2008. december 20. 07:24

Magas, de sokszor egyre inkább elérhető árakkal találkozhat az a vásárló, aki az V. kerületben szeretne ingatlant vásárolni. A presztízs, a banknegyed hangulat és a kormányzati intézmények garanciát nyújtanak arra, hogy a budapesti átlagnál mélyebben kelljen belenyúlni a pénztárcába – azonban a kínálat egy része egyre inkább megfizethető.20-30 milliót nem árt vinni

Meglepő lehet, de 15 millió forint környékén, sőt az alatt sem elképzelhetetlen 30 m2 körüli lakásokat vásárolni a Cityben, de tény, hogy a terület a vastagabb pénztárcájúak terepe: a négyzetméterárak 450.000 forint környékén mozognak átlagosan, persze ennél jóval magasabbak is elképzelhetőek a felkapott utcákban. Az ingatlanok többségének ára régóta 2-essel kezdődik.

Nem nagyon kell viszont senkinek a Belvárosban a jól ismert sötét, földszinti, udvari ingatlantípus – négyzetméterenként akár 200.000 forintnál is kevesebbet kérnek érte, csak vigye már el valaki, ennek fordítottjaként sok vevő nézegeti még mindig a 30-40 millió forint környékén kínált, jó minőségű, jó nevű utcákban található ingatlanokat.

Fontos tudni, hogy a kerületben nemigen találhatóak – akut telekhiány miatt – újépítésű ingatlanok, ilyenekhez maximum tetőtérbeépítések révén lehet hozzájutni, meglehetősen borsos áron, akár 6-700.000 forintot is kérhetnek négyzetméterenként.

A befektetők kedvencei

A külhoni vásárlók viszonylag intenzíven érdeklődtek – a múlt idő nem tévedés, sokan eltűntek a piacról, de még nem mindenki - a kerület iránt, elsősorban a 1,5 szobás, felújított, világos lakásokat keresik, kb. 80.000-120.000 euro értékhatárig, jórészt kiadási célból. Ebből a szempontból kiemelt területek az Arany János utca, Hold utca, Váci utca, és a Parlament környéke. A hazai „kisbefektető” vásárlók 15—18 millió forint közötti felújított garzonokat keresnek, ellenben aki lakni szeretne, jó állapotú, világos, de felújítandó, némileg nagyobb alapterületű lakást preferál 18-25 millió forintért. A Belváros nagyon jól kiadható, így teljesen szinte biztos, hogy nem fog eltűnni ez a vásárlói kör.

Egy jó cím sokat fialhat – de már nem mindenhol

Mind a vásárlás, mind pedig a kiadás szempontjából az V. kerület utcáiban fokozottan érvényesül a presztízshatás: jó pár tulajdonos saját egyéb szempontjain (felújítás költsége, eszmei érték, panoráma) kívül erős utcanévfelárat is beszámít az árba, hiszen a korábbi tapasztalatok olykor azt mutatták, hogy egy jól hangzó címre könnyebben nyílik a vevők pénztárcája. Ez talán néhány esetben így is van, de csak az igazán jó minőségű és adottságú lakásokat lehet ilyen gondolkodással értékesíteni, a kevésbé jelentős utcákban található átlaglakásoknál fel kell készülni arra, hogy a leendő vásárló alkudozni fog, amire a lakáspiac mostani szolidabb összeesése folyamán minden lehetősége adott.

Vevőként nem szabad elfelejtetni, hogy az utcanév nem minden, a Régiposta, sőt akár a Váci utcában is lehet találni egészen borzalmas állapotban lévő ingatlanokat, melyeket vagy akár meg sem lehet venni, vagy pedig komoly összegeket kell fizetni a felújításért. Hiába az elegáns cím, ha például majdnem minden ablak egy szűk belső udvarra néz abból a lakásból, melyet egy padláson keresztül lehet csak megközelíteni.

A 100 milliós árcédula nem kelt érzelmeket

Luxusból még válogatni is lehet, elsősorban a tetőtéri, elegáns utcában lévő, dunai panorámás, igényesen felszerelt lakások lehetnek érdekesek, a tényleges értékesítésig azonban sok idő eltelhet. Ebből a szempontból a Váci utca, a Szabadság tér, a Kossuth tér, illetve a Dunára merőleges, illetve felső rakparti lakások lehetnek érdekesek, ahol 100 millió forint egy erős felső középárnak fogható fel.


Ezeket a lakásokat a piaci véleményekkel ellentétben nem kifejezetten külföldiek keresik, nagyon sokszor inkább a hazai vásárlók a jellemzőek, egy részük spekulatív célból vásárol, de egyre jellemzőbb az is, hogy tényleg odaköltöznek. A kategóriában még viszonylag sokan keresnek ilyen típusú ingatlant reprezentatívabb iroda, vagy éppen külföldi vezető számára is. Létezik a kerületben az „újépítésű luxus is” – potom 1 millió forintot kérnek minden egyes négyzetméterért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.