TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A diákok albérletkeresésével a fővárosban és az egyetemi városokban augusztusban megmozdult a lakásbérleti piac. A kínálat bővülésével a bérleti díjakból akár 30 százalékot is engednek a tulajdonosok, írja a Napi Gazdaság.

Augusztusban elsősorban - a diákoknak köszönhetően - meglódul a bérlakások iránti kereslet Budapesten éppúgy, mint az egyetemi városokban. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője elmondta: a pesti oldalon a legkeresettebb az V., VI., VII., XIII. és XIV. kerület. Ennek magyarázata egyrészt a presztízsükben, másrészt központi, illetve központhoz közeli elhelyezkedésükben keresendő. A külföldi bérlők szinte kizárólag csak az V. és VI. kerületekben keresgélnek, s akár 400-500 eurót vagy ennél többet is hajlandóak fizetni havonta, ha megfelel az igényeiknek. Noha a hazai bérlőket főleg a havi díj motiválja, ám a lepusztult ingatlanok már körükben sem kelendőek. Magas rezsijük miatt a bérleti piacon sem népszerűek a panellakások, 40-50 ezer forintos havi díjért bőséges választékból csemegézhetnek az érdeklődők.

A bérleti díjak kialakításában sokat számít a közlekedés és az érintett lakás adottságai: egy metró közeli, napos, csendes lakás drágább, mint például egy forgalmas körútra néző. Lényegesen drágábbak az új társasházak, mint a régi gangos épületek; az elsők között épült olyan XIII. kerületi házakban, mint a Cézár-ház, Római-kert, Kleopátra-ház, akár 100-150 ezer forintot is le kell tenni havonta. Ezek mellett még a frekventált kerületekben is találhatók havi 40-50 ezerért kivehető lakóingatlanok, így a bérleményt keresők széles skálán válogathatnak. Az egyedül élők többsége a havi 50-65 ezer forint közötti, a párok vagy a családok 75-100 ezer forint közötti kategóriában keresnek kiadó lakást. A keresők alkupozícióban vannak, így a meghirdetett bérleti díjból 5-10 százalékot engednek a tulajdonosok.

Budán, mint Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa mondja, szintén bő a kínálat, a megkötött ügyletek száma azonban csökkent. Sok a kiadó ház, lakás a III. és XI. kerületben éppúgy, mint Pesthidegkúton, így a tulajdonosok akár 30 százalékot is engednek a havi bérleti díjból. A top kategóriában például 4000 euróról 3000-re csökkent a havi díj. Az olcsóbb, 600-1000 eurós kínálatban, például a Rózsadomb alsó részén, ahol különösen nagy a kereslet-visszaesés, jóval rugalmasabbak a bérbeadók. A multicégek fiatal külföldi munkatársai eltűntek a piacról, a fiatal párok és az egyetemisták azonban havi 60-100 ezer forintnál többet nem szánnak erre a célra. Számukra ezért előnyös terep a VIII., a IX. és a XIII. kerület (Futó, Angyal stb. utcai) új, és használt, de felújított, jól megközelíthető lakásai.

Olcsóbbnak számít a diákoknak kínált, 35-40, illetve 60 négyzetméteres kategória a Nagyvárad tértől a Móricz Zsigmond körtérig, ebben a körben a havi bérleti díj 1000-1200 forint között szóródik négyzetméterenként, amire rájön még a rezsiköltség és az 1-2 havi kaució.

A külföldi bérlők szinte kizárólag az V. és VI. kerületben keresgélnek, s akár 400-500 eurót vagy ennél többet is hajlandóak fizetni havonta egy lakásért, ha megfelel az igényeiknek.

Nő a kereslet az egyetemi városokban Szegeden - ahol a kevésbé jó adottságú, állagú és közlekedésű lakások bérleti díja idén csökkent - már július végén elindult az albérlet- és a lakáskeresés. Ennek az az oka, hogy idén több egyetemistát vettek föl, mint tavaly, a kollégiumi férőhelyek száma azonban nem bővült. A legfelkapottabb belvárosi lakásokért - s ezeket elsősorban a külföldi diákok keresik - 300-500 eurót plusz a rezsit kell letenni havonta. Ezek gyorsan bérlőre találnak, míg a központtól jóval távolabb eső 50 négyzetméteresek már havi 40-50 ezer forintért bérbe vehetők. A legolcsóbb lakásokért 12-15 ezer forintot kérnek szobánként, míg a 35 négyzetméteres panelek havi díja 20-30 ezer forint között mozog - mutatja be a szegedi bérleti piacot dióhéjban Bátyiné Mester Zsuzsa, a Limit Ingatlanhasznosító irodavezetője.

Családi házak is vannak a kínálatban, ezeket a városban és a körülötte épülő utak építői veszik bérbe. Az átlagos házakat havi 50-70 ezer, az igényesen kialakított újszegedi és alsóvárosi házakat havi 150-200 ezer forintért kínálják. Pécsett is megnőtt a kereslet, s mint Coboly István, a Continuum Ingatlanközvetítő ügyvezetője elmondta, amíg korábban az egyetemisták szülői segítséggel inkább vásároltak lakást, mint béreltek, s az egyetem befejeztével azt haszonnal eladták, ez most a piac pangása miatt nem éri meg. A kínálat bőséges, a díjakat az egyetem közelsége, a lakás állaga, kialakítása (elvárás a szobáknál a külön bejárat) határozza meg. Az egyetemek környezetében a kétszobás lakások havi díja 50-70 ezer, az egy- és másfél szobásaké 40 ezer forint körül, míg a lakrészeké 15-20 ezer forint között mozog.

Miskolcon, Zörgő Zsolt, az Otthon Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője szerint visszaesett a lakásbérleti ügyletek száma, és a kereslet sem élénkült meg érezhetően az egyetemisták bérleti igényével. Az egyetem környéki garzonokat havi 25-30 ezer forintért, a két- és háromszobásakat 35-50 ezer forint között lehet bérbe venni. A 70-80 négyzetméteres családi házakért pedig - melyeket általában cégek vesznek ki - havi 50-60 ezer forintot kell letenni.


Debrecenben maradtak a bérleti díjak a tavalyi szinten. Egy-egy szobát már havi 15 ezerért találhat az érdeklődő, a belvárosi másfél, kétszobás lakások havi tarifája 40 ezer forint körül alakul. Veszprémben jellemzően két-három diák együtt bérel lakást, s így a rezsin felül fejenként havi 12-20 ezer forintos költségre számíthatnak. Az egyetemhez közeli téglalakásokat havi 40-60 ezer, míg a paneleket - az In-Structor Ingatlanirodától kapott információ szerint - mérettől, helytől és állagtól függően 28-40 ezer forintért adják ki a tulajdonosok, írja a Napi.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.