2p

Piaci értéke alapján legnagyobb európai olajvállalat, a brit-holland Royal Dutch Shell Plc 94 százalékkal növelte nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a növekvő kitermelés és a csökkenő költségek révén.

A Shell csütörtöki gyorsjelentése szerint az adózás utáni profit a tavalyi 2,3 milliárdról 4,53 milliárd dollárra nőtt az ágazatban irányadó számítási módszer, az olaj- és földgázár változásának hatásától megtisztított   kimutatás (CCS) alapján.

A nyereség kétharmada, 3,27 milliárd dollár közvetlenül a kitermelésből származik, 1,47 milliárd dollár pedig a feldolgozásból és a kőolaj- és földgáztermékek értékesítéséből.

A társaság naponta átlagosan 3,11 millió hordó kőaljnak megfelelő mennyiségű olajat és földgázt termelt ki április és június között. Ez 5 százalékkal több az előző évinél, míg elemzők 2,5 százalékos növekedésre számítottak. A bevétel 90,57 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 63,88 milliárdról.

A társaság áramvonalasítása, a költség- és létszámcsökkentés évesítve 3,5 milliárd dollár megtakarítást hozott, 15 százalékkal többet a vártnál, ráadásul a tervezettnél hat hónappal hamarabb, a vállalati szerkezet átalakítását így jóval hamarabb be lehet fejezni - mondta Peter Voser vezérigazgató.

Voser szerint a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa "megrendítő tragédia valamennyi érintett számára", a mélytengeri kőolajforrásoknak azonban továbbra is fontos szerepük van az energiaellátásban.

A Shell egyik legnagyobb riválisa a BP, amely rekord nagyságú, 17,2 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el a második negyedévben, főként a Mexikói-öbölben történt katasztrófa miatt.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!