TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. december 28. 06:59

Lassan eltelik a 2007-es év, mely eseménydús volt. Sorra vesszük azokat a történéseket és trendeket, amelyek meghatározóak lehetnek az új évben.

Az ázsiai piacok az utolsó napokban felfele kúsznak, lényegesebb elmozdulás nélkül az idei csúcsok közelében búcsúznak majd az évtől a világ tőzsdéi. Bár új évet kezdünk el pár nap múlva, mindez azonban nem jelenti azt, hogy az elmúlt év problémáit egyszerűen a hátunk mögött hagyjuk majd.

Komolytalan bármi jóslatot is adni a jövő évre nézve, hiszen a jelen piaci és makrogazdasági szituáció sok bizonytalanságot rejt magában. Ezért is figyelem mosolyogva sok neves bank máshol idézett elemzését - hát persze, az elemzők kénytelenk valami írni, ezért fizetik őket. Lássuk most sorjában azokat a fundamentális és technikai tényezőket, melyek nagyban eldöntik majd, mikor és mibe fektessünk jövőre.

1. Újracsomagolt pénzügyi termékek
A 2007-es év második felének meghatározó tényezője volt, hogy a "nyugati világ" bankjai milliárdokat voltak kénytelenek leírni utolsó két negyedéves jelentéseik során, mivel befektetéseik ára jelentősen esett, sőt mondhatni beszakadt. A leírások bejelentésével egy időben a pénzügyi világ új, "fehérlovas hercegként" üdvözölt megmentői - a gazdag ázsiai és arab országok teljes vagy félig állami kézben lévő befektetési alapjai - a leírásokkal megegyező mértékben tőkeemelést hajtottak végbe sok banknál, ezzel megtámasztva a megtépázott pénzintézetek szolvenciáját. Véleményem szerint a téma a következő év első felében le fog csengeni. A befektetéseket nullánál alacsonyabb értékre nem lehet leírni, és most már sok esetben közelebb vagyunk a nullához, mint a 100-hoz. Sok befektetés csak a piacon abszolút hiányzó likviditás miatt esett árában, ezeknél a valószínűség nagy, hogy a "bátor" befektető megkapja a névértéket a lejárat végén. Egyszóval a leírások és az általuk csapott tőkepiaci hullámok még az első hónapokban végigkísérnek minket majd, de véleményem szerint most már a vihar központjától lassan távolodunk...

2. Piaci likviditás
Ez az, ami nem létezik. Az egyetlen likvid piacnak megmaradt a részvénytőzsde. Az újracsomagolt termékek piaca, jelzálogpapírok piaca (Európában is!), a vállalati kötvények piaca az utolsó két hónapban szinte megszűnt létezni. Ennek nagy része az év végével is magyarázható, és meglátásom szerint a piacok lényegesen jobban fognak működni a következő év kezdésével. Sok biztosító, alap az év elejével befektetni vágyó pénzőszeggel lesz gazdagabb, és a befektetők ki fogják használni a sok esetben csak a pánik miatt beépült hihetetlen nagyságú likviditási prémiumok adta lehetőséget. A rendszerben még most is sok a pénz, csak azt a befektetők olyan eszközökben helyezték el, melyről tévesen nem gondolták, hogy ennyire illikvidek lehetnek (újracsomagolt termékek). Amint a piac helyreáll, a nemzeti bankoknak gőzerővel kell majd kivonniuk az irdatlan bepumpált összegeket a piacból, mert az jelentősen megnövelheti az amúgy is nagy inflációs veszélyt...
Ha azonban a piaci likviditás nem térne vissza, az komoly és mélyrenyúló következményekkel járhat!

3. Infláció
Az infláció első körös hatásai véleményem szerint lassulni fognak. A gabonaárak, és nemesfémárak növekedési üteme lassulni fog jövőre, ezzel csökkentve a nyomást a termelői árakra. A fogyasztói árak azonban vélhetően tovább kúsznak majd, hiszen több ágazat kénytelen majd a megnövekvő árakat a termékek árában megjeltetni. A nemzeti bankok így továbbra is kemények lesznek ami az inflációt illeti, és a piaci likviditás várható normalizálódása kicsit enyhíthet a rájuk nehezedő nyomáson (a nemzeti bankok most kénytelenek több feladatra is egyszerre koncentrálni, melyek orvosolása jelenleg részben ellentmodásos ezközöket követel meg a szituációból adódóan).

