5p

Időnként előfordul, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk: egy még szinte teljesen lakóktól mentes épületben választhatjuk ki jövendő otthonunkat, bármelyik emelet bármelyik lakását, bármilyen elosztással - a csábításnak és a válogatásnak egyedül a pénztárca szab határt. A Lakásmustra utánajárt, mely lakások a számítanak a legjobbnak egy-egy társasházban.Az épület felderítése

A modern technika korában általában egy-egy beruházás weboldalán többé-kevésbé aktuális információkat lehet szerezni az értékesítés állásáról, így ha "szűz" házban akarunk vásárolni, viszonylag gyorsan tudjuk szűrni a szóba jöhető projekteket. Természetesen nem szabad minden esetben bedőlni a weblapokon olvasottaknak: a "Siessen, már 60 százalék elkelt", "A lakások többsége lefoglalva", "Utolsó lehetőség" jellegű szlogenek sokkal inkább számítanak marketingeszköznek, semmint a valóság hű tükrének.

Könnyen lehet, hogy az értékesítési irodában azt fogják mondani, hogy az általunk kinézett lakást "lefoglalták", sőt, még sorban is állnak rá mások. Ez egyáltalán ne szegje kedvünket, a beruházások egy részénél a foglalás az égvilágon nem jelent semmit, nincs pénzzel biztosítva, csupán bemondásra történik. Egy-egy ilyen szóbeli foglalás 2-3 napig érvényes, utána a lakást felszabadítják. (Persze, ha valaki közben fizet, semmit nem ér a szóbeli foglalás).

A pénzzel biztosított (jellemzően 100-300 forint közötti összeggel) foglalások esetében valószínűleg már komolyabb a vételi szándék, azonban ebben az esetben is érdemes tárgyalni az értékesítővel – ha komoly, és azonnal fizetőképes vevőnek tűnünk, lehet, hogy sikerül megszerezni a vágyott ingatlant.

Melyek a rossz lakások?

Létezik természetesen olyan optimális eset, amikor egy társasházon belül csupa jó lakások vannak, ez azonban a hazai viszonyok között meglehetősen ritka. Nem véletlenül maradnak a beruházások többségében úgynevezett "akciós utolsó lakások" – azaz pont azok az ingatlanok, melyek odáig senkinek sem kellettek.

Az ilyen ingatlanok többségének jellemzői viszonylag röviden összefoglalhatóak: sötétek, vagy szinte teljes egészében északi tájolásúak, kevés napfényt kapnak (még rosszabb esetben egy szomszéd telken álló épület vagy műtárgy még ebből is eltakar), rossz a lakás belső elosztása (túl nagy, funkciótlan terek, túlméretezett előszoba, trapéz vagy sokszög alakú szobák, zsebkendőnyi félszobák, minimális vagy éppen hatalmas erkély, amit nem éri meg kifizetni, előnytelen kilátás (forgalomra, ipari területre).

Az épületen belüli elhelyezkedést tekintve könnyen maradhatnak a végére a lift, lépcsőház közvetlen közelében lévő lakások (zaj, ajtócsapkodás), az alsó emeleti, forgalmas utcára néző lakások, földszinti, belső udvarra néző ingatlanok (ha nem kapcsolódik hozzá esetleg saját kertrész), földszinti, vagy magasföldszinti, utcaszintre néző ingatlanok (ezeket lesz a legnehezebb eladni, nem véletlenül terveznek a legtöbb helyen a földszintre üzlethelyiséget).

Nem indulnak jó eséllyel a túl nagy alapterületű lakások sem (mindenkinek eszébe jut a fűtésszámla), vagy éppenséggel közvetlen a garázs felett létesülők, bár ez a kellemetlenség manapság megfelelő hangszigeteléssel orvosolható.

Érdemes – főleg ha az első emeleten vásárolunk – annak is utánaérdeklődni, milyen jellegű üzlethelyiségek lesznek kialakítva a földszinten. Több dél-budai lakóparkban némi megdöbbenéssel vették tudomásul a földszinten megnyílt nagyforgalmú éttermet, vagy éppen az egyházi gyülekezetnek kiadott üzlethelyiséget, ahonnan ráadásul a vidám közös éneklés is felhallatszott a lakásokba. Érzékeny pont tud még lenni a vonatközlekedés: a sínekre néző lakásokat nehéz eladni a későbbiekben.

Melyik a jó lakás?

A jó lakás elsősorban körbenapozott, csendes helyre néz, minél kevesebb szomszéddal rendelkezik, és távol van a lépcsőház illetve a bejárat/kert forgalmas részeitől. A legelőnyösebb az, ha a lakás 3 irányból benapozott, ez majd később, az esetleges értékesítéskor is jó pont lehet.

Szintén érdemes figyelni az elosztásra, és ha van lehetőség, a mikroméretű félszobákat érdemes falak áthelyezésével megnagyobbítani, vagy még a tervezés időszakában a lakás belső elrendezését saját képünkre formálni – később ez már csak jelentős költségnövekedés árán lesz megoldható. Jó, ha van erkély, vagy terasz, de az legyen ésszerű méretű – jómagam láttam már olyan lakást is, ahol a terasz alapterülete majdnem akkora volt, mint maga az ingatlan. Vegyük figyelembe,hogy féláron ugyan, de a terasz négyzetmétereit is kifizetjük a lakásárban.

Igen kedvelt és népszerű, ha a fürdőszobának van ablaka, sőt egyes lakások esetén még erkélye is – az ilyen lakásokra viszonylag hamar le fognak csapni az adott társasház iránt érdeklődök. Szintén nagyon keresettek és jól értékesíthetőek a belső kétszintes lakások, melyekből egyre többet építenek, különösen tetőtér+alatta lévő szint megoldásban.

Végezetül egy tanács: ha valamiért úgy érezzük, nem tudnánk kedvünk szerint formálni a lakást, érdemes továbblépni, a piacon rengeteg eladó ingatlan van, biztosan megtalálja mindenki a számára megfelelőt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!