2008. május 8. 11:19

A Bank of England 5 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot - jelentette be a pénzintézet mai ülése után.

Az elemzők a döntés előtt a kamat szinten tartására számítottak, így nem okozott meglepetést a Bank of England döntése. A szakemberek azonban már most megjósolták, hogy júniusban 25 bázispontos vágás várható, bár addig még sokminden történhet.

A döntés hátterében a héten nyilvánosságra került vártnál gyengébb brit makroadatok állnak: a jegybanknak egyszerre kell egyensúlyoznia az inflációs célok és a növekedés között. A tartósan magas energia- és élelmiszerárak az inflációs nyomást erősítik, a világgazdaság lassulása miatt viszont nem lehetett kamatot emelni.

"A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a gazdaság lassul, ugyanakkor egyre nagyobb lesz az inflációs nyomás" - nyilatkozta a CBI elemzője a BBC-nek. "A banknak nehéz döntést kellett meghoznia, de nem meglepő, hogy változatlanul hagyták a kamatot" - tette hozzá.

Brit gazdasági szakemberek ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a recesszió elkerülése érdekében további kamatcsökkentésekre lehet szükség, melyek akár már a jövő hónapban elkezdődhetnek. Néhányan már most is kamatcsökkentésre számítottak, ezért elhibázott döntésnek tartják, hogy nem lépett a Bank of England.

A múlt hónapban egyébként 25 bázisponttal csökkentette a kamatot a szigetország jegybankja, akkor módosult 5 százalékra a ráta.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.