5p

Özönlenek ránk az eladó lakások hirdetései, szebbnél szebb képeket próbál mindenki bemutatni portékájáról, egyesek minden létező sarkot lefényképeznek, jobbnál-jobb mottókat találnak ki – azonban a piaci túlkínálat miatt a lakás eladása továbbra sem egyszerű dolog. Újabban felröppentek hírek arról, hogy majd a videós lakáshirdetés újító erővel fog berobbanni a piacra. Valóban így lesz? Hogyan csináljuk?

Fotóból videó?

Az ingatlanhirdetési műfaj ma már hagyományosan fényképes. A fotó nélküli hirdetéseket könnyen átugorják az érdeklődők, mivel néhány keresetlen szón kívül érdemi információt, benyomást nem tudnak szerezni a lakásról. Természetesen rengeteg olyan fényképes lakáshirdetés létezik, ahol a fotó nemhogy javítja, inkább rontja az eladási esélyeket – a témának a Lakásmustra korábbi cikkeiben már külön irodalma van –, azonban egy jó fotó sokat nyom a latban.


Korábban kisebb-nagyobb internetes oldalak próbálkoztak videós hirdetések felfuttatásával, az eredmény azonban korántsem volt egyértelmű – ennek egyik oka a háztartásokban található technikai hiányosságokban keresendő. A jó minőségű videokamera, a digitalizáló vagy videovágó kártya megléte még messze nem általános, nem beszélve a felvételek elkészítéséhez szükséges szakmai tudásról, valamint a szélessávú internetkapcsolatról.

Hogyan érdemes csinálni?

Ha videós hirdetést kívánunk készíteni eladó ingatlanunkról, gondoljuk át az alábbi dolgokat, mielőtt belevágunk, különben az eredmény inkább siralmas lesz, semmint a vevőket nagy tömegben vonzó.

1. Van-e megfelelő felszerelésünk? A régi VHS vagy S-VHS kamerával több lesz a bosszúság, mint a haszon, hacsak nincsenek otthon megfelelő átíró eszközeink. A memóriakártyára vagy hdd-re rögzítő új generációs kamerákkal már könnyebb a dolgunk, de a népszerű Mini DV formátum is jól használható. Induljunk ki abból, hogy mindent magunknak kell csinálni, hiszen ha egy komolyabb vágószobába visszük az anyagot, lehet, már nem is éri meg anyagilag a hirdetés elkészítése. Gondoljuk át azt is, hogy számítógépünk (vagy ismerősünké) alkalmas-e teljesítménye alapján videovágásra.

2. Megfelelő állapotban van-e a lakás?
Amit a fényképeken ügyes beállítással el lehet takarni, azt a videón már kevésbé. Ha tisztességesen végigkamerázzuk a lakást, bizony a kevésbé jó állapotú helyiségek is szem elé fognak kerülni. Ezeket is el tudjuk kerülni körültekintő filmezéssel: érdemes a szép szobákban, jó kilátású erkélyeken hosszabban elidőzni, hiszen leginkább ezek vonzhatják a jövendő vásárlókat.

3. Mikor csináljuk? Lényeges, hogy előre átgondoljuk, mikor készítjük a felvételt, és milyen bemutatási módszert alkalmazunk. Lehetőleg ne a szombati családi ebédfőzés közben örökítsük meg lakásunkat, mert ez nem biztos, hogy túlzottan látványos lesz. Rakjunk rendet, pakoljuk el a szem elől a személyes tárgyakat – a vevő nem erre, hanem a lakás lehetőségeire kíváncsi. Abszolút nem javasolt, hogy családtagok, gyerekek, ne adj isten szomszédok is feltűnjenek a filmben; a lakást mutatjuk be, nem az ismeretségi körünket.

4. Hogyan csináljuk? Kísérletező kedvünktől függően többfajta forgatási módszert választhatunk. Az egyik fajta az, amikor sok vágással külön-külön mutatjuk be a helyiségeket – ennél a módszernél rendezettebb filmet készíthetünk, viszont némileg elvész az „élményszerűség”. Néhányan próbálkoznak azzal, hogy leállás nélkül, egy snittben végiggyalogolják a lakást – ez kétségkívül nagyon realisztikus, azonban nehezen küszöbölhető ki a helyiségek eltérő fényviszonyaiból adódó kellemetlenség – egy szobába belépve a kamerával szembefény esetén előfordulhat, hogy egy darabig semmi nem látszik a felvételen.

Amennyiben több részből rakjuk össze a felvételt, a fényviszonyok adta problémákat könnyebben kiküszöbölhetjük, ráadásul a kisebb, nehezen felvehető helyiségek esetében is megtalálhatjuk a legoptimálisabb beállítást – vagy feltehetjük a nagylátószögű objektívet. Érdekes megoldás lehet az is, ha – megfelelő vágószoftver és lelkesedés birtokában – az alaprajzzal kombinálva mutatjuk be lakásunkat.

5. Fontos finomságok: Nagyon sok házi videós legnagyobb hibája, hogy gyorsan csinál mindent. Gyorsan forgatja körbe a kamerát, gyorsan megy át egyik témáról a másikra. Hagyjunk elég időt arra, hogy a néző befogadja az élményt, ne rángassuk a kamerát ide-oda. Gondoljunk el valamilyen forgatókönyvet: indulhatunk kívülről az egész házat vagy akár az utcát is mutatva, folyamatosan haladva befelé a kisebb helyiségek irányába.

Ha lehet, kerüljük el a folyamatos közelítést-távolítást – a vario gomb nagyon csábító, de nagyon amatőr jellegű lesz a felvétel, ha tele van ilyen hatásokkal. Ha elég rátermettnek érezzük magunkat, próbálkozhatunk különleges kameramozgásokkal, amik feldobják a filmet, és egyedivé teszik azt – azonban ne felejtsük, hogy az ilyesmit profi gépekkel lehet igazán szépen végezni, másrészt nem tévériportot készítünk, hanem a lakásunkat mutatjuk be.

Ha nagyon remeg a kezünk, kapcsoljuk be a képstabilizátort vagy használjunk állványt – azonban az elektronikai boltokban kapható pár ezres termékektől ne várjunk stúdióminőségű kameramozgást. Megfelelő eszközpark esetén játszhatunk színszűrőkkel, digitális trükkökkel – de nem érdemes a filmet túlcsicsázni.

Végezetül egy fontos tanács: hacsak nem túl különleges az ingatlanunk, a film ne legyen túlzottan hosszú, nem fogják végignézni. Kettő, maximum három perc bőségesen elegendő. Mindazonáltal érdemes tudni, ma még viszonylag kevés hirdetőoldal támogatja a videohirdetéseket, érdemes néhány fotóval is készülni, a videót pedig plusz szolgáltatásként megmutatni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!