TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. május 8. 11:19

A Bank of England 5 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot - jelentette be a pénzintézet mai ülése után.

Az elemzők a döntés előtt a kamat szinten tartására számítottak, így nem okozott meglepetést a Bank of England döntése. A szakemberek azonban már most megjósolták, hogy júniusban 25 bázispontos vágás várható, bár addig még sokminden történhet.

A döntés hátterében a héten nyilvánosságra került vártnál gyengébb brit makroadatok állnak: a jegybanknak egyszerre kell egyensúlyoznia az inflációs célok és a növekedés között. A tartósan magas energia- és élelmiszerárak az inflációs nyomást erősítik, a világgazdaság lassulása miatt viszont nem lehetett kamatot emelni.

"A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a gazdaság lassul, ugyanakkor egyre nagyobb lesz az inflációs nyomás" - nyilatkozta a CBI elemzője a BBC-nek. "A banknak nehéz döntést kellett meghoznia, de nem meglepő, hogy változatlanul hagyták a kamatot" - tette hozzá.

Brit gazdasági szakemberek ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a recesszió elkerülése érdekében további kamatcsökkentésekre lehet szükség, melyek akár már a jövő hónapban elkezdődhetnek. Néhányan már most is kamatcsökkentésre számítottak, ezért elhibázott döntésnek tartják, hogy nem lépett a Bank of England.

A múlt hónapban egyébként 25 bázisponttal csökkentette a kamatot a szigetország jegybankja, akkor módosult 5 százalékra a ráta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.