2007. augusztus 31. 06:41

Az elmúlt két nap több százalékos 'ugrálása után', tegnap unalmas kereskedési napot zártak az amerikai piacok.

Az elmúlt két nap több százalékos 'ugrálása után', tegnap unalmas kereskedési napot zártak az amerikai piacok.

Sem a felfele korrigált második negyedéves GDP növekedési adat (4%, a magyar 1,4% ), sem az amerikai idő szerint korán reggel publikált tanulmány a kamatvágás elmaradásáról, sem a Wall Mart leminősítése nem okozott különösebb örömködést, illetve riadalmat. Mindenki a Fed elnökének, Ben Bernanke mai beszédére vár, aki a piacok reményei szerint utalást tesz a szeptemberi monetáris lazításra.

A DOW tegnap 50 (0,38%), az S&P 500 6 (0,42%) pontot esett, míg a Nasdaq minimális pluszban zárt (2 pont, 0,08%). A pénzügyi szektor továbbra is lefele menetel, ezúttal 1,1 százalékot esett indexe.

Ázsia a japán Nikkei vezetésével jelentős emelkedést ért el a mai kereskedésben. A jen gyengülésének (amit a beinduló carry trade üzleteknek tulajdonítanak) köszönhetően az index 2,5 százalékkal emelkedett. Shanghaj a többi ázsiai piactól elmaradva ugyan, de szintén erősödik (majd 1 százalék).

Update 1

Az elmúlt napok volatilitása után itthon is unalmasabb kereskedésnek nézünk elébe, igaz a piac - ha szerény mértékben is, de tovább emelkedett. Az első órát követően 120-150 pontos nyereséget mutat a Bux.

A tegnapi fejtegetéseink alapján a Mol-CEZ ügylet nyertese az OTP lett, a papír ennek megfelelően masszív emelkedést mutat, és gyakorlatilag a bankrészvény húzza fel az indexet is.

Pikirt lenne az a megjegyzés, hogy Csányiék jó érzékkel vették az elmúlt napokban saját papírjaikat, de tény, hogy az OTP Bank csütörtökön is vásárolt 100000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.101 forintos részvényenkénti átlagáron. A bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 1.275.190-re nőtt.

A nagy rally ellen szól, hogy a tengerentúlon még mindig komoly bizonytalanság van, a szeptemberi kamatdöntés kapcsán, ráadásul hétfőn zárva tartanak az ottani börzék. A pénzintézeteken - és a Fed-en - mindenesetre immár Bush elnök is rajta tartja a szemét, és segítséget ígért a jelzáloghitelekkel terhelt ingatlantulajdonosoknak. Amennyiben sikerül "egészséges piacélénkítő" eszközöket találni, az globális megnyugvást hozhat.

Ami a magyar piaci árakat illeti, a Mol 1 százalékot esett, és 27 ezer alá került (az OMV felvásárlás immár végleg elbukott), A MTelekom stagnál, míg az OTP 1,5 százalékos pluszban van. A Richter 300 forintot erősödött, míg az Egis az elmúlt napok vágtája után 185 forintot esett.

Update 2

Miközben a nemzetközi piacok felfele vették az irányt a Bux eléggé beragadt. Igaz pluszban vagyunk, ám a Mol egyelőre visszahúzza az indexet. Természetesen a mai nap is a tegnap bejelentett Mol-CEZ ügyleten rágodnak sokan, hogy a két magyar cégre milyen hatással lehet. Tegnap mi már levezettünk néhány opciót, így ezt nem lenne szerencsés ismételni. Az mindenesetre látszik, hogy az OMV hiába hangoztatja, hogy nem mond le a Molról, ezt csúnyán benézte

Az elemzők szerint nemcsak üzletileg lehet előnyös a Mol-CEZ megállapodás a két fél számára, hanem a magyar olajcég sajátrészvény-állományának mérséklésével választ adhat azokra a piaci kritikákra is, amelyeket az utóbbi időben a sajátrészvény-vásárlásaival kapcsolatban kapott.
Erősödik továbbá a cégek kelet-közép- és dél-kelet-európai piaci és stratégiai pozíciója is, az E.ON és a Gazprom által erősen dominált térségben.

