<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

50 bázisponttal 7,5 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - jelentették be hétfőn délután az MNB honlapján. A hétvégén néhány külföldi elemző már ennél nagyobb mértékű vágást is lehetségesnek tartott, azonban a jelek szerint óvatosa maradt a nemzeti bank.

50 bázisponttal 7,5 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - jelentették be hétfőn délután az MNB honlapján. A hétvégén néhány külföldi elemző már ennél nagyobb mértékű vágást is lehetségesnek tartott, azonban a jelek szerint óvatosa maradt a nemzeti bank.

7,5 százalék lett az alapkamat, ezzel az MNB lényegében igazolta a papírformát, hiszen a nemzetközi szakemberek többsége erre a döntésre számított. Mindez azt jelenti, hogy nem merte meglépni a jegybank azt, hogy ennél nagyobbat vágjon a kamaton.


Pedig a hétvégén több nemzetközi elemző, köztük a londoni 4cast szakembere is azt jósolta, hogy akár 50 bázispontnál nagyobb kamatcsökkentés is elképzelhető.

A döntésről délután háromkor tart sajtótájékoztatót Simor András, a nemzeti bank elnöke, az eseményről természetesen beszámolunk.

"A döntés kapcsán mindenképpen azt kell megjegyezni, hogy – bár a szavazati arányokat csak októberben ismerjük meg – a testület a kamatdöntés során az alternatívákat mérlegelve inkább a kiszámítható kamatpolitika mellett tette le a voksát szemben a gazdasági szereplők egy része által sürgetett drasztikus (akár újabb 100 bázispontos) kamatcsökkentéssel" - olvasható az Equilor elemzőinek kommentárjában.

Ahogy azt a júliusi kamatdöntésről kiadott jegyzőkönyvből is megismerhettük, a Tanács tagjai megosztottak voltak abban a tekintetben, hogy 50, 75 vagy 100 bázispontos legyen a csökkentés mértéke. Ezzel szemben augusztusban szinte egyhangú volt az 50 bázispontos csökkentés melletti voksolás.


"Véleményünk szerint a döntés most nem volt olyan egyhangú, mint az augusztusi. A döntéshozóknak ugyanis több szempontot figyelembe véve is lett volna lehetősége egy nagyobb kamatvágásra. Többek között az infláció lassulása és az állampapírpiaci hozamok 7 százalék körülire süllyedése is az alapkamat akár várton felüli mérséklését vetítették előre" - teszik hozzá az elemzők.

Természetesen a magyar fizetőeszköz stabilitása is fontos szempont a testület számára, azonban meglátásunk szerint a 75 vagy 100 bázispontos csökkentés a jelenlegi, még mindig pozitív hangulatban talán nem okozott volna túl nagy forintgyengülést, ellenben a gazdaság számára mindenképpen üdítő lett volna - zárul a gyorselemzés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.