TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. május 8. 09:29

Várhatóan az Európai Központi Bank és a Bank of England is az eddigi alapkamat szinten tartásáról fog ma dönteni, mivel az eurozónában és Nagy-Britanniában is lassulni fog a növekedés az előrejelzések szerint.

Nem várnak változást az európai alapkamatokban a szakemberek, ugyanakkor délután érdemes lesz figyelni a kommentárokra, melyek jelezhetik a bankok további stratégiáját. Az európai pénzintézetek a Fed-hez hasonlóan próbálnak lavírozni az inflációs célok és a növekedési adatok között.

Az ECB már tavaly nyár óta nem változtatott az alapkamaton, még mindig 4 százalékon áll. Az európai jegybank ma Athénben ül össze az esedékes kamatdöntésre, ez része annak a road shownak, melynek keretében minden évben két európai fővárosba helyeznek ki üléseket. Az alapkamat esetleges emelése az infláció elleni küzdelem eszköze lehetne a bank kezében, ugyanakkor a gazdaság növekedésének lassulása miatt nem valószínű, hogy ezt meglépik a döntéshozók.

Az eurozóna inflációs adata áprilisban 3,3 százalékra esett vissza a márciusi 3,6 százalékos szintről, de ez még mindig jelentősen meghaladja az ECB 2 százalékos célját.

Miközben az amerikai Fed hét hónap alatt hétszer csökkentett kamatot, az ECB már tavaly nyár óta nem változtatott, a magasabban hagyott kamatszinttől reméli az inflációs célok teljesülését. Másrészt pedig az eurozóna gazdasága nem lassult le olyan mértékben, mint az Egyesült Államoké.

A Bank of England a múlt hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 5 százalékra, de a legtöbb elemző szerint nem kell számítani folyamatos kamatvágásokra, ezért most is a szinten tartást valószínűsítik. A szakemberek szerint a jegybank most egy ideig kivár majd, hiszen a lassuló gazdasági növekedés mellett az inflációs célokat is szem előtt kell tartania.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.