2007. június 22. 06:59

Sikert hoz a nyilvánosság – a blue chipek mellett is van élet - címmel tartottak konferenciát a BÉT-en, az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a magán-, illetve a privatizáció előtt álló állami cégek tőzsdei bevezetésének fontosságára, illetve a tőzsdei megjelenés hasznára. A konferenciát a BÉT megalakulásának 17. évfordulóján a Budapesti Értéktőzsde épületében tartották.

A BÉT megalakulásának 17. évfordulójának tiszteletére tartott rendezvényt Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság főszerkesztője nyitotta meg, aki kiemelte a BUX mellett a kis- és közepes kapitalizációjú tőzsdei társaságok papírjait tartalmazó BUMIX index elmúlt időszakban tapasztalható szárnyalása azt mutatja, érdemes megjelenni a tőzsdei parketten. A nyilvánosság vállalása ugyanis, - amennyiben megfelelő gazdálkodással párosul - a cégérték növekedésében is megmutatkozik, s abból mind a régi, mind az új tulajdonosok profitálhatnak.

Az első előadást Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke tartotta, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a 2005-ben a kormány által elfogadott piacélénkítő csomagnak köszönhetően jó irányba mozdultak el a tőkepiaci folyamatok. Azonban, még ennél is többre van szükség, ha választ akarunk adni arra az előttünk álló legfontosabb kérdésre: miként lehet a magyar gazdaságban tartani a hazai lakosság különböző nyugdíjpénztáraknál, nyugdíj-előtakarékossági számlákon, befektetési alapkezelőknél és biztosítóknál elhelyezett és folyamatosan növekvő, jelenleg mintegy 6200 milliárd forintnyi pénzügyi megtakarítását.

A tőzsde elnöke a hazai tőkepiac minden eddiginél jelentősebb megerősítésében, a részvénykínálat növelésében látja az egyedüli megoldást. Ezt azonban a tőzsde önállóan nem tudja kezelni, erre csak a kormányzati akarat tud megfelelő választ adni. Szalay-Berzeviczy Attila szerint javítani kell a vállalati szektorban a transzparenciát, erőteljesebben kell támogatni a társaságok tőzsdére lépését, akár úgy is, hogy a kormány jó példával jár elöl a privatizációk során. A BÉT a piac többi szakmai szervezetével közösen hamarosan egy újabb tőkepiac-élénkítő javaslatcsomagot tesz le a kormány asztalára.

Tátrai Mikós, a Pénzügyminisztérium államtitkára az eddigi lépéseket, mint a nyugdíj-előtakarékossági számla bevezetése és a GKM által biztosított 100 millió forintos keretösszegű tőzsdére lépést segítő pályázati keretösszeget emelte ki. Egyben biztosította a tőzsde vezetését: a kormányzat elkötelezett híve a tőkepiac fejlődésének.

Ezt követően a tőzsdei kibocsátó cégek, bankok és brókercégek képviselői, illetve a hazai nagyvállalatok vezetői tartottak előadást.

Horváth Zsolt, a KBC Securities vezérigazgatója a befektetési szolgáltatók szemszögéből mutatta be a magyar piacot. Hangsúlyozta, egyrészt vállalkozásokat várnak, amelyeknek segíthetnének a tőzsdei bevezetésben, másrészt a megtakarításokon belül a tőkepiac szerepének erősítésére törekszenek. Az utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy bár a közvetlen befektetések összege mintegy 250 milliárd forint, de az intézményi szereplőkön (befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, stb.) keresztül szerencsére magasabb az összeg. Cser Tamás, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szintén a transzparencia szükségességét emelte ki, ennek hiánya ugyanis elriaszthatja a komoly befektetőket. Ez pedig a likviditásban és az árfolyamban egyaránt megmutatkozik.

Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda általános vezérigazgató-helyettese a társaság másfél éves tőzsdei pályafutásáról számolt be. Arról, hogy a cégeknek meg kell tanulni élni a tőzsde által kínált lehetőségekkel. Ezt erősítette meg Keresztesi János, a Freesoft vezérigazgatója, Márffy György, a Bookline.hu elnöke és Steszli Ádám, a Rába Járműipari Holding befektetői kapcsolattartója, akik szintén az eddigi tapasztalataikról számoltak be.

Bába István, a Real Hungary igazgatósági tagja és Solti Géza, a HRP Hungary vezérigazgatója megerősítette: érdemes fontolóra venni a tőzsdére lépést, ők a tőzsdére készülőként mutatták be vállalkozásukat.

A konferencia egybeesett a legújabb tőzsdei részvény, az Orco Property Group budapesti bevezetésével. Iain Sellers, az Orco Property Group ügyvezető igazgatója mutatta be a régió egyik legjelentősebb ingatlancégét és üdvözölte társasága új magyar befektetőit.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.