudomásul vette a kormányzati szempontokat, és a felek figyelemmel voltak a nemzetközi kötelezettségekre is. Mindezek és különösen a méltányos fogyasztóvédelmi elvek mentén alakította ki a kormányzat a kárrendezési törvény új tervezetét.

Az ellenzéki pártok támogatásával már az idén megszülethet az új Quaestor-törvény, az új javaslatban bővült a cégek köre, a 30 milliós értékhatár a korábbi hozamokkal csökken, és 3 millió forint fölötti 11 százalék önrészt kell vállalni - derült ki Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkárának szavaiból.

Az államtitkár a javaslat benyújtása után szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a parlamenti  képviselők négyötödének támogatása szükséges ahhoz, hogy még az idén megszülethessen az új Quaestor-törvény, ehhez az ellenzéki pártok együttműködését is kéri a kormány, ennek hiányában ugyanis csak februárban kezdődhet a törvényjavaslat érdemi tárgyalása.

Völner Pál felidézte: az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a jogszabály egyes rendelkezéseit, ezek korrigálása megtörtént. Példaként említette, hogy azokra az esetekre vonatkozik majd a törvény, amelyeknél ugyanaz a cégcsoport forgalmazott és bocsátott ki a kötvényt, tehát a cégek köre bővülni fog. A 30 millió forintos értékhatárt nem kifogásolta az Ab, de észrevételezte, hogy nem lehet általános kártérítés, hanem a korábbi hozamokkal, kamatokkal csökkenteni kell az összeget, ennek is eleget tesz az új jogszabály.

A 30 millió forintos kártalanítási határon belül a Befektető-védelmi Alap (Beva) korábbi szabályzatához hasonlóan az önrészt viselni kell, ennek mértéke 3 millió forintig nulla százalék, az afölötti összegnél 11 százalék. Mintegy 32 ezer károsultból 17 ezernek nem kell önrészt viselnie - fűzte hozzá.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.