TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. augusztus 7. 11:59

A vártnak megfelelően a Bank of England és az Európai Központi Bank is változatlanul hagyta az alapkamatot, egyelőre mindkét pénzintézet a magas infláció és a lassuló növekedés között őrlődik.

Nem okoztak meglepetést a jegybankok az elemzőknek: a Bank of England már április óta 5 százalékon tartja az alapkamatot, míg az Európai Központi Bank (EKB) legutóbb július elején emelt 25 bázisponttal 4,25 százalékra. Most előzetesen arra lehetett számítani, hogy mindkét pénzintézet változatlanul hagyja a kamatszintet, ez be is következett.

Az amerikai Fed-hez hasonlóan a nyugat-európai bankok sincsenek könnyű helyzetben, mivel a tartósan magas élelmiszer- és energiaárak miatt magas az infláció, a gazdaság növekedése azonban továbbra sem pörög fel. Éppen ezért úgy tűnik, hogy a jegybankok egyelőre kivárásra próbálnak játszani, azt figyelik, hogy folytatódik-e az olajár zuhanása, mivel akkor jelentősen enyhülne az inflációs nyomás, és kamatot lehetne csökkenteni, hogy élénkítsék a gazdaságot.

Az EKB elnöke Jean-Claude Trichet délután tart sajtótájékoztatót a döntés hátteréről, a jegybankelnök szavaira mindig kiemelten figyelnek a gazdasági szereplők, mivel következtetni lehet a bank következő lépéseire.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.