4. Az USA fogyasztói
Továbbra is megtépázottak (emelkedő fogyasztói árak, magas gázolajár, eső ingatlanárak, de állasuk még van...) melyet mutat az elmúlt évek leggyengébb karácsonyi szezonja. Milyen lesz a január, február akkor, ha most, amikor mindenki ajándékozik, ilyen gyenge a növekedés? Lesz itt még meglepetés...

4. Vállalati profitok
A vállalati profitok növekedési üteme tovább fog lassulni (az S&P várakozásai is még lejjebb kell, hogy kerüljenek). Ez részben betudható lesz az USA gazdaságának lassulásával illetve az ázsiai gazdaságok növekedésének "normalizálódásával". A kínai jegybank tovább emeli irányadó kamatát, mellyel az inflációt és a túlfűtött gazdaságot igyekszik orvosolni. Több sztártermék ki fog lassan futni, és így a profitmarginok szűkülnek majd rajtuk a termelési és értékelési láncban (LCD-tv, etc...). Az elmúlt hónapokban egyre több "profitwarning"-ot is hallhattunk (először ebben a hosszú bullpiacban), főleg az USA-ból és néhány ázsiai high-tech cégtől, mely szintén a lassulás irányába mutat. A több éves részvénypiaci bulltrend lassul!


Mi várható a tőkepiacokon?
Érdekes év lesz a 2008-as. A volatilitás továbbra is kísérni fogja a piacokat. A piacok értékeltsége (G7 piacok) továbbra sem mondható túlzottnak, valahol a korábbi extrém szintek között található, ellenben több feltörekvő piac (Brazília, India, Kína) továbbra is a "vakon" beömlő pénzből profitál, holott az értékeltségek korántsem nevezhetőek "pormentesnek", azaz amennyiben porszem kerülne a gépezetbe, a piaci értékeltség alacsony szintje már nem védené meg a piacokat a tőkekiáramlástól. Ne feledjük a kínai olimpiát, melytől a konszenzus azt várja, hogy felhatja a tőzsdéket...
Csak nehogy "sell on the fact"-ot játszanak a piacok! Így óvatos lennék, és ezen piacok túlsúlyozását csökkenteném.

Mely szektor lehet húzóágazat? Az agyoncsapott bankok biztosan stabilizálódni fognak. Egyértelmű, hogy amennyiben az USA gazdasága nem megy recesszióba, a jelenlegi problémák lassan begyógyulnak, de a korábbi évek profitmasinája jóval alacsonyabb fordulatszámon fog pörögni (struktúrált termékek üzlete). Így a bankok feltámadása egy technikai rally lehet egy, a félelmek által uralt piaci hangulatból, de ne szőjjünk színes meséket mögé. Sok túladott ciklikus papír (pl.: Publicis, Adecco...) is magára találhat a jövőre, ezektől számítsuk a legjobb teljesítést, amennyiben a már ezen a fórumon sokat tárgyalt problémák csillapodnak.

Az energiaszektor teljesítése - a 2007-es év egyik sztárja - nagyban olajfüggő lesz, mint az várható. Amíg az olaj magas marad, és nincs jelentősebb világgazdasági lassulás, érdemes tovább tartani ezeket a cégeket, sőt nagyobb korrekciónál rávenni, hiszen igen alacsony olajárak mellett vannak értékelve.

A fejlett országok állampapírjait kerülném. Akkor fektetnék ebbe az eszközkategóriába, ha az USA recesszióba menne és a világgazdaság egyértelműen drasztikusan lelassulna + az inflációs nyomás enyhülne.

Én az évet kivárással fogom kezdeni. Biztos vagyok benne, hogy nem kell sietve invesztálnom, mert "elmegy a vonat". Év eleji eufória előfordulhat, de a korábbi maximumok sok piacon tetőt képeznek majd, melyet nem tudom elképzelni, hogy a jelen makrohangulatban tartósan át tudnánk vinni - így nem árt az óvatosság. Techinkailag a piacok nagyon erősek, amint a bulltrend aljához közeledünk, sok a short, így vigyázzunk tisztán makro adatok alapján a shortolással, mert könnyen ráfázhatunk, mint sokan idén.

Good Luck.

UI: Ben B-nek a FED élén nincs egyszerű dolga. A következő link alatti kis programban mindenki szerencsét próbálhat FED elnökként...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.