<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A majdani nyugdíj kalkulálásánál megjelent a politikai kockázat is a demográfiai és a foglalkoztatási kockázat mellett, ezért egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy a magán öngondoskodásból származó nyugdíj határozható meg a legpontosabban - mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Amíg a tulajdonosok 59 százaléka köt biztosítást a lakására, addig élet- és nyugdíjbiztosítást mindössze az aktív népesség 22,8 százaléka köt, pedig mennél korábban kezdi valaki az öngondoskodást, annál kisebb teher számára - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Amikor a kormány szűk körre szorította a magán-nyugdíjpénztárak szerepét, a biztosítók jelezték: hamarosan piacra lépnek olyan életbiztosításokkal, amelyek nyugdíjkiegészítő jellegűek lesznek. Ehhez a sorhoz csatlakozott a Groupama is, amely csak úgy adja el a nyugdíjkiegészítő biztosítását, ha előtte egy tanácsadója elemezte a majdani ügyfél személyes adottságait.

Az egészség- és balesetbiztosítás penetrációja - az ilyen biztosítást köthetők és valójában kötők aránya - még az életbiztosítási aránynál is rosszabb: mindössze 8,8 százalék Magyarországon. A hivatalos statisztikai adatok szerint a magyar férfiak a várható 70 évükből 55 évet, míg a nők a várható 77,9 évükből 57,6 évet töltenek el egészségesen.

Az öngondoskodás szükségességét az is erősíti, hogy a munkaképes lakosság jelentős része csak a minimálbér után fizet járulékokat, illetve adót - húzta alá Garamvölgyi Zoltán, a biztosító ügyvezető igazgatója.

MTI