3p

A vártnál kicsit kevésbé esett vissza a Magyar Telekom profitja az első negyedévben - derül ki a cég csütörtök reggel közölt gyorsjelentéséből. A bevételek 2 százalékkal csökkentek 2008 első három hónapjához képest, míg a vállalat nettó eredménye 2,9 százalékkal mérséklődött.

21,5 milliárd forintos nettó eredményt ért el a Magyar Telekom az első negyedévben, ez 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi időszaktól. Ehhez hozzájárult az EBITDA csökkenése és a pénzügyi költségek emelkedése, amit csak részben ellensúlyozott az amortizációs költségek csökkenése és a csökkenő nyereségadó.

2008 első negyedévéhez képest 2 százalékkal estek vissza a Magyar Telekom bevételei az év első három hónapjában, a szakemberek előzetesen nagyjából ilyen mértékű csökkenésre számítottak. A bevételcsökkenés oka elsősorban a vezetékes és mobil hang alapú bevételek csökkenése Magyarországon, de a vezetékes internet bevételek is estek. Ezen csökkenéseket csak részben ellensúlyozta a mobil internet, a rendszerintegrációs és információtechnológiai, adat és TV szolgáltatásokból származó bevételek növekedése, valamint a nemzetközi leányvállalatok bevételeinek a forint gyengüléséből adódó emelkedése.

Az EBITDA 6,3 százalékkal csökkent a kérdéses időszakban, az EBITDA ráta így 40,5 százalékos volt. A vizsgálattal kapcsolatos költségek és a végkielégítéssel kapcsolatos kiadások emelkedése nélkül az EBITDA csökkenése csak 5,6 százalékos volt, ezen rendkívüli tételek nélkül az EBITDA ráta 41,8 százalék.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 49,1 milliárd forintról 50,5 milliárd forintra nőtt. Az EBITDA csökkenését és a nettó pénzügyi költségek növekedését ellensúlyozta a működőtőke-igény csökkenése és az alacsonyabb fizetett nyereségadó.


A nettó adósságállomány 238,7 milliárd forintról 217,8 milliárd forintra csökkent 2009. március végére a 2008. március végi szinthez képest. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + összes tőkére vetített aránya) is csökkent, 2009. március végén 24,8 százalék volt.

„Az első negyedévben nehéz helyzetben kellett helytállnunk elsősorban a vezetékes piacon tapasztalható kiélezett verseny miatt, valamint a romló gazdasági környezet következtében, melynek hatásai a Magyar Telekom valamennyi üzletágában érezhetőek voltak" - mondta el Christopher Mattheisen, a cég elnök-vezérigazgatója. "Annak ellenére, hogy az idei évre vonatkozó célkitűzéseink nyilvánosságra hozatala óta a külső gazdasági környezet jelentősen romlott, és feltételezve, hogy a helyzet nem súlyosbodik tovább, a kitűzött céljainkat fenntartjuk" - tette hozzá a cégvezető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!