<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

"A fennálló bizonytalanságok miatt egyelőre nem várható a forint további érdemi erősödése. Bár a hazai részvénypiacon is mögöttünk van már a kiemelkedő vételi lehetőségek időszaka, amennyiben a válságadók kivezetésre kerülnek, a Magyar Telekom és az OTP esetében nyílhatna további tér az árfolyam-emelkedés előtt" - hívja fel a figyelmet legfrissebb elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő szakértője.

Túlvetté váltak a piacok

"Az év eleji szárnyalás után erős túlvettség és túlzottan optimista hangulatindikátorok jellemzik a tőkepiacokat, miközben az adósságválság kapcsán tapasztalható komoly kockázatok változatlanul fennállnak. A legrosszabb forgatókönyvet jelentő likviditási veszélyeket elhárították az újabb jegybanki mentőcsomagok, a korlátlan likviditás biztosítása azonban még önmagában nem megoldás a fejlett világ adósságválságára" - mutat rá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. „A befektetők egyszerre vásárolják a részvényeket, a kötvényeket, a ciklikus nyersanyagokat és a nemesfémeket; ennyire erős korreláció semmiképpen sem tartható fenn hosszabb távon. Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb makrogazdasági adatok egyelőre kitartanak, a további pozitív meglepetések esélye azonban egyre kisebb” - emeli ki Pallag Róbert.   

A szakember szerint a reálgazdaság számára már a jelenlegi szinten lévő olaj- és energiaárak is komoly aggodalmat jelenthetnek; az egyensúlytalanságok változatlanul fennállnak a feltörekvő és a fejlett országok között. Mindez további lefelé mutató kockázat az elmúlt hónapokban egyébként is csökkenő profit konszenzusokban, az árazásban mutatkozó tartalékok pedig a világ globálisan iránymutató részvénypiacán egyre szűkösebbek a historikus átlagot tekintve. "A hangulatindikátorok alapján közeledünk egy újabb szignifikáns piaci csúcshoz, ebben a környezetben érdemes lehet megfontolni az esés ellen védelmet nyújtó instrumentumok vásárlását, és jelentősen felértékelődhet az abszolút hozamú befektetési stratégiák szerepe" - jegyzi meg a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Pallag szerint a fejlődő részvénypiacok a hirtelen sokkokban alulteljesítőnek bizonyultak az eddigiekben, így érdemes lehet kivárni, amíg a túlfűtött hangulat normalizálódik. „Az idei év egyik nagy kérdése, hogy milyen szinten stabilizálódik a kínai növekedés, melyet erősen sújt fontos exportpiacaik (elsősorban Európa) gyengesége. Ezzel együtt minden többéves távlatban gondolkodó befektető portfóliójában helyet kell kapniuk a globális feltörekvő piacoknak, közülük is a BRIC országok tűnnek értékeltség és a vállalati eredménykilátások alapján kimondottan attraktívnak, különösen a 2007-es globális részvénypiaci csúcsokhoz képest” - véli.

Nem várható a forint további érdemi erősödése

„A hazai makrogazdasági kockázatok csökkenése szempontjából nagyon fontos lenne az IMF-EU megegyezés, amennyiben a válságadók kivezetésre kerülnek, a Magyar Telekom és az OTP esetében nyílhatna további tér az árfolyam emelkedés előtt. A magyar részvénypiacon is mögöttünk van már a kiemelkedő vételi lehetőségek időszaka, az erős fundamentumok miatt a Mol tekinthető aktuális kedvencünknek” - emeli ki Pallag Róbert. A Generali Alapkezelő portfólió menedzsere hozzáteszi: „A kisebb részvények likviditása tragikusnak mondható, az osztalék fizetése és a még mindig jelentős alulértékeltség miatt a Graphisoft Park papírjait találjuk vonzónak. A fennálló bizonytalanságok miatt egyelőre nem számolunk a forint érdemi további erősödésével, megfontolandó a devizakitettség, elsődlegesen dollár irányába történő diverzifikáció”.

A Generali Alapkezelő szakembere szerint a nyersanyagpiacokon a helyet kereső likviditás miatt folytatódhat az erős volatilitás, így a mozgásokat inkább a szigorú stop-szinteket alkalmazó, hangsúlyozottan alacsonyabb kockázati profilú származtatott alapokon keresztül lehet érdemes megjátszani. A kitermelési költségekhez közelítő amerikai földgázjegyzések olyan szintű esésen vannak túl, hogy bármikor jöhet egy jelentősebb felpattanás az árfolyamban - véli Pallag Róbert.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.