2008. augusztus 27. 07:59

A Fed döntéshozói szerint nem túl alacsony a jelenlegi 2 százalékos alapkamat, de a közeljövőben elkezdődhet a kamatemelések időszaka - derül ki az amerikai jegybank tegnap megjelent jegyzőkönyvéből.

Az augusztusi kamatdöntő ülésen a Fed 2 százalékon hagyta az alapkamatot, a jegyzőkönyv szerint a döntéshozók nem érzik túl alacsonynak a jelenlegi kamatszintet, de a következő elmozdulás felfelé várható. A jegybank továbbra is az inflációs nyomásra fókuszál, a hitelezés szigorodása viszont a gazdasági szereplőket és a fogyasztókat egyaránt sújtja.

Az elemzők szerint a Fed egy kis rizikót is vállalt azzal, hogy a sokasodó problémák ellenére változatlanul hagyta a kamatot augusztus elején. Sokak szerint akár már a következő kamatdöntő ülésen megkezdődhet a kamatemelések időszaka. A Fed-nek egyszerre kell megbirkóznia az inflációs nyomással, a lassuló növekedéssel, az emelkedő munkanélküliséggel és a pénzügyi szektor problémáival.

"A legutóbbi ülésen a tagok többsége nem gondolta úgy, hogy a mostani 2 százalékos kamatszint túl alacsony lenne, mivel a bankok a korábbi veszteségek miatt szigorították a hitelezés feltételeit" - olvasható a tegnap megjelent jegyzőkönyvben. Ugyanakkor a jegybank szakemberei hozzáteszik: a következő elmozdulás felfelé várható a kamatszintben. Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már szeptemberben emelkedni fog a kamat, csak annyit mondtak ezzel, hogy a kamatcsökkentések időszaka várhatóan véget ért.

A kamatemelések kezdete egyelőre nem látszik tisztán, mivel az időközben megjelenő makroadatok - elsősorban a növekedés és az infláció alakulása - jelentősen befolyásolhatják a Fed döntését. Sok elemző viszont úgy véli, hogy csak a jövő év elején emelkedhet majd először a kamat.

A múlt héten Ben Bernanke, a jegybank elnöke is arról beszélt, hogy a következő szeptember 16-án esedékes ülésen is maradhat a 2 százalékos alapkamat, az év hátralevő részében is kicsi az esély a változtatásra. Ugyanakkor néhányan úgy vélik, hogy a jelenlegi alacsony kamat eltérítheti az inflációt a kívánt pályáról.

A jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy augusztus elején egyetlen tag, Richard Fisher, a dallasi jegybank elnöke szavazott a kamat emelésére. Fisher szerint azért lett volna szükség az emelésre, hogy csökkentsék az inflációs kockázatokat, melyek még mindig magasak. Szerinte még mindig felfelé mutató kockázatok vannak az inflációs előrejelzés kapcsán. A Fed döntéshozóinak többsége viszont úgy véli, hogy lassan magától mérséklődni fog az infláció, egyelőre nem kell közbeavatkozni.

Bernanke a múlt héten szintén azt emelte ki beszédében, hogy a nyersanyagárak csökkenése jó jel az infláció szempontjából, de a jövőbeli kilátások még mindig nagyon bizonytalanok.

A Fed-jegyzőkönyv szerint a gazdasági növekedés az idei év hátralévő részében mérsékelt marad, majd jövőre fokozatosan tér magához az amerikai gazdaság. A gazdasági növekedés a második negyedévben 1,9 százalékos volt, ami javulás az első negyedéves 1 százalékhoz képest, de elmarad a várakozásoktól. A felülvizsgált adatot csütörtökön közlik a hatóságok, az elemzői várakozások szerint felfelé fogják módosítani az adatot. A növekedés nagy részét adó lakossági kiadások várhatóan csökkennek majd, mivel a második negyedévben kapott adóvisszatérítések hatása eltűnik.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.