<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A vártnak megfelelően a Bank of England és az Európai Központi Bank is változatlanul hagyta az alapkamatot, egyelőre mindkét pénzintézet a magas infláció és a lassuló növekedés között őrlődik.

Nem okoztak meglepetést a jegybankok az elemzőknek: a Bank of England már április óta 5 százalékon tartja az alapkamatot, míg az Európai Központi Bank (EKB) legutóbb július elején emelt 25 bázisponttal 4,25 százalékra. Most előzetesen arra lehetett számítani, hogy mindkét pénzintézet változatlanul hagyja a kamatszintet, ez be is következett.

Az amerikai Fed-hez hasonlóan a nyugat-európai bankok sincsenek könnyű helyzetben, mivel a tartósan magas élelmiszer- és energiaárak miatt magas az infláció, a gazdaság növekedése azonban továbbra sem pörög fel. Éppen ezért úgy tűnik, hogy a jegybankok egyelőre kivárásra próbálnak játszani, azt figyelik, hogy folytatódik-e az olajár zuhanása, mivel akkor jelentősen enyhülne az inflációs nyomás, és kamatot lehetne csökkenteni, hogy élénkítsék a gazdaságot.

Az EKB elnöke Jean-Claude Trichet délután tart sajtótájékoztatót a döntés hátteréről, a jegybankelnök szavaira mindig kiemelten figyelnek a gazdasági szereplők, mivel következtetni lehet a bank következő lépéseire.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.