<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Hektikus piaci viszonyokat várnak az Equilor szakértői az idei évben, ez azonban a befektetők számára sok kedvező lehetőséggel kecsegtet. A megszokott módszerek ugyanakkor nem feltétlenül fognak idén működni.

Hullámzó teljesítményű pénz- és tőkepiaci folyamatokra számít 2016-ban az Equilor Befektetési Zrt., miután a befektetők globális szinten növekvő kockázatokkal szembesülhetnek. A kínai gazdaság lassulása és az alacsony olajár tartósan fennmaradhat, míg az amerikai elnökválasztás rövid távon okozhat bizonytalanságot. Ezek mellett az év során a befektetőknek figyelni kell a jegybankok tevékenységére is, a divergáló monetáris politika, vagyis az amerikai kamatemeléssel szembeni európai lazítás a devizapiacokon hozhat izgalmakat. Az idei év fontos kérdése les az is, hogyan sikerül majd a deflációs fenyegetettséget és a magas állami adósságokat párhuzamosan kezelni.

Mindezek miatt a befektetési szolgáltató hullámzó kereskedésre számít az idei évben mind a részvény-, mind a devizapiacokon. Az év mindenestre régen kezdődött ilyen rosszul, akár a részvény, akár az árupiacokat nézzük. Rávilágított ugyanakkor arra is, hogy ez az év a kockázatkezelésről fog szólni. Nagyon sok lehetőség adódhat év közben, ám Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a volatilis piacon bárki mellényúlhat, ilyenkor a rossz pozíciókat el kell engedni. Véleménye szerint idén ez a stratégia sokkal jobban működhet majd, mint az, amikor a befektetők megvesznek egy eszközt és tartós emelkedést várnak. A kisbefektetők számára ez persze fokozott kockázatot jelent, számukra viszont az abszolút hozamú alapok lehetnek ideális választás, ahol tapasztalt, kockázatkezelésben is jártas alapkezelők érhetnek el kimagasló hozamokat.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője is azt hangsúlyozta, hogy az idei év a várakozásaik szerint nem kedvez az index típusú befektetéseknek. Sokkal jobb megtérülés várható az egyedi részvények esetén, ilyenek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon találhatók. Az egységes, globális trenddel szemben geográfiai szegmentációban érdemes gondolkodni, az Equilor elemzője szerint az európai részvények jobban teljesíthetnek az amerikai vállalatok papírjainál, köszönhetően az EKB folytatódó monetáris lazításának (QE).

Hasonló lépéseket várnak a szakértők a magyar jegybanktól is, ami magyar kötvényhozamokat támogatja majd. Segíthet emellett az is, hogy idén akár két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország. Ez a nemzetközi alapkezelők esetében vételi érdeklődést válthat ki a magyar részvények esetében, és rövid távon erősítheti a forint árfolyamát is. A magyar fizetőeszköz kapcsán az Equilornál úgy látják, hogy az év első felében erősödhet, majd a másodikban inkább gyengülhet a forint. Az év végére az euró árfolyama 320 körül alakulhat, a paritás alá kerülő euró-dollár keresztárfolyam miatt ugyanakkor egy amerikai dollár 332 forintot is érhet.

A hazai részvénypiac kapcsán azt hangsúlyozták, hogy az év elején felülteljesítő volt a magyar tőzsde, és ez a jövőben is így maradhat. A piac ugyan továbbra is négy papíros, ám z MNB főtulajdonossá válása sokat segíthet, hiszen számos eszköz van a jegybank kezébe, ami a kínálat bővülését hozhatja. Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy számos új vállalat kerülhet bevezetésre a következő időszaba.

A már tőzsdén lévő vállalatok közül mind a négy nagy részvényben van egyedi sztori Kiss Mónika vezető elemző szerint. Három részvény, a Richter, az OTP és a Mol esetében az Equilor vételi ajánlást adott, ezeknél a papíroknál az év végi céláraik a mostani szintnél legalább 10 százalékkal magasabban vannak.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.