A Mol a CEZ tulajdonszerzésével részben kivédi az egyik nagy, nem kívánatos, 18,9 százalékos tulajdonosa, a OMV kritikáit is, hiszen ezzel a saját részvénypakettje gyakorlatilag ugyanarra a szintre csökken, mint az OMV-é. Az OMV júniusban vásárolt a már meglévő 10 százalékos pakettje mellé egy újabb, 8 százalék feletti csomagot, amit a Mol menedzsmentje nem tartott barátságos lépésnek, s azóta is elutasítja a 30 százalék feletti állami tulajdonban lévő osztrák cég tárgyalási kezdeményezését a fúzióról. A Mol menedzsmentje egyebek mellett azzal érvel, hogy az alacsonyabb hatékonysággal működő OMV-vel nem lenne előnyös az egyesülés, ami ráadásul versenyjogi problémákat is felvet.

Jóllehet a CEZ-ben még jelentősebb, mintegy kétharmadnyi állami tulajdon van, piaci elemzők szerint azonban ez nem probléma, mivel nem azonos szektorbeli cégekről van szó, és a cseh vállalat nem akar fuzionálni a Mollal. Szakértők szerint az együttműködés azért is kifejezetten előnyös lehet, mert Mol ezzel egy újabb energetikai szektorban szerez pozíciókat, s a megtermelt áram révén nemcsak a saját működési költségeit csökkentheti, hanem eladásával többletbevételre is szert tesz.

Érdekes hír, hogy a Julius Baer Investment Management LLC-nek engedélyezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), hogy az OTP Bankban 10-15 százalék közötti részesedést szerezzen - a határozat a felügyelet honlapján pénteken jelent meg.

A New York-i székhelyű Julius Baer Investment Management LLC kérelme alapján a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa engedélyezte, hogy az OTP Bank Nyilvánosan Működő Részvénytársaságban - szavazati jogok révén - 10 százalékot meghaladó, de 15 százalékot el nem érő mértékű közvetlen befolyásoló részesedést szerezzen. Mivel a felügyelet a kérelemnek helyt adott, a határozat indokolását mellőzte.

Miután eddig a piacon nem jelentett be öt százalék feletti részesedést a Baer, ezért vagy elkezdi venni a papírt, vagy ami valószínűbb, hogy valakitől átvesznek egy stockot. Annyiból mindenképpen pozitív a hír, hogy ha valaki ki akart szállni, legalább nem a piacra önti a csomagot.

Javulhat a Synergon pénzügyi eredménye, a cég ugyanis 1700 forintos árfolyamon hajtotta végre azt a tőzsdei megbízást, amelyet csütörtökön 342.900 darab saját részvény eladására és ugyanilyen darabszámú sajátrészvény megvásárlására adott. A Synergon Informatika Nyrt. csütörtökön 342.900 darab sajátrészvénnyel rendelkezett.

Update 3

Miután a blogon az elmúlt másfél-két hónapban a megfontolt shortolásra biztattunk mindenkit, most kissé kezdünk elbizonytalanodni:
- A rossz hírek özöne megtorpanni látszik, ami jön azzal pedig a többség már számol.
- Úgy tűnik Amerikában mentőövet dobnak a jelzáloghiteleseknek, és elég valószínű egy Fed kamatcsökkentés is (a diszkontláb két héttel ezelőtti vágása után egyre többen várják). Így az újabb bedőléseknek elejét vehetik.
- Itthon ugyan a GDP nem vágtat, ám remélhetőleg már nem is romlik tovább. Eközben az államháztartás egyenlege fokozatosan javulgat.
- Az európai konjunktúra ugyan visszafogott, de eddig ez a magyar gazdaságra jótékonyan hatott, és a sub-prime válság mérsékelt hatást gyakorolt csak az itteni gazdaságokra.
- A húzópapírok közül a Mol-t ugyan nem fogják felvásárolni, de a menedzsment "megmentette a becsületét". Az OTP-re nehezedő nyomás (bankszektort eladni a sub-prime gondok miatt) enyhülhet, és egy recoveryben éllovas lehet. Egy másik nagy Bux-papír, a Richter kapcsán ugyan nincsenek jóhírek, ám rosszak sem, és a Bogsch Erik vezette cég ilyenkor valahogy mindig összeszedi magát.

