2009. július 24. 10:26

Már a korábban igen alacsony árszintnek minősített 9 eurós négyzetméterárat is alulmúló ajánlatokkal is lehet találkozni a tavalyi év közepétől némileg megroppant irodapiacon. Bár sok helyen még tudják tartani a korábban megszokott 14-15 eurós bérleti díjat, számos patinás irodaházra kerültek ki a kiadó helyiségeket reklámozó molinók. Hol a vége?

Némi döbbenettel fogadták egyes piaci elemzők, hogy egyes cégek már 7 euróért is kínálnak bérelhető irodaterületeket, ami kevesebb, mint a piacon megszokott bérleti díj 50 százaléka. Úgy tűnik, hogy a válság kellős közepén már nem mindenki a szolgáltatásokkal, hanem a nyomott árakkal próbál versenyezni, becsábítva a házakba nemcsak a pénzügyi egyensúly határán mozgó kisebb, költségérzékeny vállalkozásokat, hanem akár nagyobb területet bérlő cégeket is – azzal az üzleti modellel, mely szerint még mindig jobb töredékáron kiadni az irodákat, mintha az egész ház üresen állna.

100 m2 már 250 ezerért

Az alaposan lecsökkentett árak mindenesetre mentőövet dobhatnak az A kategóriás piacnak, ilyen áron ugyanis már erősen meggondolandó a magukra adó vállalkozásoknak, hogy lesüllyedjenek-e egy lakásiroda igénybevételéig, vagy a B kategóriában keresgéljenek, hiszen a bevezetőben említett példa szerint 100 m2-es területet kb. 250 ezer forintért lehet bérelni, ami már nem sokkal kerül többe, mint egy jobb helyen lévő, irodának is alkalmas lakóingatlan.

Bár egyes szakmai várakozások szerint előbb-utóbb újra magára fog találni az irodapiac, addig is a bérlők igyekeznek kihasználni a lehetőségeket. Ügynökségi forrásunk szerint az irodákat keresők pontosan tisztában vannak azzal, hogy jelenleg több irodaterület van a fővárosban, mint amennyi bérlő, ezért sokszor egészen elképesztő igényekkel és számokkal próbálnak tárgyalni a bérbeadók képviselőivel.

Míg korábban az ilyen ügyekkel nem is foglalkoztunk, ma már a – teljesen irracionális – igényeket kivéve legalább ajánlati szinten kell foglalkoznunk az Ügyféllel – meséli informátorunk. Tapasztalata szerint jellemző, hogy a leendő bérlők olyan házak árait próbálják összehasonlítani, melyek sem szolgáltatásban, sem pedig elhelyezkedésben nem mérhetőek össze egymással.

Megbosszulja magát a felújítás hiánya

Problémát okoz egyes üzemeltetőknek az is, hogy az eddigi bérlők a vállalati működés racionalizálása miatt kevesebb irodaterülettel is beérik, ezért a fennmaradó területeket valahogy értékesíteni kell. A Lakásmustra informátora felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány A kategóriás irodaépület üzemeltetői mostanában döbbennek rá arra, hogy esetleg megbosszulhatja magát a folyamatos karbantartás hiánya, illetve a szükséges felújítások elmaradása, vagy csak részlegessége.

Összességében azonban nem kell arra számítani, hogy teljesen vállalhatatlan szintre süllyednek az irodabérleti díjak. Ennek egyik oka az, hogy tavaly ősszel számos projektet leállítottak, így nem zúdult még több alig kiadható terület az irodapiacra, másrészt az A kategóriás házban elhelyezkedő cégközpont továbbra is presztízst és rangot ad egy vállalkozásnak – egészen más a megítélése egy külvárosi, B kategóriás irodaközpontban működő cégnek, mint egy új, A kategóriásban találhatónak – fogalmaz az egyik nagy ügynökség munkatársa.


Lehet ez még fordítva is

Léteznek olyan kommentárok is az irodapiacon, miszerint a mostani állapot csak átmeneti, és előbb-utóbb újra be fog állni az az egyensúly, ami 2008 ősze előtt a hazai irodapiacot jellemezte, amely akkor igen szép kihasználtsági rátával büszkélkedhetett.

A minőségi irodák iránt továbbra is lesz igény, így lehet, hogy hosszabb távon a jó helyek elfogynak majd – véli egy másik elemző, a válság igazi vesztesei pedig azok a házak lesznek, ahol nemcsak a szándék, de a pénz is hiányzik a fizetőképes és minőségi bérlők által megkívánt színvonal biztosításához – ők valószínűleg idővel lecsúsznak a B kategóriába, is leginkább csak árral tudnak majd versenyezni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.