TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a kereslet a magyarok részéről a horvátországi, főként adriai ingatlanok iránt. Ehhez hozzájárultak a két évvel ezelőtti bontások Vir-szigetén.

Závoczky Péter szerint azonban ennek többszöröse is lehet a magyar ingatlantulajdonosok száma, gyakran ugyanis céget alapítanak a külföldi vásárlók, és annak nevében veszik meg az ingatlant. Arról azonban nincs kimutatása a horvát hatóságoknak, hogy hány bejegyzett társaságnak van magyar tulajdonosa, és így megvásárolt nyaralója.

A két évvel ezelőtti bontások után azonban jelentősen visszaesett az érdeklődők száma. 2006 nyarán a horvát hatóságok engedély nélkül épült ingatlanokat dózeroltak le Vir-szigetén. Varga Zoltán, a nagykanizsiai City Cartel ingatlaniroda vezetője a távirati irodának elmondta: az érdeklődők már sokkal felkészültebbek, mint korábban, a vásárlás előtt kíváncsiak az összes engedélyre.

A szakember szerint könnyen és gyorsan lehet céget alapítani Horvátországban, ráadásul ilyenkor a megvett ingatlan rögtön a cég nevére kerül, így ki lehet adni turistáknak. Elmondása szerint a magyarok először mindig magánemberként érdeklődnek a horvátországi befektetési lehetőségekről, a vásárlást azonban már szinte kivétel nélkül cégeken keresztül bonyolítják.Magánszemélyként ugyanis gyakran évekig is eltart, mire bejegyzik a tulajdonjogot egy ingatlanra.

Az árak közben folyamatosan emelkednek, az Adrián ma 20-25 százalékkal kérnek többet négyzetméterenként, mint két-három éve. A magyarok továbbra is az autópályáról viszonylag könnyen megközelíthető, új vagy újszerű, tengerparthoz közeli, vendégeknek is kiadható épületeket keresik.

Egy másik magyar szakember, Végvári Attila szintén arról számolt be, hogy a két évvel ezelőtti nyaralóbontások elrettentették a magyar befektetőket. Elmondta, hogy az általa képviselt cég korábban rendszeresen épített nyaralókat magyaroknak, a bontások óta azonban felfüggesztették ezt a tevékenységet. A beruházók most kivárnak, és azt remélik, hogy az ország uniós csatlakozásának közeledtével tisztázódnak majd a jogszabályi feltételek és a tulajdonviszonyok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.