4p

"A fennálló bizonytalanságok miatt egyelőre nem várható a forint további érdemi erősödése. Bár a hazai részvénypiacon is mögöttünk van már a kiemelkedő vételi lehetőségek időszaka, amennyiben a válságadók kivezetésre kerülnek, a Magyar Telekom és az OTP esetében nyílhatna további tér az árfolyam-emelkedés előtt" - hívja fel a figyelmet legfrissebb elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő szakértője.

Túlvetté váltak a piacok

"Az év eleji szárnyalás után erős túlvettség és túlzottan optimista hangulatindikátorok jellemzik a tőkepiacokat, miközben az adósságválság kapcsán tapasztalható komoly kockázatok változatlanul fennállnak. A legrosszabb forgatókönyvet jelentő likviditási veszélyeket elhárították az újabb jegybanki mentőcsomagok, a korlátlan likviditás biztosítása azonban még önmagában nem megoldás a fejlett világ adósságválságára" - mutat rá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. „A befektetők egyszerre vásárolják a részvényeket, a kötvényeket, a ciklikus nyersanyagokat és a nemesfémeket; ennyire erős korreláció semmiképpen sem tartható fenn hosszabb távon. Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb makrogazdasági adatok egyelőre kitartanak, a további pozitív meglepetések esélye azonban egyre kisebb” - emeli ki Pallag Róbert.   

A szakember szerint a reálgazdaság számára már a jelenlegi szinten lévő olaj- és energiaárak is komoly aggodalmat jelenthetnek; az egyensúlytalanságok változatlanul fennállnak a feltörekvő és a fejlett országok között. Mindez további lefelé mutató kockázat az elmúlt hónapokban egyébként is csökkenő profit konszenzusokban, az árazásban mutatkozó tartalékok pedig a világ globálisan iránymutató részvénypiacán egyre szűkösebbek a historikus átlagot tekintve. "A hangulatindikátorok alapján közeledünk egy újabb szignifikáns piaci csúcshoz, ebben a környezetben érdemes lehet megfontolni az esés ellen védelmet nyújtó instrumentumok vásárlását, és jelentősen felértékelődhet az abszolút hozamú befektetési stratégiák szerepe" - jegyzi meg a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Pallag szerint a fejlődő részvénypiacok a hirtelen sokkokban alulteljesítőnek bizonyultak az eddigiekben, így érdemes lehet kivárni, amíg a túlfűtött hangulat normalizálódik. „Az idei év egyik nagy kérdése, hogy milyen szinten stabilizálódik a kínai növekedés, melyet erősen sújt fontos exportpiacaik (elsősorban Európa) gyengesége. Ezzel együtt minden többéves távlatban gondolkodó befektető portfóliójában helyet kell kapniuk a globális feltörekvő piacoknak, közülük is a BRIC országok tűnnek értékeltség és a vállalati eredménykilátások alapján kimondottan attraktívnak, különösen a 2007-es globális részvénypiaci csúcsokhoz képest” - véli.

Nem várható a forint további érdemi erősödése

„A hazai makrogazdasági kockázatok csökkenése szempontjából nagyon fontos lenne az IMF-EU megegyezés, amennyiben a válságadók kivezetésre kerülnek, a Magyar Telekom és az OTP esetében nyílhatna további tér az árfolyam emelkedés előtt. A magyar részvénypiacon is mögöttünk van már a kiemelkedő vételi lehetőségek időszaka, az erős fundamentumok miatt a Mol tekinthető aktuális kedvencünknek” - emeli ki Pallag Róbert. A Generali Alapkezelő portfólió menedzsere hozzáteszi: „A kisebb részvények likviditása tragikusnak mondható, az osztalék fizetése és a még mindig jelentős alulértékeltség miatt a Graphisoft Park papírjait találjuk vonzónak. A fennálló bizonytalanságok miatt egyelőre nem számolunk a forint érdemi további erősödésével, megfontolandó a devizakitettség, elsődlegesen dollár irányába történő diverzifikáció”.

A Generali Alapkezelő szakembere szerint a nyersanyagpiacokon a helyet kereső likviditás miatt folytatódhat az erős volatilitás, így a mozgásokat inkább a szigorú stop-szinteket alkalmazó, hangsúlyozottan alacsonyabb kockázati profilú származtatott alapokon keresztül lehet érdemes megjátszani. A kitermelési költségekhez közelítő amerikai földgázjegyzések olyan szintű esésen vannak túl, hogy bármikor jöhet egy jelentősebb felpattanás az árfolyamban - véli Pallag Róbert.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!