<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Bank of England 5 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot - jelentette be a pénzintézet mai ülése után.

Az elemzők a döntés előtt a kamat szinten tartására számítottak, így nem okozott meglepetést a Bank of England döntése. A szakemberek azonban már most megjósolták, hogy júniusban 25 bázispontos vágás várható, bár addig még sokminden történhet.

A döntés hátterében a héten nyilvánosságra került vártnál gyengébb brit makroadatok állnak: a jegybanknak egyszerre kell egyensúlyoznia az inflációs célok és a növekedés között. A tartósan magas energia- és élelmiszerárak az inflációs nyomást erősítik, a világgazdaság lassulása miatt viszont nem lehetett kamatot emelni.

"A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a gazdaság lassul, ugyanakkor egyre nagyobb lesz az inflációs nyomás" - nyilatkozta a CBI elemzője a BBC-nek. "A banknak nehéz döntést kellett meghoznia, de nem meglepő, hogy változatlanul hagyták a kamatot" - tette hozzá.

Brit gazdasági szakemberek ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a recesszió elkerülése érdekében további kamatcsökkentésekre lehet szükség, melyek akár már a jövő hónapban elkezdődhetnek. Néhányan már most is kamatcsökkentésre számítottak, ezért elhibázott döntésnek tartják, hogy nem lépett a Bank of England.

A múlt hónapban egyébként 25 bázisponttal csökkentette a kamatot a szigetország jegybankja, akkor módosult 5 százalékra a ráta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.