2018. január 4. 07:56

Új év, új rekordok, röviden így lehetne összefoglalni az év első két kereskedési napját. Mindhárom fontos amerikai tőzsdeindex történelmi rekordra ugrott.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A 2017-es év féktelen szárnyalása után több elemző is kételyeinek adott hangot, és egyre-másra jelennek meg az elemzések, amelyek a potenciális kockázatokat sorolják. Az amerikai piacokon viszont egyelőre az abszolút optimizmus az úr, úgy tűnik jelenleg semmi nem tudja megingatni a befektetők bizalmát. Igaz, szerdán kifejezetten pozitív hírek láttak napvilágot, így nem csoda, az újabb pluszos nap. A Dow Jones indexe 0,4 százalékkal, 24922,68 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 0,64 százalékkal növekedett, és 2713,07 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,84 százalékkal erősödött, és 7065,53 ponton zárt.

 
Az emelkedés hátterében több tényező is állt. A vártnál sokkal magasabb ISM index közlése után mind a piacok, mind a dollár lendületet kapott. Az index értéke elérte a 60-as szintet, az optimizmus elsősorban az adóreform várt hatásainak köszönhető, ugyanakkor az általános gazdasági helyzet javulására is utal. A Bloomberg Economics értékelése szerint ilyen erős adat 2004 óta nem érkezett és a GDP növekedés akár 2,6 százalékkal is magasabb lehet a vártnál az USA-ban, ha az index hirtelen emelkedése tartósnak bizonyul, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében.

Utóbbit, vagyis a korábban vártnál erősebb gazdasági növekedés felé hajlik a jegybank, a Fed is, amely szerda este jelentette meg legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Ebben utaltak arra, hogy pozitív irányú lehet a gazdasági növekedés eltérése a korábban előre jelzettől. Anno a decemberi ülésen meglepetés nem született, 25 bázispontos kamatemelésről döntöttek, és az idei évben további három kamatemelésre számítanak, azonban ebben a kérdésben meglehetősen nagy a szórás a tanácstagok között. Az ülést követő sajtótájékoztatón Janet Yellen utalt rá, hogy az adócsomag nem hozhatja meg a várt gazdaságélénkítő hatást, viszont az adósságemelési hatása jelentős lehet. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a tanácstagok között elég nagy a bizonytalanság az adóváltozások inflációra gyakorolt hatását illetően.

A pozitív hírek mellett fűtötte a hangulatot az emelkedő olajár is, amely az energiaszektor részvényeire hatott, de a technológiai papírok sem vesztettek a lendületükből a keddi nagy ugrást követően sem.
 
mfor.hu