2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete közleménye szerint hiányzik a háttér az ingatlanadó bevezetéséhet. A szervezet megállapítása szerint ingatlankataszter nélkül az adó bevezetése olyan, mintha valaki a tetővel kezdené az építkezést.

Miért is kellene ez a nyilvántartás?

A termőföld aranykorona értékének meghatározása szintén a korrekt adózás mértékének meghatározása miatt volt szükség. Komoly, országos munkával megállapították, hogy egy-egy területen milyen jövedelem várható a föld adottságai és a termesztett növények alapján. Ez a felmérés néhány évet vett igénybe, sokan dolgoztak rajta és annyira alapos volt, hogy néhány belemaszatolástól eltekintve a mai napig használjuk.

Az épületeknek nincs ilyen korrekt nyilvántartása, a tulajdoni lapon egy kacsalábon forgó palota, mely 500 m2-es és egy egyszerű kis házikó a maga 60 M2-ével egyformán lakóház, udvarként jelenik meg. A különböző átalakítások, engedély nélküli épületek, toldások és bontások követhetetlenek. Nincs korrekt információ ezeknek a mértékéről.

Az épületek naprakész nyilvántartásához szükséges földhivatali reform pénzszűkére hivatkozva nem történik meg, a földhivatalokban leépítések vannak, fejlesztés helyett.

A teljes felméréshez 6-8 év, a pontos nyilvántartás elkészítéséhez óvatos becslés alapján is 10 milliárd Ft-os nagyságrendű költséggel kell számolni.


A másik fontos kérdés: a jelenlegi felállásban a megbízó állam szempontjai alapján készült vélemények egyoldalúak lehetnek, ezzel sérülhet az állampolgárok érdeke, hihetetlen mértékű per-sorozat indulhat el, melynek beláthatatlan következményei lehetnek...

Ezeket a kérdéseket megnyugtatóan, átgondolt és szakmailag egyeztetett formában, a szakmai szervezetek részvételével, azok javaslatainak figyelembevételével a források biztosításával érdemes ismét elővenni, írja a szervezet közleménye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!