2008. április 30. 07:44

Várhatóan ma este újabb negyedszázalékos kamatcsökkentést jelent be az amerikai jegybenk, utána azonban pihenhet egy ideig.

Nagy valószínűséggel 25bp-ot csökkent a Fed, hogy a szép 2,00%-on állapodjon meg egy időre az irányadó ráta. Véleményem szerint itt a Fed pihenőt fog betenni, hiszen a 325BP-os vágás egy éven belül egy jelentős infúzió a megtépázott gazdaságnak, ha még ehhez hozzávesszük, hogy a Fed milyen adminisztratív eszközökkel segíti a bankrendszert, akkor megállapítható, hogy a Fed 80%-ban kimerítette már a repertoárját.

A fundamentális kép továbbra is siralmas: a lakásárak 20-30%-ot korrigáltak, a benzin ára 3,7USD/gallon, elbocsátások...szóval nem sok minden, ami nagy optimizmusra ad okot. Egyedül a megtakarítások (nem az újak, hiszen a megtakarítási ráta 0%) hanem az eddigiek, a befektetések tartják magukat. Ha a piacok is elkezdenek esni, akkor az utolsó szalmaszál is elég a fogyasztó kezében: kapitulál. Már most is látni ezt, hiszen a bankok egyre többet raknak félre, hogy a fogyasztási hitelek csődjét fedezzék. Ez már nem a jelzálogpiacról szól, már nem. Ez már reálgazdasági hatás. A pestis gyűrűzik.

Emellett itt az infláció, a legjobbkor. Persze az ex-ex-ex index, melyből minden lényegest kiraknak (élelmiszer, energia...) az alig emelkedik, így "nincs infláció", de Mr and Mrs Sixpack igen csak érzi a drágulást. Racionalizálnak: WMT-nál vásárolnak, hybrid autót vesznek etc. Már ha tudnak. Az infláció ellen nem sokat tud a Fed tenni: vág, mert az kell a gazdaságának, az inflációval törődjenek az EM országok, hiszen miattuk van. A többi ország annyit tehet (mint mini hazánk is, lásd Az indiai kőtörő esete), hogy autopilot móduszban emelget párhuzamosan, nehogy a valutája a carryloss miatt begyengüljön, és importáljon ezzel még több inflációt. Ezzel persze elnyírják a helyi keresletet és a versenyképességet.

Az EM országoknak sokkal többet kellett volna emelniük. Brazilia, C/A deficitbe csúszik idén! Ez nagy szó, hiszen míg korábban ők is finanszírozták a világot, most már őket is finanszírozzák! És ez mind a fogyasztás túlpörgése miatt. Ez már lufi (shorta érett a Bovespa már rég). Lassan a nagy finanszírozók is adósokká válnak? Az már tényleg a vég lesz, de még nem vagyunk teljesen ott.


Összefoglalva: piac 25bp-t vár, meg is kapja valószínűleg. Ezzel a Fed pihizik, hiszen a mardék 200bp a 0%-ig még kellhet, ha a legsötétebb szcenárióba csúszna az USA gazdasága. Infláció az probléma, mely megoldható lenne az EM országok növekedésének csökkentésével, talán lassan felfogják, hiszen az ECB nem tudja az infláció gyökerét kiírtani: nem az EUR-zóna fogyasztása a probléma. A részvények rövid távon túlvettek, a kötvények túladottak, így lehet kis korrekció. Amúgy a piac egy hosszútávú oldalazásban van.