2007. szeptember 21. 07:14

Korábbi írásainkban utaltunk már rá, és elemeztük a FED-kamatcsökkentés veszélyét az inflációra. Hát a piac két napja most ezt "játssza". A hozamok a hosszú oldalon erőteljesen megemelkedtek az USA-ban, 4,4 százalékról a nagy parában 4,7 százalékra tegnap, pár napon belül. A TIPS (Treasury Inflation Protected Security) szépen teljesít.

Mi teljesít relatíve jól inflációs környezetben? A TIPS, a részvények. Elvileg a bankoknak is jó a meredek hozamgörbe, de azok most mással vannak elfoglalva...

A FED kamatvágása túllökte a dollárt sok kritikus szinten: CAD/USD 1 alatt, USD/EUR 1,4 felett, sőt a BRL szemben is új low. Ez nem jelent mást, minthogy az importált javak az USA-ban még jobban drágulnak, és mivel elemeztük már a feltörekvő országokban megerősödő inflációt, így hosszabb távon ez be fog gyűrűzni, HACSAK: a világgazdaság EGÉSZE nem megy lassú növekedési fázisba vagy recesszióba. Ennek az esélye igen csekély most (nem az USA esetleges recessziójáról beszélek). Szóval a FED jól aláfűtött most az inflációs félelmeknek, sokan már azt mondják, hogy "meg fogjuk még bánni, hogy siránkoztunk a FED kamatcsökkentéséért"... Hát mit mondjak erre...

Más. Az Crude-Brent Spread öt dolláron. Korábban ez annyit jelentett, hogy nem volt eladó a MOL-ban... Ha ez így marad, a MOL 30k lesz hamarosan... ismét. És nem azért, mert ő veszi.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.