<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai Fed kamatdöntőinek többsége szerint új lépésekre van szükség az amerikai gazdaság növekedésének a fellendítésére - tartalmazza az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szeptemberi kamatdöntő ülésének kedden nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve.

Az FOMC jegyzőkönyve egyebek között azt tartalmazza, hogy a Fed készen áll megtámogatni a gazdaságot, aminek a növekedése lelassult. Erre  azonban csak abban az esetben kerülne sor, ha romlanának a kilátások. A Fed ugyanakkor úgy véli, hogy az amerikai gazdaság nem kerül újra recesszióba. A jegyzőkönyv szerint a kamatdöntő ülésen a megbeszélések középpontjában egy új állampapír-vásárlási program kérdése állt, amivel élénkíteni lehetne a gazdaságot, és csökkenteni a munkanélküliséget. A kamatdöntők ugyanakkor arról nem tárgyaltak, hogy összegben mekkora lehetne a program.      

Szeptember 21-én a FOMC nem változtatott az alapkamaton. A Fed alapkamata - napikamatcélja - 0,0-0,25 százalék maradt, 2008. december 16-a óta nem változott. Azóta, hogy a Fed 2008 decemberében nulla közeli szintre csökkentette az irányadó banki kamatot, a gazdaságélénkítés, a tőke árának további csökkentése érdekében értékpapír-vásárlási programot indított. Ennek keretein belül azóta több mint 1,7 billió (ezer-milliárd) dollár értékben vett a Fed hosszú lejáratú állampapírt. Az intézkedésnek köszönhetően gyengült a dollár a rivális nagy valutákkal szemben, amiért a befektetők a magasabb hozamot ígérő japán és brazil valutákba fektették pénzüket.

A recesszió 2009. júniusában ért véget az Egyesült Államokban, de a kilábalás a válságból továbbra is lassúnak bizonyul. Az idei év második negyedévében csupán 1,7 százalékkal bővült éves összehasonlításban a világ legnagyobb gazdasága az első negyedévi 3,7 százalékos bővülést követően. Az újabb és újabb kedvezőtlen gazdasági adatok tovább csökkenthetik a kilátásokat az idei év második felére. A munkanélküliség változatlanul a nyugtalanító 9,6 százalékos szinten áll. A jegyzőkönyv ismertetése után mintegy 30 perccel pluszba  kerültek a vezető New York-i tőzsdemutatók, miután előzőleg csak a Nasdaq volt a hétfői záró szint fölött.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.