3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Most, hogy már nagyjából minden idén felvételiző tudja, hogy hol kezdi meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben, megkezdődik a harc az albérletekért.

A tanulmányaikat Budapesten megkezdő vidéki diákok számára az egyik első döntés, hogy hol és kivel lakjanak az elkövetkezendő 3-5 évben. A budapesti albérleti piac számos lehetőséget kínál, de az egészen biztos, hogy az olcsó, ráadásul a nagyobb egyetemekhez közeli lakások száma erősen korlátozott.

Az Ingatlan.com adatbázisában a július 24-i állapot szerint közel 8,5 ezer kiadó ingatlan található, azonban a 100 ezer forintnál olcsóbb bérletek száma még a 650 darabot sem éri el. Ezeknek kétharmada a belső pesti kerületekben található, így azok, akik Budán kezdik meg tanulmányaikat, akár a BME-n, vagy a Corvinus Villányi úti campusán, jobb ha igyekeznek. Ráadásul ebből a 650 lakásból 500 darab 50 négyzetméternél kisebb alapterületű, vagyis a megosztás igen kényelmetlen lehet.

Aki egyébként a BME-re nyert felvételt és szeretne a közvetlen közelben lakást bérelni, az jelenleg egy kevesebb mint 50 darabos állományból válogathat zömmel 150 ezer forintos áron.

Az arányokat némiképp torzítja, hogy a több irodánál kínált ingatlanok többször szerepelhetnek az adatbázisban.

A 101 és 150 ezer forint közötti lakások kínálata már bőségesebb, több mint 1500 darab. Azonban ha minimum 3 szobás ingatlant keresünk, amelyben többen is kényelmesen elférnek (természetesen a nappalival együtt), akkor a számuk máris 300 darabra apad.

Ha a 3 szobás ingatlanokra szűrünk, 2750 darabot találunk az Ingatlan.com rendszerében, ezek közül  csak 770 esik a 200 ezer forintos ár alá, az olcsóbbak pedig szinte kivétel nélkül panellakások. A Budapesten kiadó panelek száma egyébként 150, tehát töredéke a teljes kínálatnak.

A fővárosi albérletpiacnak a nyár második fele a legdrágább időszaka és nem csak a tanulmányaikat megkezdők miatt. Az ősz az álláskeresés szempontjából is fontos, sokan ilyenkor kezdenek új munkahelyükön, a lakást pedig még a nyári hónapokban meg kell találniuk, amely keresletnövekedést természetesen ki is használják az ingatlantulajdonosok.

A budapesti lakásárak az elmúlt 2 évben folyamatosan emelkednek. Ennek nem csak az az oka, hogy a válság évei után korrigál a piac, hanem, hogy egyre több befektető fordult az ingatlanok felé. A jegybanki kamatvágások következtében a pénz ömlik ki a bankbetétekből, ráadásul az állampapírok hozama is folyamatosan esik. Ilyen környezetben ésszerű döntés lehet ingatlanba fektetni a pénzt, ez azonban igen sovány vigasz azok számára, akik bérleményt keresnek a fővárosban.

Bár erre vonatkozó statisztika nem áll rendelkezésünkre, a közösségi szálláspiac növekedése sem igen kedvez az albérletek árának. Sokan döntenek ugyanis úgy, hogy a hosszabb távú kiadás helyett inkább az AirBnb rendszerében keresnek lakókat. 

Szász Péter
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!