2008. május 8. 09:29

Várhatóan az Európai Központi Bank és a Bank of England is az eddigi alapkamat szinten tartásáról fog ma dönteni, mivel az eurozónában és Nagy-Britanniában is lassulni fog a növekedés az előrejelzések szerint.

Nem várnak változást az európai alapkamatokban a szakemberek, ugyanakkor délután érdemes lesz figyelni a kommentárokra, melyek jelezhetik a bankok további stratégiáját. Az európai pénzintézetek a Fed-hez hasonlóan próbálnak lavírozni az inflációs célok és a növekedési adatok között.

Az ECB már tavaly nyár óta nem változtatott az alapkamaton, még mindig 4 százalékon áll. Az európai jegybank ma Athénben ül össze az esedékes kamatdöntésre, ez része annak a road shownak, melynek keretében minden évben két európai fővárosba helyeznek ki üléseket. Az alapkamat esetleges emelése az infláció elleni küzdelem eszköze lehetne a bank kezében, ugyanakkor a gazdaság növekedésének lassulása miatt nem valószínű, hogy ezt meglépik a döntéshozók.

Az eurozóna inflációs adata áprilisban 3,3 százalékra esett vissza a márciusi 3,6 százalékos szintről, de ez még mindig jelentősen meghaladja az ECB 2 százalékos célját.

Miközben az amerikai Fed hét hónap alatt hétszer csökkentett kamatot, az ECB már tavaly nyár óta nem változtatott, a magasabban hagyott kamatszinttől reméli az inflációs célok teljesülését. Másrészt pedig az eurozóna gazdasága nem lassult le olyan mértékben, mint az Egyesült Államoké.

A Bank of England a múlt hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 5 százalékra, de a legtöbb elemző szerint nem kell számítani folyamatos kamatvágásokra, ezért most is a szinten tartást valószínűsítik. A szakemberek szerint a jegybank most egy ideig kivár majd, hiszen a lassuló gazdasági növekedés mellett az inflációs célokat is szem előtt kell tartania.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.