4p

A budai belső kerületek korábban is viszonylag magas ingatlanáraikról voltak ismertek, így ma sincs könnyű helyzetben az a vásárló, aki az I. kerületben szeretne akár használt, akár új lakást vásárolni: a kínálatot megvizsgálva hamar kiderül, hogy meglehetősen mélyen kell a reménybeli tulajdonosnak a pénztárcájába nyúlnia. A négyzetméterárak magasak, a rezidenciális környezetet valamint a kerület presztízsét meg kell fizetni. A Lakásmustra szétnézett a környéken.

Drága és kevés új építésű

Meglehetősen kevés új társasház épül az I. kerületben, melyek általában kis (10-50) lakásszámúak. A Gellért-hegyen épülő lakóparktól kezdve a Várlejtőn található csendes mellékutcáig viszonylag változatos a kínálat, ám az árak szinte minden esetben magasak. Egy 46 m2-es ingatlant a Várlejtő egyik újépítésű társasházában több, mint 31 millió forintért (közel 680 ezer forintos négyzetméteráron) kínálnak, a Várfalon belül pedig egy nemrég elkészült társasházban a 800-900 ezer forintos négyzetméterár sem számít szokatlannak. A szintén jó környéknek számító Logodi utcában is 6-800 ezer forint közötti négyzetméterárat kérnek egy újépítésű társasházban. A divatos Naphegyen és Vérmezőn 480-600 ezer forint a jellemző négyzetméterár új építést tekintve, de szép kilátás esetén ez még tovább emelkedhet.

20 millió alatt kevés a használt lakás

Használt lakás keresése esetén fel kell készülni arra, hogy a lakások döntő részének ára 18-20 millió forinttól kezdődik – ezen árszint alatt meglehetősen szűk a kínálat, jellemzően 1-1,5 szobás, forgalmasabb helyeken található, földszinti, udvarra néző ingatlanokat lehet vásárolni - de egy 35-40 millió forintért kínált lakás sem számít kirívóan drágának a kerületi ingatlanpiacon. A négyzetméterárak jellemzően 300 ezer forinttól indulnak felfelé, a Budai Várban akár – a környéken található új lakások árához hasonlóan - a 900 ezer forintot is elérhetik.

Itt jelenleg viszonylag kicsi a piaci mozgás, mivel kevés ingatlan van magántulajdonban, többen a bérleti jogot próbálják meg értékesíteni – emiatt a vevők napjainkban kevésbé érdeklődnek a várfalon belüli – fővárosi összehasonlításban rendkívül drága – ingatlanok iránt. Jó üzlet lehet egyébként a bérleti jog megvásárlása is, ám nagyon figyeljünk rá, milyen ingatlanról van szó, a műemlékvédelem miatt néha még a kábel-tv bekötése is problémás lehet: cserébe viszont igazán romantikus környezetbe költözhetünk.

Hangulatos, de drága

Akinek szűkebb a pénztárcája, az leginkább – a forgalma miatt egyébként nem túl népszerű – Attila úton, vagy a Fő utcában érdemes,hogy keresgéljen, valamint a Krisztina körút környékén vannak még hasonló lehetőségek – vagy be kell érni egy meglehetősen kis alapterületű, és nem feltétlenül a legjobb állapotban lévő lakással. Viszonyításképpen, a Moszkva és a Batthyány teret összekötő Hattyú utcában egy 70 m2-es lakás kb. 28-30 millió forintért került ki a piacra.

Ami megy, és ami nem

A tapasztalatok szerint a kerületben a kis garzonok és másfél szobás lakások iránt nagy az igény, ezeket könnyen és gyorsan lehet értékesíteni. A vevők hajlandóak magasabb árat fizetni a budai oldalon egy hasonló paraméterű pesti lakáshoz képest. Nagy még a kereslet a 3 szobás, 100 négyzetméter körüli ingatlanokkal kapcsolatban, főleg a kerület patinásabb részein (Logodi, Toldy Ferenc, Szabó Ilonka, Hunfalvy utcák). A vásárlók továbbra is fontos szempontként kezelik, hogy az eladó ingatlan szép kivitelű és jó állapotú házban legyen - az ilyen típusú lakások kínálati ára 30-40 millió forint körül mozog, ezen ársáv felett már a panorámás, teraszos lakásokra fókuszálódik a kereslet. A Naphegy továbbra is népszerű lenne a vevők körében, azonban pillanatnyilag nagyon magasak a négyzetméterárak.

A Bem rakparti, dunai panorámás lakások keresettek, de a vevők manapság nem hajlandóak "bármi áron" megvenni ezeket – az ugyanabban a házban található, de nem Dunára néző ingatlanok akár 50-60 százalékkal alacsonyabb áron szerepelnek a kínálatban. Noha a vízre panorámás ingatlanok után nagy az érdeklődés, ezek nagy része túlárazott, így hosszabb ideig tarthat az értékesítési folyamat. Az értékesítés szempontjából óriási előny az ingatlanhoz tartozó garázs, melyből meglehetősen kevés található a kerületben, ezért jelentős értéknövelő tényezőnek számít. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen, előnyös adottságokkal rendelkező lakásokat viszonylag gyorsan lehet értékesíteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!