2008. augusztus 7. 11:59

A vártnak megfelelően a Bank of England és az Európai Központi Bank is változatlanul hagyta az alapkamatot, egyelőre mindkét pénzintézet a magas infláció és a lassuló növekedés között őrlődik.

Nem okoztak meglepetést a jegybankok az elemzőknek: a Bank of England már április óta 5 százalékon tartja az alapkamatot, míg az Európai Központi Bank (EKB) legutóbb július elején emelt 25 bázisponttal 4,25 százalékra. Most előzetesen arra lehetett számítani, hogy mindkét pénzintézet változatlanul hagyja a kamatszintet, ez be is következett.

Az amerikai Fed-hez hasonlóan a nyugat-európai bankok sincsenek könnyű helyzetben, mivel a tartósan magas élelmiszer- és energiaárak miatt magas az infláció, a gazdaság növekedése azonban továbbra sem pörög fel. Éppen ezért úgy tűnik, hogy a jegybankok egyelőre kivárásra próbálnak játszani, azt figyelik, hogy folytatódik-e az olajár zuhanása, mivel akkor jelentősen enyhülne az inflációs nyomás, és kamatot lehetne csökkenteni, hogy élénkítsék a gazdaságot.

Az EKB elnöke Jean-Claude Trichet délután tart sajtótájékoztatót a döntés hátteréről, a jegybankelnök szavaira mindig kiemelten figyelnek a gazdasági szereplők, mivel következtetni lehet a bank következő lépéseire.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.