2p

Sem a környező országokhoz, sem nyugat-európához képest nem túlértékelt a magyar lakáspiac, sőt inkább alulértékeltnek tekinthető, ezért tűnik most biztos és jó befektetésnek a lakásvásárlás - állítja az Euro-Immo Expert Kft. elemzése.

Novák Zalán, a független értékbecslő cég ügyvezető igazgató-helyettese szerint korábban az áralku 5-10 százalék között mozgott a lakáspiacon, a válság óta ez 10-20 százalékra emelkedett, és meghosszabbodott az értékesítés időtartama is - mondta Novák Zalán. Szembeötlő az is, hogy a jó helyen lévő lakások árai nem csökkentek, mivel ezeket könnyű bérbe adni. A lakbérből évi 4-6 százalék hozam érhető el, ehhez társul a lakás piaci árának a növekedése. Hosszabb időszakokat vizsgálva ez utóbbi szintén évi 4-6 százalék. Amennyiben néhány éves árcsökkenés következne be a jó helyen vásárolt lakásnál is, a bérleti díjjal még mindig pénzénél van a vevő.

Az Euro-Immo Expert Kft. adatbázisa azt mutatja, hogy az 50 négyzetméter alatti budapesti panel lakások átlag árai az elmúlt 8 évben csaknem megduplázódta. A 2000. évi 122 ezer forintos négyzetméter ár meredeken növekedett 2004-ig, amikor 210 ezer forint volt a fajlagos ár. Ebben az időszakban éreztette hatását az állami támogatás. Ezt követően 2008 végéig viszont enyhe növekedést lehet csak megfigyelni, a tavalyi átlagár 227 ezer forint volt négyzetméterenként.


Az ugyan csak 50 négyzetméter alatti nem paneles fővárosi lakásoknál is hasonló áremelkedés figyelhető meg. A 2000. évi 151 ezer forintos fajlagos ár 2004-re 261 ezer forintra kúszott, és a múlt év végén 287 ezer forintot ért el.

A lakáspiacon ismert tény, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a készpénzes vásárlók. Miután a hitelezés visszaesett - a bankok visszafogottak, a vevők pedig nem mernek eladósodni - ezzel is magyarázni lehetne azt, hogy akinek készpénze van, az hitel nélkül vesz lakást. Novák Zalán egy új szempontot is megemlített: az ingatlan befektetési alapokból, illetve a bankbetétekből kivett pénz kerül újra befektetésre a lakáspiacon.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!