<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

"2009 mindenképpen egy nehéz év lehet a globális tőkepiacokon, így az év elején még változatlanul a nem túl magas kockázatvállalási hajlandóság lehet kifizetődő" - vélekedik Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. Az év második felében aztán óvatosan már érdemes lehet venni a túladottnak tűnő részvényeket - folytatódik az alapkezelő elemzése.

A jövő év első fele még oldalazással telhet a tőzsdéken, várhatóan nagyok lesznek a kockázatok, aztán a 2009-es év második felében már érdemes lehet a túladottnak tűnő részvényeket venni - olvasható a Generali Alapkezelő csütörtökön kiadott elemzésében. "A részvényportfólió allokációk azt mutatják, hogy az intézményi befektetők a magas osztalékot fizető távközlési és közszolgáltató cégeket, valamint a recessziós időszakot kevésbé megsínylő gyógyszergyártó cégeket súlyozzák felül" - vázolja fel a helyzetet Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

"Megítélésünk szerint a vissza-visszatérő eladói hullámok során jövőre már érdemes lehet a túladottnak tűnő technológiai cégeket, ipar- és energiavállalatokat, nagyon szelektíven pedig a pénzügyi szektor bizonyos reprezentánsait preferálni" – hívja fel a figyelmet elemzésében Pallag Róbert.

A másfél- két évvel ezelőtti szintekről mostanra kimondottan olcsók lettek az úgynevezett BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) piacai, a zuhanó olajárak azonban érzékenyen érinthetik Brazília és Oroszország kilátásait. "A preferált piacunk Kína, méghozzá több ok miatt: vonzó értékeltség, erőteljes folyó fizetési mérleg többlet, devizastabilitás és a kilátásba helyezett, lakossági fogyasztást ösztönző gazdaságpolitikai lépések" - olvasható a Generali Alapkezelő elemzésében.

"Alapvetően egy mélyülő gazdasági krízis során nem a nyersanyagszektorban érdemes keresni a biztonságosnak tartott befektetést. A hirtelen ingadozásokat hozó, volatilis környezetben beválthatják a befektetők elvárt hozammal kapcsolatos várakozásait a jól menedzselt, historikusan kedvező adatsorral rendelkező abszolút hozamú alapok, amelyek esetében nem csak az emelkedő, de a csökkenő árfolyamokból eredő nyereség realizálására is lehetőség nyílik" - tette hozzá Pallag Róbert. A Generali abszolút hozamú alapja például forgalmazása első öt hónapjában 16,1 százalékos hozamot ért el.

Az energiarészvények tekintetében egyelőre nem látszik változás: a kitermelésben érdekelt cégek esetében az alacsony olajár rontja a kilátásokat, de Pallag Róbert úgy véli, hogy a finomítói marzsok szűkülésére és/vagy tartósan nyomott szinteken maradására is számítani lehet. A Mol szempontjából különösen hátrányos lehet, ha a 2008 során historikusan magas szinten tartózkodó dízel árrésekben komolyabb gyengülés következne be. Sajnos erre utaló jelek már vannak, és többek között ennek köszönhetőek a folyamatosan lefelé hozott elemzői célárak - folytatódik az elemzés.

"Az OTP megítélésével kapcsolatban erőteljes a bizonytalanság, hiszen a jegybank határozott fellépése és az azonnal érkező külföldi segítség ellenére nehéz prognosztizálni hazánk jövőbeni megítélését és ezzel párhuzamosan a forint jövőbeni árfolyamát" - véli a Generali Alapkezelő szakembere. Pallag Róbert szerint ez nem jelenti azt, hogy a legrosszabb forgatókönyv lesz érvényes a magyar bankra, a befektetőknek a következő egy-másfél évben a lépcsőzetes portfólióépítést javasolják.


„Nem érdemes teljesen figyelmen kívül hagyni a kisebb papírokat sem, hiszen ennyire drasztikus árfolyamhanyatlás során mindig akadnak olyan stratégiai befektetők, akik igyekeznek az eszközeikhez képest is jelentősen alulértékelt vállalatokban növelni befolyásukat. A meghatározó tulajdonos vásárlásait lehetett megfigyelni az Állami Nyomda, a Danubius, a Fotex vagy az FHB esetében, új tulajdonos jelent meg az Émászban, és a magas közkézhányad csökkenésével együtt módosulhat a tulajdonosi szerkezet a Rába esetében.” – mutatott rá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő Részvényportfólió menedzsere.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.