<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Magyarország volt a negyedik legjelentősebb szereplő a kelet-közép-európai kockázati tőke piacon tavaly, az összes régióbeli kockázati- és magántőke befektetés értékének 13 százalékát, mintegy 170 millió eurót fektettek be az országban, ami a 2013-as érték háromszorosa - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) csütörtökön.

A régión belül Magyarországon növekedett legdinamikusabban a befektetéshez jutó vállalatok száma 2014-ben, az előző évhez képest 32-vel több, összesen 73 vállalkozáshoz érkezett friss tőke. A magyarországi kockázati- és magántőke befektetések GDP-hez viszonyított aránya jelentősen, 0,056 százalékról 0,164 százalékra nőtt 2013 és 2014 között, amely meghaladja a régió 0,104 százalékos átlagát.

A közlemény idézi Zsembery Leventét, a HVCA elnökét, aki kiemelte: tavaly egyszerre volt megfigyelhető a befektetések darabszámának és összértékének emelkedése. Ennek köszönhetően Magyarország a kockázati tőke befektetések száma és volumene alapján egyaránt vezető helyet foglalt el a régióban 2014-ben - mondta.

Hozzátette, hogy tavaly a régión belül Magyarországon nőtt a legerőteljesebben a kockázati tőke befektetések értéke az előző évhez képest: 92 százalékkal, 17 millióról 32 millió euróra, ami azt jelentette, hogy a régióbeli befektetések 33 százaléka Magyarországon valósult meg, amivel az ország változatlanul a régió vezető célországa.

Magyarország 2014-ben a korai fázisú kockázati tőke befektetésben részesülő régióbeli vállalatok számában is vezet, mivel itt 66 társaság kapott finanszírozást, amely a régió összes vállalatának 31 százaléka. Ami a kockázati- és magántőke exitek összértékét illeti, Magyarország egyben a harmadik legjelentősebb piac a régióban, a kilépések régiós összértékének 13 százalékával.

Az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) által közzétett legfrissebb adatok szerint 2014-ben rekordszámú, mintegy 290 kelet-közép-európai cég jutott kockázati- és magántőkealapok befektetéséhez a régióban, a befektetések értéke 66 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, elérve az 1,3 milliárd eurót. Ez a régióban eddig rögzített második legmagasabb értéknek számít.

Kiemelik, hogy ezzel együtt a frissen gyűjtött tőke értéke 2014-ben több mint megháromszorozódott - elérte az 1,5 milliárd eurót -, míg a befektetésből történő kilépések összértéke 1,3 milliárd euró volt, ami 32 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A tavalyi régiós statisztikai jelentésből származó adatok egyaránt jelentős bővülést mutatnak a kockázati- és magántőke alapok tőkegyűjtése, valamint a befektetései és kiszállásai terén a KKE régióban, a helyi és a regionális befektetési alapok valamint a páneurópai és globális magántőkbe-befektetési csoportok tevékenységének erősödése nyomán. A kivásárlások értéke 2014-ben 120 százalékkal, 935 millió euróra nőtt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.