2008. április 28. 12:01

Túlvett részvénypiacok, és inflációs szólamok veszik körül a befektetőket már pár hete. Nézzük meg közelebről az inflációt.

Túlvett részvénypiacok, és inflációs szólamok veszik körül a befektetőket már pár hete. Nézzük meg közelebről az :

1.) A pénzügyi befektetők
Pénzügyi befektetők tartják kezükben az USA búzaraktárkészletének felét. Azaz befektetők, akik a sokszor a jachtjukon nyomogatják a "buy" vagy "sell" gombokat, pontosabban csinálják azt, amit számítógépprogrammjaik mondanak nekik. Nincs semmi gond, hogy emelkednek az árak a gabonapiacokon is, hiszen a készletek igen alacsonyak illetve egy elfeledett eszközkategória volt az elmúlt években. Azonban azon ne csodálkozzunk, hogy ilyen magasak az árak. A pénzügyi befektetők hordamentalitása, mely a trendek meglovaglásán alapul ezt a piacot is elérte. Van elég pénz a rendszerben, még túl sok is. Azon elgondolkoznék, hogy mennyiben engedném az alapvető élelmiszerek piacára be a pénzügyi befektetőket... . Hiszen ezeken az árakon több száz millió fővel bővül az éhezők listája világszerte, nem beszélve a magas üzemanyagárakról, melyek a kiszállítást az éhezőkhöz még inkább kérdésessé teszik. Az a pénzügyi befektető, aki épp keres 50 millió USD- egy long rízstraden, lehet, hogy hozzájárul több millió ember halálához. Ez így durván hangzik, és nagyon leegyszerűsített, de EZ A HELYZET! Az elmúlt hetekben volt alkalmam néhány ázsiai fejlődő országot bejárni (India, Nepál..), és amikor az út mellett követ törő embereket láttam, akik napi 1USD-ért törik a köveket, hogy abból utat építsenek, szóval ezek az emberek szó szerint a bőrükön érzik a drágulást. Így privát véleményem az, hogy ezen a piacon szabályozni kéne a résztvevőket, hiszen az itteni ármozgások (melyet nagyrészt spekulánsok okoznak, hasonlóan az olajpiachoz, mely kvázi egy USD hedgeként működik már hónapok óta) hatása a legközvetlenebb és leggyorsabb az egyes emberek jólétére.. .

2.) Az országok
Sok országban az országok rossz gazdálkodása is hozzájárult a mostani állapothoz. Indiában évről évre több gabona terem, de az ország egyre kisebb részt vásárol fel maga, így nem kell csodálkozni, ha a készletek alacsonyak. Másrészt az aratott gabona 30-35%-a (!) elveszik az úton, a rossz tárolás és más egyéb javítható kiküszöbölhető események miatt.

3.) Központi bankok
Vicces, amikor kis országok, mint az Mo. központi bankjai harcolnak az infláció ellen. Mert ugye mit tehetnek? Itt Kínának, Indiának és Braziliának kéne emelnie rohammértékben, mert itt szinte nulla a reálkamat. És ha ezek az országok fékeznék egy kicsit a növekedést, és azt fenntartható mederbe terelnék, akkor lenne esély az inflációt csökkenteni. Most az ECB miként akar harcolni? Az eurozóna beslő kereslete évek óta nulla, a német munkás nettó reálbére évek óta csökken! Ezek az országok csak IMPORTÁLJÁK és nem gerjesztik az inflációt, beleértve kishazánkat is. Szóval itt csak azért emelhetnek, hogy a kamatkülömbözet életben tartsa a valutát, melynek felértékelődése segíti az inflációt leküzdését. Otthon persze ezzel az exportot jól elnyírják és a belső keresletet is tovább tompítják. De mit tehetnek? Az MNB vajmi keveset, egyfajta "autopilot" móduszban van (most emelt megint 25bp-ot), emelnie kell, hogy az erős forint (nem gyenge) az inflációt kicsit kordában tartsa. Itt kéne a költségvetési politikának belépnie, de ez otthon még mindig csak tűzoltó, arról, hogy vmi valami hosszú távú koncepciót dolgozzon ki a versenyképesség javítására, az emberszaporulat növelésére, még csak gondolni sem tud. Így hazánk sorsa India, Kína, Brazília nemzeti bankjai kezében van.

A héten jön a FED. A nagy bikák elvéreztek, akik az 1%-os FED fundot jósolták. A kétéves hozamok 100bp-ot jöttek már feljebb a mélyponthoz képest (2,4% most) és így a hozamgörbe a következő évekre enyhe emelkedést vagy stabilitást jósol. A FED már sokat tett, és hogy most vág-e 25bp-ot vagy sem, az "rohadt mindegy". Itt szerintem ki fog várni, hiszen az infláció nő, a részvénypiacok jóval a mélypontok felett vannak, a bankokat megtámasztotta. Itt most meg kell várni a reálgazdasági hatást, ami 120USD-os olaj mellett persze lassan beindul.


Részvénypiacok
Március végi írásunkban szakítottuk a "shortoló" modusszal, és azt írtuk, hogy a piac fordult, és inkább vevők lennénk az esésekbe. A piacok azóta 10%-t emelkedtek átlagban, és egy kicsit túlvettek már rövidtávon. Azonban a pénzügyi részvények vonaglása, stabilizálódása és az nyersanyagpapírok további szárnyalása elég a rallyhoz. A DOW és az S&P elvileg kitört felfele, de a DAX még küzd a 7050-es ellenállással. Amíg az USA gazdasága nem áll talpra, innen egy további ekkora-os növekedést nehezen tudok elképzelni. Továbbra is favorizálom a JPY hedged longot a japán piacon, hiszen az ottani cégek piaci kapitalizációjának közel 20%-ka készpénzben áll.

Szóval infláció marad (nem jó hír a kötvényeknek), a részvénypiacok meg kicsit túlvettek rövidtávon, így érdemes lehet adogatni egy kicsit. Már csak a Barron's címlapja miatt is

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.