<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szituáció hasonlatos ahhoz, mintha egy ember a szakadék szélén állna, és az egyensúlya kibillenéséhez csak az kell, hogy a szél egy porszemet fújjon rá: és zutty, be a szakadékba.

Sok piac, egyedi részvény van most egy igen klasszikus: váll-fej-váll formációban (csak nézzük meg az S&P pár hónapos chartját), melynél a jobb szélső váll legalján vagyunk, egy lábbal már lefordulva, és ma zárás után jön az Alcoa. Ez ahhoz vezethet, hogy a piacok egy 10 százalékos korrekció előtt állnak, mely az S&P-t leviheti a 800+/-10pontra. A sok zöld hírvirág, üde sziget a nyomor és romlás világában rothadásnak vagy száradásnak indult. Kaliforniában, mely a világ 7. legnagyobb gazdasága már váltóval fizetnek ki sok állami alkalmazottat, melyeket a bankok péntektől már el sem akarnak fogadni, ott IGAZÁBÓL gáz van már. Képzeld el, holnap nem kapsz fizut, hanem a céged kiállít egy papírt: tartozom neked 10 ezer forinttal, melyet ha majd tudok kamatostul megadok...te mit csinálnál? Ráborítod a főnökre az asztalt (lehetsz kreatívabb is) és igyekszel eladni a szar váltót valakinek. Csakhogy a váltó annyira jó, mint a kiállítója. Mindez a nagy USA-ban... . Bámulatos és ijesztő idők ezek.

India minapi beszakadása azt is mutatta, a nagy EM-story mennyire törékeny. India is államháztartási hiánnyal próbálja stimulálni a gazdaságot, melyre a befektetők kifejtették a véleményüket: rúpia -1,5 százalék, tőzsde -7 százalék. Nesze. Egy újabb zöld virág indult rothadásnak.

Anglia pedig fel akarja szólítani a jegybankját, hogy igen is, nyomtasson több pénzt. Politikusaink átveszik a hatalmat, és megy a nagy demagógia. Nyugtassuk a népet, mert ha nem tesszük, talál magának egy Jobbikat. Volt rá már példa.

Ma zárás után Alcoa, mint írtam. Ez megadhatja a kellő lökést, ami még hiányzik. A nyersanyagok már szépen korrigálnak, a sok inflációtól hajtott befektető utolsó mentsvára omlik most össze. Kíváncsi vagyok, lesz-e az aranyban is egy nagyobb korrekció... . Ez is túlvett, kérdés, hogy a biztonságba vetett hit, hogy az emberek elhiszik, ez még nem esik, mennyire hat. És mivel SOKAN vannak már benne, és NAGYON konszenzus trade, ezért veszélyes. De, miben menjünk már, ha már aranyba sem? :)

Az eddigi kis korrekció eléggé lagymatag volumennel zajlik, kéne egy nap, melynek sell-off szaga van, még nincs itt. Sokan nézik ezt a fej-váll formációt is már, és a korrekció lassan konszenzus, de még egy "leg down" benne kéne, hogy legyen - minimum.

Kína még megy, a P/E-k ott is megint már 60-on vannak sok cégnél. Na az egy lufi. Kár is nézni a lokális (A-Shares) piacot, pusztán a helyi spekulánsok kergetőznek, akik a sok banktól hitelt kaptak, amit eltőzsdéznek. Íme a kínai-stimuli. Persze a kérdés, hogy mikor pukkad, mert a lufi dagadhat... .

Nagyjából ennyi, semmi magasröptű most, lagymatag nyár, idő mint a costa-ricai dzsungelben (eső és eső, meg rothadó gabona) rossz hírek, néha egy-egy reménysugárral, és egy bimbózó korrekció. Persze lehetne még írni a második USA stiluscsomagról, meg arról, hogy a kínaiak elkezdenek yuanban elszamolni a dollár helyett, de minek. Az előbbinek sok hatása nem lenne, csak még több adósság, az utóbbinak meg inkább közép-hosszú távon lesz hatása.

A hazai bankok meg 6-7 százalékot adnak az EUR betétre. Ez egy kicsit elgondolkodtat: sok hazai bank van külföldi anya tulajdonában, miért nem vesznek onnan fel olcsóbban?? Hiszen az anya a betéteket már 1-2 százalékon kapja..., meg az EUR kötvényt 2-4 százalékon bocsát ismét ki, hála a nemzeti bankok és a kormányok mártírkodásának. Hogy miért? Mert az anyabanknál NAGY STOP VAN ami a CEE-t illeti. NO MORE CEE EXPOSURE. Ha a hazai leánynak hitelt ad, azzal növeli a KKEU-s kitettségét, ezért azt mondja, szerezz otthon ahogy tudsz és javítsad úgy a mérleged. Hú de kiállnak a leánybankjuk mellett, az anyai szeretet az más, nem? KB olyan, mint amikor TOMI virágot ad misszisz Ónilnak a Blöffben: "anya csak egy van, mi, Tomi?" :))


A sok labanc meg mehetne át a határon betenni a soproni bankba a pénzt 7 százalékon, amire otthon csak 2 százalékot kap, ha hisz a garanciában és az IMF milliárdjaiban, akkor a bolondnak is megéri. A bolondnak....is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.