2009. augusztus 26. 18:01

Mintegy 10 éves saját kutatási-fejlesztésre alapozva Európában elsőként fejlesztette ki a CereDom Kft. azt a szalmaház rendszert, amely energiahatékony és természetes, egyúttal megfizethető lakókörnyezetet kínál az építtetőknek. A cég által szinte kizárólag természetes anyagokból kifejlesztett rendszer hőszigetelő képessége megközelíti a passzívházakét, miközben tűzbiztonsági szempontból megfelel a lakó és kis közösségi épületekre vonatkozó hatósági előírásoknak.

Egyre inkább érezhető az a lakossági és intézményi törekvés, hogy az új építésű ingatlanokra nézve is minél inkább energiahatékony, környezetkímélő megoldásokat valósítsanak meg. Ezt a folyamatot jelentősen felgyorsította az elmúlt években tapasztalt jelentős gázáremelkedés, amely a figyelmet egyre inkább energiahatékony lakhatás felé fordította.


E tudatosság előretörését fémjelzi az, hogy a CereDom Kft. által Szombathely melletti faluban megszervezett bemutatót élénk érdeklődés övezte. A helyszínen a jelenlévők személyes tapasztalatokat gyűjthettek a szalmaház rendszerrel megépült családi ház bejárásával, mielőtt saját ingatlan építésébe kezdenek.

Szalmaház rendszer: megfizethető ökoépítészet garanciával

„Nemzetközi tapasztalatunkra és saját, mintegy 10 éves kutatás-fejlesztési programunk eredményeként dolgoztuk ki kollégáimmal a fenntartható életvitelt támogató szalmabála épületek tervezésének és kivitelezésének szakmai módszertanát” – mondta el Mészáros Attila, a szalmaépítés minősített rendszerének kifejlesztője.

„A fő kihívás az volt, hogyan lehet a nemzetközi tapasztalatokból kiindulva olyan széles körben alkalmazható megoldást megalkotni, amely ideális a hazai klimatikus- és csapadékviszonyokra, megfizethető alternatívát jelent az építeni vágyóknak, egyúttal megfelel a téglaházakra meghatározott biztonsági és tartóssági teszteknek, az ÉMI egyes vizsgálatain. Nagyon fontos volt számunkra az is, hogy egy projekt ára ne haladja meg az azonos hőszigetelési képességű, hagyományos téglaépítésű szerkezet árát.” A társaság a tavalyi évben megszerezte az Építőipari Műszaki Engedélyt az ÉMI Nonpofit Kft. vizsgálatai nyomán. Ezáltal bárki számára lehetőség nyílt a minősített szalmaházak építésére, amelyekre a rendszer kifejlesztője garanciát vállal.

A szalmaház klímája

Mészáros Attila, aki fizikusként az épületek, beépített anyagok, szerkezetek fizikai tulajdonságaival is foglalkozott, úgy látja, hogy az épületfizika olyan terület, amely a tervezés során gyakran még az építészek tervezése során is háttérbe szorul, pedig a légcsere, a páraháztartás, hőtechnikai tulajdonságok, a természetes anyagok használata meghatározóak abban, hogy a lakók jól érezzék magukat az otthonukban vagy az irodában, iskolában.


A szalmaház rendszer megkülönböztető előnye, hogy épületfizikai szempontból jóval kedvezőbb a beton- és téglaépületeknél azáltal, hogy mind nyáron, mind pedig a fűtési szezonban a páratartalma és a belső hőmérséklete alig változik.

Mindez annak köszönhető, hogy a szalmaház rendszer felépítése révén kiemelkedő páratároló-, hőtároló és hőszigetelési képességgel rendelkezik: így minősített kivitelezés esetén ismeretlen fogalom a hőhíd, a hideg sarok és aljzat, vagy a huzatos helyiség, miközben a falszerkezet a párára vonatkozóan pufferként működik. A jó hő- és pára viszonyok miatt a felhasználói tapasztalatok szerint is elhagyható a légkondicionálás és a mesterséges párásítás – mindez pedig további jelentős energia megtakarítást jelent a tulajdonosnak.

Tűzteszt: szalmaház 1000 Celsius fokon

A CereDom által kifejlesztett szalmaház fal- és födémszerkezet minősítési eljárásának egyik fontos mérföldköve az volt, hogy megfeleljen a lakó- és közösségi épületekre meghatározott ÉMI tűztesztnek. E teszt során egy 3x3 méteres és mintegy 2,5 tonnás fal modult szimulált tetőterheléssel kemencében hevítenek fel 1000 fokra. A cél az, hogy a szerkezet kibírja legalább 45 percen keresztül. A 2008-ban elvégzett teszt már elsőre sikerrel járt: a fal még 60 perc múlva is sértetlen volt – megfelelve a hasonló téglaépítésű szerkezetek vonatkozó előírásának.


Az épületszerkezet kiváló hőszigetelését az is fémjelzi , hogy míg a vizsgálat során a fal egyik oldalán 900 fok felett elkezdett leégni a falról gázláng okozta korom – ismét megmutatva az eredeti fehér mészfestéket – a másik oldalon még 45 perc múlva is átlagosan csak 10 fokos hőmérséklet emelkedést lehetett mérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.