Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	

A vártnál gyengébb adatokat közölt a harmadik negyedévvel kapcsolatban, a cég több mint öt év után lett ismét veszteséges. A speciális tételek nélkül számított üzleti eredmény 42,4 milliárdforint lett, míg a nettó eredmény 0,3 milliárdos veszteséget mutat. Az elemzők egy része már hétfőn figyelmeztetett arra, hogy az olajár zuhanása és a forint gyengülése miatt veszteséges lehet a Mol harmadik negyedéve.

A várakozások többségét alulmúlta a Mol teljesítménye a harmadik negyedévben, a magyar energiacég több mint öt év után produkált ismét veszteséges negyedévet. Pedig az árbevétel 43 százalékkal emelkedett 2007 hasonló időszakához képest, de az eredmény a készletek elértéktelenedése és a forint gyengülése miatt visszaesett. A nettó eredmény 0,3 milliárd forint veszteséget mutatott - igaz, az utóbbi napokban néhány elemző már ennél nagyobb veszteséget is el tudott képzelni.

44 százalékkal csökkent a Mol EBITDA-ja a harmadik negyedévben, a tavalyi 134,8 milliárd forint után most 75,2 milliárdot tett ki. Az első három negyedév tekintetében 18 százalékos a csökkenés, az év első felében ugyanis még javuló eredményt mutatott a vállalat. A speciális tételek nélkül számított üzleti eredmény 46 százalékkal csökkent 42,4 milliárd forintot tett ki a tavalyi 78,6 milliárd után. A cég nettó eredménye 0,3 milliárd forint veszteséget mutatott a tavalyi 59,5 milliárdos nyereség után. Az első három negyedév nettó eredménye azonban még így is meghaladja a 2007-es év hasonló időszakában elért számokat.

A gyenge harmadik negyedév elsősorban annak volt köszönhető, hogy az olajár zuhanása miatt a Mol készletei is egyre kevesebbet értek, a forint pedig a negyedév végén gyengülésnek indult a dollárral és az euróval szemben. Hétfőn bejelentették, hogy a horvát INA olajcég rekordveszteséget könyvelhetett el a harmadik negyedévben, ez a Molt is érzékenyen érintette, mivel a cég résztulajdonosa. Emellett a harmadik negyedéves eredményekben jelent meg az Európai Unió által kirótt 5,8 milliárd forintos bírság is, melyet paraffinkartellezésért kapott a magyar cég.

Az opciók átértékelése és a devizaátváltásokból származó veszteség 42 milliárd forint volt az előző három hónapban, a gyengülő hazai makrokörnyezet is negatív hatással volt a vállalat eredményére.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az eredményekről elmondta: "A Mol harmadik negyedévi teljesítményét jelentős stratégiai lépések és romló makrokörnyezet jellemezte. További lépésekkel erősítettük a horvát olaj- és gázipari vállalattal, az INA-val kötött stratégiai partnerségünket. Az önkéntes nyilvános vételi ajánlat révén az INA legnagyobb részvényesévé váltunk, részesedésünket 47,15%-ra növelve. Folytatjuk a horvát kormánnyal a közös munkát a vállalat jövőbeli fejlesztési és irányítási elképzeléseiről a részvényesi érték növelése érdekében".


A cégvezető hozzátette: a vállalat helyzete stabil a hektikus pénzügyi környezet ellenére is. A Molnak az INA részvények pénzügyi rendezését követően 1,5 Mrd euró hitelkerete és pénzbetéte van, amely megfelelő pénzügyi rugalmasságot biztosít rövid- és középtávon.

A közölt eredmény elvileg negatív hatással lehet a részvények árfolyamára a következő napokban, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a Mol papírjai a jelenlegi áron nagyon olcsónak számítanak.

A Mol főbb eredményei a harmadik negyedévben:


Forrás: Mol

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.