2009. augusztus 2. 20:31

Mostanában havi 150 új lakást adnak el Budapesten, az értékesített lakások száma a jövő év második felére várhatóan havi 200 fölé emelkedik - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

A KSH csütörtökön megjelent gyorsjelentése szerint az első félévben 13 ezer használatbavételi és 17 ezer építési engedélyt adtak ki a hatóságok. Az előbbi adat 16 százalékkal több, míg az utóbbi 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Földi Tibor szerint havi 300 lakásra kell emelkednie a forgalomnak ahhoz, hogy az építés valóban beinduljon. Addigra viszont az eladatlan lakások száma valószínűleg 3000 alá csökken, amit gyorsan felszív az élénkülő piac.


Földi Tibor kifejtette: egy lakásépítési projekt átfutási ideje 1,5-2 év, így a mostani átadás ennyi idővel korábbi döntést tükröz. Ezzel szemben az építési engedélyek átfutási ideje háromnegyed év, így a csökkenő számok a tavaly őszi döntéseket mutatják. A csökkenő tendencia tovább folytatódik, miután azóta sem javult a piaci helyzet.

Jelenleg Budapesten a két évvel ezelőttinek a fele, mintegy 5000 az eladatlan lakások száma. Amíg 2007-ben havi 600 új lakás kelt el a fővárosban, addig 2008-ban már csak 500 darab, idén pedig 150 lakást lehet eladni havonta.

A piaci élénküléshez hozzájárulhat, ha a forintban nyújtott hitelek kamatai közelítenek a devizában kiközvetített hitelek kamataihoz - vélte a vezérigazgató.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.