4p

Magas, de sokszor egyre inkább elérhető árakkal találkozhat az a vásárló, aki az V. kerületben szeretne ingatlant vásárolni. A presztízs, a banknegyed hangulat és a kormányzati intézmények garanciát nyújtanak arra, hogy a budapesti átlagnál mélyebben kelljen belenyúlni a pénztárcába – azonban a kínálat egy része egyre inkább megfizethető.20-30 milliót nem árt vinni

Meglepő lehet, de 15 millió forint környékén, sőt az alatt sem elképzelhetetlen 30 m2 körüli lakásokat vásárolni a Cityben, de tény, hogy a terület a vastagabb pénztárcájúak terepe: a négyzetméterárak 450.000 forint környékén mozognak átlagosan, persze ennél jóval magasabbak is elképzelhetőek a felkapott utcákban. Az ingatlanok többségének ára régóta 2-essel kezdődik.

Nem nagyon kell viszont senkinek a Belvárosban a jól ismert sötét, földszinti, udvari ingatlantípus – négyzetméterenként akár 200.000 forintnál is kevesebbet kérnek érte, csak vigye már el valaki, ennek fordítottjaként sok vevő nézegeti még mindig a 30-40 millió forint környékén kínált, jó minőségű, jó nevű utcákban található ingatlanokat.

Fontos tudni, hogy a kerületben nemigen találhatóak – akut telekhiány miatt – újépítésű ingatlanok, ilyenekhez maximum tetőtérbeépítések révén lehet hozzájutni, meglehetősen borsos áron, akár 6-700.000 forintot is kérhetnek négyzetméterenként.

A befektetők kedvencei

A külhoni vásárlók viszonylag intenzíven érdeklődtek – a múlt idő nem tévedés, sokan eltűntek a piacról, de még nem mindenki - a kerület iránt, elsősorban a 1,5 szobás, felújított, világos lakásokat keresik, kb. 80.000-120.000 euro értékhatárig, jórészt kiadási célból. Ebből a szempontból kiemelt területek az Arany János utca, Hold utca, Váci utca, és a Parlament környéke. A hazai „kisbefektető” vásárlók 15—18 millió forint közötti felújított garzonokat keresnek, ellenben aki lakni szeretne, jó állapotú, világos, de felújítandó, némileg nagyobb alapterületű lakást preferál 18-25 millió forintért. A Belváros nagyon jól kiadható, így teljesen szinte biztos, hogy nem fog eltűnni ez a vásárlói kör.

Egy jó cím sokat fialhat – de már nem mindenhol

Mind a vásárlás, mind pedig a kiadás szempontjából az V. kerület utcáiban fokozottan érvényesül a presztízshatás: jó pár tulajdonos saját egyéb szempontjain (felújítás költsége, eszmei érték, panoráma) kívül erős utcanévfelárat is beszámít az árba, hiszen a korábbi tapasztalatok olykor azt mutatták, hogy egy jól hangzó címre könnyebben nyílik a vevők pénztárcája. Ez talán néhány esetben így is van, de csak az igazán jó minőségű és adottságú lakásokat lehet ilyen gondolkodással értékesíteni, a kevésbé jelentős utcákban található átlaglakásoknál fel kell készülni arra, hogy a leendő vásárló alkudozni fog, amire a lakáspiac mostani szolidabb összeesése folyamán minden lehetősége adott.

Vevőként nem szabad elfelejtetni, hogy az utcanév nem minden, a Régiposta, sőt akár a Váci utcában is lehet találni egészen borzalmas állapotban lévő ingatlanokat, melyeket vagy akár meg sem lehet venni, vagy pedig komoly összegeket kell fizetni a felújításért. Hiába az elegáns cím, ha például majdnem minden ablak egy szűk belső udvarra néz abból a lakásból, melyet egy padláson keresztül lehet csak megközelíteni.

A 100 milliós árcédula nem kelt érzelmeket

Luxusból még válogatni is lehet, elsősorban a tetőtéri, elegáns utcában lévő, dunai panorámás, igényesen felszerelt lakások lehetnek érdekesek, a tényleges értékesítésig azonban sok idő eltelhet. Ebből a szempontból a Váci utca, a Szabadság tér, a Kossuth tér, illetve a Dunára merőleges, illetve felső rakparti lakások lehetnek érdekesek, ahol 100 millió forint egy erős felső középárnak fogható fel.


Ezeket a lakásokat a piaci véleményekkel ellentétben nem kifejezetten külföldiek keresik, nagyon sokszor inkább a hazai vásárlók a jellemzőek, egy részük spekulatív célból vásárol, de egyre jellemzőbb az is, hogy tényleg odaköltöznek. A kategóriában még viszonylag sokan keresnek ilyen típusú ingatlant reprezentatívabb iroda, vagy éppen külföldi vezető számára is. Létezik a kerületben az „újépítésű luxus is” – potom 1 millió forintot kérnek minden egyes négyzetméterért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!