2007. június 22. 06:59

Sikert hoz a nyilvánosság – a blue chipek mellett is van élet - címmel tartottak konferenciát a BÉT-en, az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a magán-, illetve a privatizáció előtt álló állami cégek tőzsdei bevezetésének fontosságára, illetve a tőzsdei megjelenés hasznára. A konferenciát a BÉT megalakulásának 17. évfordulóján a Budapesti Értéktőzsde épületében tartották.

A BÉT megalakulásának 17. évfordulójának tiszteletére tartott rendezvényt Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság főszerkesztője nyitotta meg, aki kiemelte a BUX mellett a kis- és közepes kapitalizációjú tőzsdei társaságok papírjait tartalmazó BUMIX index elmúlt időszakban tapasztalható szárnyalása azt mutatja, érdemes megjelenni a tőzsdei parketten. A nyilvánosság vállalása ugyanis, - amennyiben megfelelő gazdálkodással párosul - a cégérték növekedésében is megmutatkozik, s abból mind a régi, mind az új tulajdonosok profitálhatnak.

Az első előadást Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke tartotta, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a 2005-ben a kormány által elfogadott piacélénkítő csomagnak köszönhetően jó irányba mozdultak el a tőkepiaci folyamatok. Azonban, még ennél is többre van szükség, ha választ akarunk adni arra az előttünk álló legfontosabb kérdésre: miként lehet a magyar gazdaságban tartani a hazai lakosság különböző nyugdíjpénztáraknál, nyugdíj-előtakarékossági számlákon, befektetési alapkezelőknél és biztosítóknál elhelyezett és folyamatosan növekvő, jelenleg mintegy 6200 milliárd forintnyi pénzügyi megtakarítását.

A tőzsde elnöke a hazai tőkepiac minden eddiginél jelentősebb megerősítésében, a részvénykínálat növelésében látja az egyedüli megoldást. Ezt azonban a tőzsde önállóan nem tudja kezelni, erre csak a kormányzati akarat tud megfelelő választ adni. Szalay-Berzeviczy Attila szerint javítani kell a vállalati szektorban a transzparenciát, erőteljesebben kell támogatni a társaságok tőzsdére lépését, akár úgy is, hogy a kormány jó példával jár elöl a privatizációk során. A BÉT a piac többi szakmai szervezetével közösen hamarosan egy újabb tőkepiac-élénkítő javaslatcsomagot tesz le a kormány asztalára.

Tátrai Mikós, a Pénzügyminisztérium államtitkára az eddigi lépéseket, mint a nyugdíj-előtakarékossági számla bevezetése és a GKM által biztosított 100 millió forintos keretösszegű tőzsdére lépést segítő pályázati keretösszeget emelte ki. Egyben biztosította a tőzsde vezetését: a kormányzat elkötelezett híve a tőkepiac fejlődésének.

Ezt követően a tőzsdei kibocsátó cégek, bankok és brókercégek képviselői, illetve a hazai nagyvállalatok vezetői tartottak előadást.

Horváth Zsolt, a KBC Securities vezérigazgatója a befektetési szolgáltatók szemszögéből mutatta be a magyar piacot. Hangsúlyozta, egyrészt vállalkozásokat várnak, amelyeknek segíthetnének a tőzsdei bevezetésben, másrészt a megtakarításokon belül a tőkepiac szerepének erősítésére törekszenek. Az utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy bár a közvetlen befektetések összege mintegy 250 milliárd forint, de az intézményi szereplőkön (befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, stb.) keresztül szerencsére magasabb az összeg. Cser Tamás, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szintén a transzparencia szükségességét emelte ki, ennek hiánya ugyanis elriaszthatja a komoly befektetőket. Ez pedig a likviditásban és az árfolyamban egyaránt megmutatkozik.

Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda általános vezérigazgató-helyettese a társaság másfél éves tőzsdei pályafutásáról számolt be. Arról, hogy a cégeknek meg kell tanulni élni a tőzsde által kínált lehetőségekkel. Ezt erősítette meg Keresztesi János, a Freesoft vezérigazgatója, Márffy György, a Bookline.hu elnöke és Steszli Ádám, a Rába Járműipari Holding befektetői kapcsolattartója, akik szintén az eddigi tapasztalataikról számoltak be.

Bába István, a Real Hungary igazgatósági tagja és Solti Géza, a HRP Hungary vezérigazgatója megerősítette: érdemes fontolóra venni a tőzsdére lépést, ők a tőzsdére készülőként mutatták be vállalkozásukat.

A konferencia egybeesett a legújabb tőzsdei részvény, az Orco Property Group budapesti bevezetésével. Iain Sellers, az Orco Property Group ügyvezető igazgatója mutatta be a régió egyik legjelentősebb ingatlancégét és üdvözölte társasága új magyar befektetőit.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.