3p

Jelentős, majdnem 115 milliárd forintos nettó veszteséget könyvelhetett el az év első három hónapjában a Mol, miközben az értékesítés nettó árbevétele 20 százalékkal esett vissza - olvasható a vállalat kedd reggel megjelent gyorsjelentésében. A pesszimista várakozásoknak megfelelő nettó eredmény elsősorban a pénzügyi műveleteknek volt köszönhető, a forint gyengülése 140 milliárdos veszteséget okozott a cégnek.

A pesszimista elemzőket igazolta a Mol első negyedéves eredménye: az olajcég 114,8 milliárd forintos veszteséget könyvelhetett el január és március között. Az egyetlen pozitívum, hogy a nehéz helyzetben is 6 százalékkal nőtt az EBITDA, azonban végül a forint gyengülése tett be a cégnek.

A 2008 első negyedévében tapasztalt 786,1 milliárdról 632,6 milliárd forintra esett vissza a Mol nettó árbevétele az első negyedévben, ez 20 százalékos csökkenést jelentett. A nettó eredmény az egy évvel ezelőtti 65 milliárd forintos nyereség után 114,8 milliárdos mínuszt mutatott. Az egyetlen pozitívum, hogy az EBITDA 6 százalékkal emelkedett: a 2008-as 101,6 milliárdról 107,6 milliárd forintra.

A nettó eredménysoron keletkezett veszteség elsősorban a gyenge forintnak volt köszönhető: a magyar deviza mélyrepülése 140 milliárd forintos nem realizált nettó árfolyamveszteséget okozott a cégnek. Ugyanezen az eredménysoron tavaly 4 milliárd forintos nyereségről számolhatott be a Mol.

A Kutatás-termelés üzleti eredménye 203 millió dollárt tett ki 2009. első negyedévben, amely kimagasló, 47 százalékos emelkedést jelent a Szőreg-1 mező értékesítéséből származó egyszeri eredmény nélküli 2008. első negyedévi eredményéhez viszonyítva. A forintban számolt (egyszeri tételek nélküli) üzleti eredmény közel megduplázódott és 46 milliárd forintra emelkedett, mivel a gyengülő forint és az alacsonyabb bányajáradék túlkompenzálta az átlagos realizált szénhidrogén ár USD-ben mért 21 százalékos csökkenését.

A Feldolgozás és Kereskedelem szegmens üzleti eredménye 21 millió dollárt (4,7 milliárd forintot) tett ki 2009. első negyedévben szemben az előző év azonos időszakában realizált 232 millió dollárral (40,1 milliárd forint), a külső környezet romlása 45 százalékos átlagos crack spread zuhanás és csökkenő Brent-Ural különbözet) miatt. Az újrabeszerzési árakkal dollárban számolt egyszeri tételek nélküli üzleti veszteség 26,5 millió dollár volt 2009. első negyedévben.

A pénzügyi műveletek nettó vesztesége 2009. első negyedévében 147,1 milliárd forintot tett ki (szemben a 2008. első negyedévben realizált 1,3 milliárd forintos eredménnyel). A 2009. első negyedéves pénzügyi műveletek vesztesége 6,3 milliárd forint fizetett kamatot, 2 milliárd forint kapott kamatot és 139,8 milliárd forint nem realizált nettó árfolyamveszteséget tartalmaz.


A nettó hitelállomány 888 milliárd forintra emelkedett, elsősorban a forint euróhoz és dollárhoz viszonyított gyengülése miatt, így az eladósodottság 40,9 százalékra nőtt 2009. március végén a 2008 március végi 38,7 százalékról.

"2009. első negyedévében tovább súlyosbodott a gazdasági recesszió, ami a finomítói és petrolkémiai fedezetek visszaesését és volatilis devizaárfolyam mozgásokat okozott. Azon intézkedéseink révén, amelyekkel már a krízis első jeleire reagáltunk, a Mol kedvezőbb helyzetben van versenytársaihoz képest, hogy kiállja a jelenlegi gazdasági visszaesés próbáját. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a recesszió ellenére szinten tudtuk tartani az értékesítési volumenünket, valamint, hogy javítottuk a cashflow termelő képességünket" - mondta el az eredmények kapcsán Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!