2009. augusztus 2. 20:31

Mostanában havi 150 új lakást adnak el Budapesten, az értékesített lakások száma a jövő év második felére várhatóan havi 200 fölé emelkedik - mondta Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

A KSH csütörtökön megjelent gyorsjelentése szerint az első félévben 13 ezer használatbavételi és 17 ezer építési engedélyt adtak ki a hatóságok. Az előbbi adat 16 százalékkal több, míg az utóbbi 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Földi Tibor szerint havi 300 lakásra kell emelkednie a forgalomnak ahhoz, hogy az építés valóban beinduljon. Addigra viszont az eladatlan lakások száma valószínűleg 3000 alá csökken, amit gyorsan felszív az élénkülő piac.


Földi Tibor kifejtette: egy lakásépítési projekt átfutási ideje 1,5-2 év, így a mostani átadás ennyi idővel korábbi döntést tükröz. Ezzel szemben az építési engedélyek átfutási ideje háromnegyed év, így a csökkenő számok a tavaly őszi döntéseket mutatják. A csökkenő tendencia tovább folytatódik, miután azóta sem javult a piaci helyzet.

Jelenleg Budapesten a két évvel ezelőttinek a fele, mintegy 5000 az eladatlan lakások száma. Amíg 2007-ben havi 600 új lakás kelt el a fővárosban, addig 2008-ban már csak 500 darab, idén pedig 150 lakást lehet eladni havonta.

A piaci élénküléshez hozzájárulhat, ha a forintban nyújtott hitelek kamatai közelítenek a devizában kiközvetített hitelek kamataihoz - vélte a vezérigazgató.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!