<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piac élénkülése az észak-amerikai és a közel-keleti befektetőknek köszönhető leginkább; 2013 első felében a tranzakciók negyedéért a régión kívüli befektetők voltak felelősek. – derül ki a CBRE legfrissebb adataiból.

2013 második negyedévében tovább nőttek az európai kereskedelmi ingatlanbefektetések, 6 százalékkal felülmúlva az első negyedév befektetéseit. A tranzakciók összértéke 32,6 milliárd euró, ami 22 százalékkal több, mint a tavalyi második negyedév teljesítménye, így Európa 2007 – a pénzügyi válság kitörése – óta a legjobb negyedévet tudhatja magáénak.

A határokon átnyúló befektetések is tovább nőttek Európában, mind abszolút értékben, mind a piac arányában. Az év első felében a külföldi vevők a tranzakciók (értékének) 44 százalékában vettek részt, szemben a 2012-es első félév 40 százalékával. Jelentős változás következett be a határokon átnyúló ingatlanbefektetések esetében: Európa más országaiból érkező befektetők tranzakcióinak aránya már csak 16 százalék, míg 2011-2012 során ez az arány még 20 százalék körül ingadozott.

USA, Közel-Kelet

Az Európán kívülről érkező intézményi befektetők egyre fontosabb szerepet játszanak a kontinensen: 2013 első felében hozzájuk tartozott a tranzakciók 28 százaléka. (2012 hasonló időszakában még csak 19 százalék volt). A nem európai befektetők csoportjában is jelentős változás történt: a teljes piac egyre nagyobb, ma 13 százaléka köthető észak-amerikai befektetőkhöz, hozzájuk tartozik a határon átnyúló tranzakciók 24 százaléka. A közel-keleti vásárlók is egyre érdeklődőbbek: övék a piac 9, a határon átnyúló tranzakciók 21 százaléka. A közel-keleti tőke általában intézményi befektetőktől érkezik, a vásárlások közel fele állami alapokhoz köthető, leginkább Londonban aktívak és az irodaingatlanokat részesítik előnyben, bár néhány jelentős kiskereskedelmi ingatlant is megvásároltak.

Európán belül a német befektetők maradtak a legjelentősebb vásárlók: a nyílt végű befektetési alapok jóval több, mint 1 milliárd euróért vásároltak ingatlanokat. A német „Spezial” alapok is aktívak, bár főleg Németországban.

„Július végéig 163 millió euró (48 milliárd forint) befektetés - nagy része az intézményi szektorból - érkezett a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacra. Ezen felül olyan 40-50 millió euróra (12-15 milliárd forintra) becsülhető az az összeg, amit jó elhelyezkedésű, üres ingatlanokra költöttek befektetési céllal vagy pedig saját használatra történő vásárlással.”– kommentálta a jelentést Tim O’Sullivan, a CBRE tőkepiacokért felelős budapesti vezetője.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.