A Bux chart is inkább felfele mutat:


Tény, hogy felettünk van még egy gap, amit be kellene tölteni, és a világpiaci hangulat is bármikor negatívba fordulhat, főleg, ha Bernanke mégsem lép szeptember 18-án, ám addig összességében inkább felfele várnánk a piacot. Aztán lehet, hogy a jövő hónap közepén a Fed lépésétől függetlenül lehet megint szólni "Mortimernek", de a józan ész azt diktálja, hogy most hagyjuk élvezze csak ki az elmúlt hónap esését.

Hab a tortán, hogy a ma publikált amerikai adatok is biztatóak: az Egyesült Államokban júliusban a vártnál jobban, 0,5 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek és 0,4 százalékkal a személyi kiadások (PCE). Az elemzők a személyi jövedelmeket 0,3 százalékkal várták bővülni az előző havi 0,4 százalék után, míg a kiadásokat ugyncsak 0,3 százalékkal várták növekedni a júniusi 0,1 százalékos emelkedést követően.
Az egyik fontos inflációs előrejelzőnek Core PCE index 0,1 százalékkal nőt, így a Fed által hangoztatott inflációs veszély a szakértők szerint mérsékelt. Késő délután megszólal Bernanke- és Bush is, abból próbálnak majd a tengerentúlon következtetni, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek (és anak milyen következménye lehet).

Update 4

Bernanke beszélt, természetesen rébuszokban. Viszont a piac kicsit egyértelműbb kiállást szeretett volna. A Fed elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem a jegybank dolga, hogy megvédje az adósokat és a befektetőket a pénzügyi döntéseik következményétől. (Üzenet: nehogy már a bolondok miatt vágjak kamatot.) Majd úgy folytatta, hogy a Fed tudja, mit kell tennie, ha szükséges a gazdaság érdekében be fognak avatkozni, utalva arra, hogy a Fed következő ülésén mégis csak lesz kamatcsökkentés.

Érdekesség, hogy míg a CNN az üzenet pozitív elemeit emeli ki, addig az AP hírügynökség kommentárja inkább aggodalmas.

Összességében a piacok elsőre nem tetszésüket mutatták, aztán ha az elemzők a szóvirágok pozitív üzenetét kihámozzák, akkor lehet, hogy végül komoly emelkedés lesz. Mindenesetre a beszéd előtti 110-120 pontos plusz a Dow-ban nagyon gyorsan megfeleződött (hasonlóan lefordult a Nasdaq és az S&P is). Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdék is némi korrekciót mutattak, míg a Bux egy kisebb fejreállást, a 200 pont feletti pluszból lementünk 50 pontos mínuszba.
Más kérdés, hogy egy pozitív Bush beszédre és egy erős amerikai zárásra mit lépünk hétfőn. Bár az elnök népszerűsége enyhén szólva sem verdesi az eget, az amerikai valahogy olyan nép, hogy ha a főnök szól néhány jó szót, akkor annak mindig örülni szoktak és melegség árasztja el a lelküket buy gombokat nyomogatnak...

Update 5

Elvonatkoztatva attól, hogy a záróban történt felrántás ismét csak azt igazolja, hogy milyen zseniális meglátás volt a délután folyamán az emelkedés lehetőségére felhívni a figyelmet, vicc ez a magyar piac. 16.27-kor még -32 pontot mutató index a záróra +277.76 (27404.17; +1.02%) lett. Nem kellett hozzá más, mint 400-400 forinttal fentebb kötni a Molt (26800, -1,6%) és a Richtert (37000, +2,8%) és ha már őket tolták, akkor már az OTP-be is raktak 100 forintot (9450, +2,7%).

A többi részvénynél, miután nem sokat dobnak a Buxon, nagy varázslat nem volt. Erősödött a MTelekom is, amely 938-on (+2,3%) zárt. A small capek azonban nem feltétlen előre mentek, az Egis, az FHB, a Fotex és a Synergon is enyhe veszteségben zárt.

A nap végi felrántásban (a manipuláció mellett ) az is sokat segített, hogy Amerikában elindultak felfele az árak és inkább pozitív immár a hangolat, így benne van egy jelentősebb nap végi emelkedés a piacokban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.