2007. augusztus 2. 06:39

Az Egis második negyedéves (a társaság harmadik pénzügyi negyedéve) üzemi és nettó eredménye jelentősen elmarad a várakozásoktól. Az üzemi eredmény 1,93mrd Ft, 47,8%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, elmarad a 2,34mrd-os várakozásoktól, az adózott eredmény 41%-kal 2,36mrd-ra csökkenet, ami szintén elmarad a 2,63mrd-os várakozásoktól. Takarékbank comment + Concorde hozzászólás.

Az Egis második negyedéves (a társaság harmadik pénzügyi negyedéve) üzemi és nettó eredménye jelentősen elmarad a várakozásoktól. Az üzemi eredmény 1,93mrd Ft, 47,8%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, elmarad a 2,34mrd-os várakozásoktól, az adózott eredmény 41%-kal 2,36mrd-ra csökkenet, ami szintén elmarad a 2,63mrd-os várakozásoktól.

Az árbevétel kismértékben meghaladta a várakozásokat. A belföldi eladások 5%-kal nőttek 15%-os volumennövekedés mellett, ami a jelentős hazai árcsökkentésnek köszönhető. Mivel július 1-től újabb árcsökkentés volt, a júniusi forgalom visszaesett. Az export eladások jelentősen, 30%-kal növekedtek, azonban a dollár gyengülése miatt forintban a növekedés csupán 12%-os volt. Az orosz eladások dollárban 33%-kal növekedtek, annak ellenére, hogy a DLO eladások 4,2millió dollárral visszaestek. A DLO hatását levonva 60%-os növekedés volt az orosz piacon, ami a szabadpiaci növekedés sikerét mutatja. A FÁK más országaiba történő export 29%-kal bővült, és 84%-kal nőtt a gyógyszerek és hatóanyagok kivitele a nyugati országokba. A társaság kelet-európai exportja ugyanakkor – átmeneti okok miatt – ebben a negyedévben a bázis szintjén teljesült.

Negatív, hogy a jelentős belföldi árcsökkentés és a folyamatos árfolyamesés hatására a fedezet a tárgynegyedévben 54%-ra csökkent. Az általános költségek 4%-kal növekedtek, ami megfelelő költséggazdálkodásra utal, ugyanakkor az egyéb működési bevételek és költségek egyenlegét a harmadik negyedévben 938 millió Ft-tal, a háromnegyedév során pedig 1.367 millió Ft-tal terhelték a magyarországi gyógyszerforgalomhoz kapcsolódó befizetések. A társaság pénzügyi eredménye 516 millió Ft nyereséget mutatott a harmadik üzleti negyedévben, amit elsősorban a kapott osztalékok tettek lehetővé.

A gyorsjelentés hatására negatív piaci reakciókra számítunk, az elemzők várhatóan csökkentik az ez évre szóló becsléseiket. Az árfolyam esése azért is indokolt, mivel az Egis árfolyama a felvásárlási spekulációk hatására kismértékben túlértékeltté vált. Azonban nem várunk jelentős zuhanást, mivel a gyorsjelentés részleteiben (a DLO visszaesést bőven ellensúlyozó szabadpiaci növekedés Oroszországban, megugró nyugati eladások, a gyenge kelet-európai eladások ellenére további potenciális növekedés) pozitív elemek is találhatók.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.