TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Manapság sok jó ember lakik együtt egy-egy társasházban, ahol óhatatlanul elő-előbukkanak különféle feszültségek. Gőzkieresztő közgyűlést ritkán hívnak össze, addig is azonban valahogy kommunikálni kell a többi lakóval vélt vagy valós sérelmeinket. Talán éppen ezért is éli reneszánszát a lépcsőházi falragaszok formájában terjedő backdoor kommunikáció. A Lakásmustra vidám eseteket gyűjtött össze kisebb-nagyobb társasházakból.

A – rendszerint aláírás nélküli – lépcsőházi kommunikációnak hosszú időre visszanyúló hagyományai vannak. Ki ne találkozott volna már egy jó kis – rendszerint nem éppen emelkedett stílusban megfogalmazott – lépcsőházi falragasszal, amiben problémafelvetés, sopánkodás, káromkodás, vagy éppen mások testi épségének veszélyeztetésére utaló kiírás került a Tisztelt Lakóközösség elé.


A lépcsőházi kommunikációnak több fajtája van, ezeket mindjárt átnézzük, valamint a végén pár tippet adunk arra vonatkozóan is, hogyan legyünk jó lépcsőházi kommunikátorok, milyen hibákat érdemes elkerülni az azonnali lebukás elkerülése érdekében.

Önjelölt gondnok vagy közös képviselő

Könnyen elképzelhető, hogy valaki annyira szívén viseli a társasház sorsát, annak mindennapi életét és nem utolsósorban megjelenését, hogy – dacára annak, hogy nem rendelkezik semmilyen idevágó tisztséggel – közös képviselő vagy gondnok módjára kezd el viselkedni. Általában az eldobott cigarettacsikkek, összekoszolt lift, lépcsőházban ideiglenesen tárolt dolgok, vagy éppen a kapu nyitva hagyása váltja ki haragját, és írni kezd. A "plakátokat" szöveghűen, helyesírási és nyelvtani hibákkal együtt idéztük.

Kedves Lakók! Felháborító, hogy napok óta a III. emeleten dobozokat kell kerülgetni. A lépcsőház nem doboztároló, nem lehet tőle elférni. Kérem azonnali eltávolítását. (Békásmegyeri lakótelep)

Ez bizony még a visszafogottabb közlemények közé tartozik, bár ha jobban belegondolunk, a harmadik emeleten valószínűleg véges számú lakás található, így lehet, hogy egy becsengetéssel, kedves szóval hatékonyabban lehetett volna rendezni a problémát. Persze, lélekbúvárok azonnal rávágnák, hogy hát biztos a szerző nem mert becsengetni. A dobozok természetesen még hetekig ott voltak a folyosón…

T. Lakók! Kiborító, hogy ez a szemétkupac napok óta itt van a folyosón. Ki tette ide? Miért tette ide? Mi vagyok én, a cselédetek, nekem kellene levinni? Estére tünjön el! (Elegáns apartmanház Óbudán).

Az erőteljes hangnemű felszólítás sajnos ebben az esetben is hatástalan maradt, csak a kiragasztott papír tűnt el egy idő után. A szemétkupac a valóságban két-három deszkalap volt, igazán nem foglalt sok helyet, később valóban eltűnt – beépítették a lakásba.

Zajérzékenyek

Állandó probléma – már a kevés lakásos társasházakban is – a különféle minőségű hangszigetelés miatt átszűrődő zaj. Vannak, akik csak a nagyobb bulikon borulnak ki, mások már a legapróbb dolgokon felháborodnak és ragasztanak.

Idefigyeljetek diszkópatkányok! Ha még egyszer szombaton hajnalig hangos dubb-dubb zene fog szólni, akkor mindenkit el fog vinni a rendőrség. Ez nem igaz, hogy 3 műszakban dolgozom, és képtelenség ebben a … házban pihenni. (Belvárosi körfolyosós ház)

Itt érdemes lenne a kiírónak jogi ismereteit felfrissíteni, ugyanis manapság hangos zenéért már csak nagyon extrém esetben alkalmaznak a rendőrök előállítást. Van, aki a villanyóra lecsapásával oldja meg a problémát, ebben az esetben érdemes felmérni az erőviszonyokat, nem biztos, hogy mi járunk jól.

Nagyon kérem azt a kedves lakótársat, aki éjszaka MSN-ezik, hogy hagyja abba! Az összes trilalla meg a széke csikorgása is hallatszik. Pihenni akarunk. (50 lakásos társasház)

Vicces, igaz? Pedig megtörtént a valóságban. Ilyen alapon már azt is kiírhatták volna, hogy a fürdőszobát használni is csak nappal ildomos. A szerző egyik kedves ismerőse hasonló esetben az erdő közepén található, mindenkitől távol álló családi ház megvásárlását javasolta a felháborodott lakónak.

Ítéletvégrehajtók

Vannak olyanok, akik keményebben fogalmaznak, ha valamilyen sérelem éri őket. Klasszikus példája ennek a Károly körúti bérházban olvasott felirat, mindjárt a lifttel szemben.

Aki ellopta a virágokat, annak el lesz vágva a nyaka.

Nem túl vonzó kilátások, igaz? Hogy virágok eltűntek-e valójában vagy sem, sosem fog kiderülni, mivel egy fél folyosórészt beborító virágarzenálról volt szó, ahol az sem volt teljesen biztos, hogy a tulajdonos számon tudta tartani, melyik virágja van még meg, és melyik nincs.

Aztán gyakori probléma még a parkolás is, főleg, ha kevés a hely. Megoldás persze ilyenkor is van, különösen a XI. kerületben.

Ha még egyszer beállsz a parkolóhelyemre, felgyújtom az autódat. Parkolj máshová.

Az egyszerűnek tűnő módszer azonban jelen esetben nem vezetett célra, ugyanis könnyen és gyorsan sikerült beazonosítani a plakát készítőjét, aki emiatt túl kellett, hogy essen néhány kellemetlen beszélgetésen.

Lakásmustra tipp: Ha Ön is szeretne hasonló plakátokat kihelyezni a lépcsőházban, ügyeljen a részletekre - túl sok információ közlése nagyon könnyen beazonosíthatóvá teszi. Emellett érdemes a helyesírási hibákat is elkerülni, azzal ugyanis inkább csak nevetségessé tesszük magunkat.

Ha Ön is látott – vagy kapott – már hasonló tartalmú írást, írja meg a Lakásmustrának, akár itt a commentek között is, a legjobbakat feltétlenül közreadjuk! Legközelebb azt nézzük meg, milyen jellemző esetek fordulnak elő azzal kapcsolatban, amikor a szomszédok borsot törnek egymás orra alá...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.