2007. szeptember 19. 06:54

A 4. forgatókönyv jött be. Parádé és tűzijáték világszerte. Bernanke 50 bázispontot vágott kétszer is. Ami a kommentárban van, megerősíti, hogy a FED a pénzügyi rendszer problémái miatt aggódik, és meg szeretné előzni annak tovaterjedését a gazdaságra.

Jól tette az 50bp-ot. Ennek nem is annyira reálgazdasági, sokkal inkább pszichológiai jelentőssége van - egyben a jó LEH-adatokkal. Többször írtuk már, hogy a FED nem a lakáspiac miatt aggódik, hanem a pénzügyi rendszer dugója miatt. Utóbbi szorítása sokat enyhül most biztosan - ami jó dolog. Másrészt viszont igencsak résen kell lennie, hogy ez a relatív nagy vágás és a felszabaduló energia ne vezessen inflációhoz... . Szóval amint látszódik majd a gazdasági javulás, a FED ismét emelni fog, talán már jövőre?!

Mai és a holnapi nap lehet még részvényrally, de amint a régi csúcsok felé mennénk (USA, DAX), szkeptikus vagyok, hogy meg tudnánk dönteni. Az USA-ban a lakásbezárások tegnap új csúcsra mentek megint. Szóval a kard még ott lebeg felettünk. De élvezzük a partyt

Három megjegyzés:

  • Bill Gross, a nagy kötvényalapkezelő - aki az utóbbi években nem verte meg az 5 éves államkötvényt, ami az alapja teljesítményét illeti - már 3,75%-os FED Fundot látna szívesen - talking to your book, Bill?
  • A lépésnek Greenspan örül legjobban: ha Bernanke 25bp-t és 50bp diszkontráta-csökkentést lépett volna, inkább lett volna pragmatikus. Ezzel a lépéssel így ő sem lett más, mint amilyen Greenspan volt.
  • A hozamok a hozamgörbe hosszú oldalán emelkednenk, a hozamgörbe - végre - meredekebb lesz. Ennek van értelme: a FED vág a rövid oldalon, a hosszú oldalon meg épül be a sok inflációs várakozás, amit ez (ezek) a vágás(ok) majd okoz(nak). Időben zártuk hétfőn kötvény longjainkat és a részvény shortokat. Maradok neutrál - és figyelem a piacot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.